Wildwaarschuwingssysteem

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schematische weergave van het wildwaarschuwingssysteem.
Het systeem in werking langs de N346 bij Goor.
Een wildwaarschuwingssysteem op de Highway 3 in British Columbia, Canada.

Een wildwaarschuwingssysteem is een automatisch systeem dat weggebruikers waarschuwt als wild de weg over gaat steken. Het wordt toegepast op locaties waar een ecoduct te duur is.

Systeem

Langs een weg worden hekken geplaatst, met op een bepaalde locatie een opening waar het wild over kan steken. In deze opening staan lasers die het wild detecteren. Als wild gedetecteerd wordt, wordt het waarschuwingssysteem geactiveerd. De maximumsnelheid wordt dan verlaagd van 80 naar 50 km/h met elektronische borden. Op die manier wordt gepoogd het aantal aanrijdingen met groot wild te reduceren.

Geschiedenis

Het systeem is in december 2011 voor het eerst in de provincie Overijssel toegepast, namelijk op de N337 tussen Zwolle en Wijhe, de N346 tussen Lochem en Goor en de N757 tussen Wijthmen en Dalfsen.[1][2] In oktober 2013 werd een vergelijkbaar systeem nabij Plön in Duitsland op de B202 in gebruik genomen.[3] Binnen Duitsland is er nabij Nijmegen eveneens een wildwaarschuwingssysteem actief. Dit systeem bevindt zich tussen Kranenburg en Goch, in het Reichswald, in de B504. In 2019 is een wildwaarschuwingssysteem op de Belgische N73 in Hechtel-Eksel geïnstalleerd.[4] In 2022 volgde er eentje op de nabijgelegen N76 bij Oudsbergen.[5] In 2022 werd op de N69 een wildwaarschuwingssysteem in gebruik genomen, als eerste weg in Noord-Brabant.[6]

Zie ook

Referenties