Wichita

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Wichita Kansas.jpg

Wichita is de grootste stad in de Amerikaanse staat Kansas. De stad telt 391.000 inwoners en heeft een kleine agglomeratie met 646.000 inwoners (2017).

Inleiding

Wichita is gelegen in het zuiden van de staat in vlak prairiegebied. De stad is groter dan het bekendere Kansas City en de hoofdstad Topeka. De stad ligt 245 kilometer ten noorden van Oklahoma City, 285 kilometer ten zuidwesten van Kansas City en 700 kilometer ten zuidoosten van Denver. De agglomeratie meet ongeveer 20 bij 20 kilometer en kent een vrij lage dichtheid. Wichita is een belangrijke hub voor de luchtvaart, en wordt ook wel de "Air capital of the world" genoemd. De stad kent een vochtig subtropisch klimaat met hete zomers en koude, vrij droge winters. Sneeuw komt in de winter voor. Het gebied kent vaak extreem weer zoals hagel en tornado's. De groei van de stad kwam in de jaren 80 bijna tot stilstand maar is sindsdien weer aan het groeien, sinds de jaren '80 net iets boven het Amerikaans gemiddelde.

Wegennet

Het snelwegennet van Wichita.

Langs de stad loopt de Kansas Turnpike, die hier de Interstate 35 vormt, een tolweg. De I-135 vormt een noord-zuidroute naar Salina en de I-235 vormt de ringweg van de stad. Daarnaast loopt de US 54 als drukste snelweg oost-west langs het centrum. De SR-96 is onderdeel van de noordelijke ringweg.

Geschiedenis

Reeds op 20 oktober 1956 opende de eerste snelweg door de regio Wichita, namelijk de Kansas Turnpike, waar de I-35 onderdeel van is. De Kansas Turnpike schampt de agglomeratie Wichita, waardoor er noodzaak was voor meer snelwegen die deze stad ontsluiten. De eerste Interstate Highway die door de regio werd aangelegd was de I-235 , de westelijke rondweg van Wichita. Het grootste deel hiervan opende in 1962 voor het verkeer. De aanleg van de I-135 als noord-zuidas door Wichita begon wat later, en werd tussen 1971 en 1979 opengesteld, waarmee Wichita goed bedient was met noord-zuidverbindingen. Een goede oost-westas ontbrak echter. Hiervoor werd Kellogg Avenue, de US 54, omgebouwd tot een freeway. Dit gebeurde als eerste in het westen van Wichita, begin jaren 60 werd het deel tussen Wichita Airport en het centrum ongelijkvloers gemaakt. Pas begin jaren 90 is ook een stuk van de US 54 ten oosten van het centrum omgebouwd tot freeway, die in recentere jaren is verlengd tot vlakbij Exit 50 van de Kansas Turnpike. Daarna werd gebouwd aan de oostelijke ringweg van Wichita, de K-96, ook wel de State Route 96. Dit deel is omstreeks 1993 opengesteld voor het verkeer en is de meest recente snelweg in Wichita. De stad Wichita groeide vanaf de jaren 60 tot de jaren 90 beperkt, maar vanaf 1990 begon de stad sneller te groeien, waardoor ook het verkeer toenam. Het snelwegennet is echter adequaat uitgebouwd.

Congestie

Wichita is niet een stad die bekend staat om de files, in tegendeel. Doordat de agglomeratie niet zo heel groot is, en de capaciteit voldoende voor de verkeersintensiteiten zijn er weinig files. De drukste weg is de US 54 bij het centrum met 106.000 voertuigen per etmaal.

Referenties


Freeways in Wichita

I-35.svgI-135.svgI-235.svgUS 54.svgK-96.svgK-254.svg