Weegpunt

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf WiM)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een weegpunt op de A28 bij Nieuwleusen.

Een weegpunt is een locatie waar vrachtverkeer gewogen kan worden. Wanneer dit tijdens het rijden gebeurt, spreekt men van Weigh in Motion (WiM). In Canada en de Verenigde Staten zijn weegpunten wat meer gangbaar dan in Europa, daar worden ze een weigh station of truck scales genoemd.

Terminologie

Vaak wordt Weigh in Motion (wegen in beweging) verkeerd geschreven als Weight in Motion (gewicht in beweging).

Systeem

Bij Weigh in Motion wordt de aslast gewogen op het moment dat een vrachtwagen over een weegpunt rijdt. Ze zijn vaak een eindje voor een verzorgingsplaats gelegen, zodat een te zware vrachtwagen de verzorgingsplaats op gestuurd kan worden, en deze een boete krijgen. Vaak zijn er bij dergelijke controles een aparte mobiele weegbrug in gebruik op de verzorgingsplaats. Het Weigh in Motion systeem werkt 24 uur per dag, maar controles worden beperkter uitgevoerd. De controles worden uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).[1] Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 15% van de vrachtwagens overbeladen is. Overbelading wordt gedefinieerd als een totaalgewicht van meer dan 50 ton, een groter totale massa dan is toegestaan volgens het kenteken, of een te hoge asdruk. Door overbelading slijt het wegdek sneller, en bereiken kunstwerken eerder het einde van hun economische levensduur.[2] Overbelading berokkent de maatschappij schade.

Bij een Weigh in Motion-systeem worden niet automatisch boetes uitgedeeld bij overbelading. Wel worden systematische overtreders in de gaten gehouden en eventueel aangepakt. Zodoende is er 100% toezicht, maar niet 100% boetegarantie bij het passeren van een weegpunt.[3]

Nederland

In Nederland wordt sinds 2001 Weigh in Motion (WiM) toegepast, waarbij vrachtwagens al rijdende gewogen worden. Het aantal weegpunten is beperkt. In 2013 waren er 9 weegpunten.[4]

België

In België is Weigh in Motion in 2010 geïntroduceerd, na een testopstelling op de E313 bij Ranst in 2007.

Canada & Verenigde Staten

Zie ook weigh station.

In Canada en de Verenigde Staten worden weegpunten "truck scales" of kortweg "scales" genoemd. Er zijn twee typen, weegpunten ter handhaving, en weegpunten bij bedrijven of truck stops. Weegpunten ter handhaving zijn in het beheer van het department of transportation. Ze zijn vaak net buiten steden of bij de staatsgrens gelegen. De weegpunten van het DOT zijn niet altijd in gebruik, vlak voor de scales wordt aangegeven of vrachtwagens moeten stoppen voor een weging of niet.

Daarnaast bieden sommige bedrijven en de meeste truck stops ook scales aan voor chauffeurs zodat ze zelf hun voertuig kunnen wegen en voorkomen dat ze daarmee later een boete krijgen.

Referenties