Wildwissel Woeste Hoeve

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wildwissel Woeste Hoeve
Natuurgebied(en) Veluwe
Lengte 72 m
Openstelling 1988
Intensiteit 88.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Wildwissel Woeste Hoeve is een ecoduct in Nederland, gelegen in de A50 bij het gehucht Woeste Hoeve. Het ecoduct overspant de A50 tussen de aansluiting Schaarsbergen en de aansluiting Hoenderloo.

Naamgeving

De Woeste Hoeve is een gehucht in de gemeente Apeldoorn, bestaande uit wat huizen, een hotel en een restaurant/uitspanning met de naam Woeste Hoeve. Het restaurant is gelegen ten zuiden van het ecoduct bij de kruising van de Oude Arnhemseweg en de Woeste Hoefweg.

Kenmerken

Het ecoduct is gebouwd in een tunnelvorm met een drietal tunnelbuizen. Daarmee is dit ecoduct voor Nederland uniek. Het ecoduct Hoog Buurlo in de A1 heeft ook een tunnelvorm maar is een stuk kleiner. Ecoduct Woeste Hoeve overspant naast de A50 ook de Oude Arnhemseweg die parallel aan de snelweg loopt. De totale breedte op het ecoduct is circa 70 meter. De tunnelconstructie loopt aan beide zijden schuin af waardoor aan de basis de tunnellengte circa 110 meter bedraagt. De hellingen zijn begroeid met bomen en struiken en op het ecoduct zijn als afscherming ook rijen bomen geplant.

Wat de wildwissel uniek maakt zijn de tunnelbuizen, deze zijn opgebouwd uit gebogen stalen golfplaatprofielen dat multi-plate wordt genoemd. Wildwissel Woeste Hoeve was destijds de grootste constructie die met dit materiaal is gebouwd.[1]

Geschiedenis

De wildwissel in augustus 1988.
De wildwissel in aanleg in 1987.

De Wildwissel Woeste Hoeve is in 1988 gebouwd en opengesteld, gelijktijdig met de aanleg van de A50 tussen knooppunt Waterberg en de aansluiting Hoenderloo. Dit is het eerste ecoduct van Nederland.

Referenties

Ecoducten in Nederland

AutenaBeukbergenBoele StaalBunderbosch en KalverboschDe Borkeldde GrimbergGroote HeideHarm v/d VeenHavikerpoortHerperduinHet Groene WoudHoog BuurloHoorneboegHulshorstIr. H.J.W. Snijders EcoductJac. P. ThijsseKootwijkerzandLaarderhoogtLage VeldLeenderbosLeusderheideLutrapassage en NatrixpassageMaashorstMarc HardersMollebosOud ReemstOudste GrondRumelaarSlabroekSterrenbergTerletTolhuisTwilhaarWambachWeerribben-WiedenWolfhezerheideWestloonse WisselWeerterbergenWoeste HoeveZandpoortZeepoortZwaluwenbergZweth en Slinksloot