Wielkopolskie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
COA Wielkopolskie.png
Wielkopolskie.png
Hoofdstad Poznań
Grootste stad Poznań
Oppervlakte 29.826 km²
Inwonertal 3.375.000
Lengte snelwegennet 361 km[1]
Eerste snelweg 1985
Afkorting P

De provincie Wielkopolskie, vertaald Groot-Polen, is een województwa of provincie van Polen, gelegen in het westen van het land. De provincie telt bijna 3,4 miljoen inwoners en is iets kleiner dan Nederland. De hoofdstad is Poznań.

Inleiding

Ligging

Wielkopolskie grenst aan veel andere provincies, Zachodniopomorskie en Pomorskie in het noorden, Kujawsko-Pomorskie en Łódzkie in het oosten, Opolskie en Dolnośląskie in het zuiden en Lubuskie in het westen. Ondanks de oppervlakte grenst het niet aan een ander land of aan zee. De provincie meet maximaal 220 kilometer van oost naar west en 290 kilometer van noord naar zuid.

Landschap

Wielkopolskie is voornamelijk vlak tot glooiend. Bossen vindt men vooral in het noordwesten, maar het overgrote deel van de provincie heeft een open landschap met hooguit kleine bosgebieden. Er zijn weinig grote rivieren, de Warta is de meest significante alhoewel het overgrote deel van Wielkopolskie via de Odra (Oder) afwaterd. Er zijn twee nationale parken in Wielkopolski.

Steden

Poznań is het belangrijkste centrum, de stad telde 556.000 inwoners in het jaar 2009 en heeft een stedelijk gebied van bijna 1 miljoen inwoners. Kalisz is met 108.000 inwoners de enige andere stad met meer dan 100.000 inwoners. Steden van regionaal belang zijn Konin, Piła, Ostrów Wielkopolski, Gniezno en Leszno.

Economie

Wielkopolskie is één van de meest welvarende provincies van Polen, met in 2012 een gemiddeld inkomen van € 760 per maand. Naast de landbouw en bosbouw is ook de energieproductie van belang, evenals sommige delfstoffen. Met name Konin is een belangrijke industriestad.

Wegennet

Wielkopolskie is een belangrijke doorvoerprovincie, met name voor oost-westverkeer vanaf Duitsland naar Warszawa en Rusland, en in mindere mate ook voor noord-zuidverkeer. Het belangrijkste knooppunt is de stad Poznań, waar veel doorgaande wegen samenkomen. De verkeersintensiteiten in Wielkopolskie zijn vrij hoog, zeker gezien het landelijke karakter van grote delen van de provincie, en het gebrek aan grote steden afgezien van Poznań.

Autosnelwegen

De A2 is de belangrijkste autosnelweg en legt ruim 200 kilometer af binnen Wielkopolski. Een aantal van de belangrijkere steden zijn eraan gelegen, zoals Poznań, Września en Konin. De S5 vormt de verbinding van Poznań tot Gniezno. De S11 is ook een belangrijke snelweg in Wielkopolskie, en loopt tussen Kórnik en de A2 bij Poznań, evenals de westelijke bypass van Poznań. Daarnaast zijn sommige invalswegen van Poznań snelwegachtig uitgebouwd met ongelijkvloerse kruisingen.

Droga krajowa

De belangrijkste oost-westas, de DK2, is inmiddels vervangen door de A2, en de oude DK2 is omgenummerd naar DK92. De DK5 is van groot belang voor noord-zuidverkeer, namelijk vanaf Bydgoszcz via Poznań naar Wrocław. De DK8 voert door het uiterste zuiden van de provincie. De DK11 vormt de diagonale route vanuit Piła via Poznań en Ostrów Wielkopolski richting Bytom. De DK10 voert door het noorden van Wielkopolskie, maar heeft voor de provincie zelf niet zo'n groot belang, alhoewel de bypass van Wrzysk als S10 is uitgebouwd. Een aantal belangrijke wegen met een regionaal karakter zijn de DK12, DK15 en DK25.

Geschiedenis

In 1985 werd het eerste deel van de A2 geopend ten oosten van Września. In 1988 opende nog een klein stukje tot Modła, maar de hoofdmoot van de snelweg is pas vanaf 2003 geopend, en in 2011 was de gehele A2 door Wielkopolskie gereed. De S11 tussen Kórnik en Poznań opende in 2009 voor het verkeer. In 2009 opende ook de enkelbaans S11 langs Ostrów Wielkopolski Verder verlopen er enkele enkelbaans S-wegen door Wielkopolskie, de S5 rond Śmigiel is in 2002 geopend en de S10 rond Wyrzysk in 2009. In 2012 opende de S5 tussen Gniezno en Poznań, evenals de eerste delen van de S11 langs de westkant van Poznań.

Toekomst

De belangrijkste corridor die in aanleg is betreft de S5. Eerst is het deel van Gniezno naar Poznań aangelegd, later wordt ook het deel van Bydgoszcz naar Gniezno en van Poznań naar Wrocław aangelegd. Tevens is gebouwd aan de S11 aan de westkant van Poznań, die eind 2014 voltooid was. Vanaf dat moment was Poznań één van de best ontsloten steden van Polen. Op langere termijn moet de S11 verder in de richting van Bytom en Koszalin aangelegd worden. In het zuiden van Polen kwam in 2014 de S8 gereed, maar deze heeft voor Wielkopolskie zelf niet zoveel belang. Dat geldt ook voor de S10 door het noorden van de provincie.

Referenties

  1. stand 01-01-2018
Województwa in Polen

DolnośląskieKujawsko-PomorskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskieMazowieckieOpolskiePodkarpackiePodlaskiePomorskieŚląskieŚwiętokrzyskieWarmińsko-MazurskieWielkopolskieZachodniopomorskie