Wilhelminabrug (Deventer)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Wilhelminabrug Deventer)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelminabrug
Overspant IJssel
Rijstroken 1x3
Totale lengte 580 meter
Hoofdoverspanning 121 meter
Hoogte brugdek ?
Openstelling 1943 / 1948
Verkeersintensiteit 22.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Wilhelminabrug, ook wel bekend als de Oude IJsselbrug, is een boogbrug over de rivier de IJssel in Deventer.

Kenmerken

De Wilhelminabrug is een standaard boogbrug met aanbruggen aan beide zijden. De brug overspant de rivier de IJssel ter hoogte van de binnenstad van Deventer. Over de brug verloopt de N344, die in Deventer gemeentelijk is. De brug ligt geheel binnen de gemeente Deventer, aangezien de westoever van de IJssel ter plekke nog bij Overijssel hoort. De brug telt 2+1 rijstroken, twee stroken richting Deventer en één richting Twello. Aan beide zijden van de brug liggen fietspaden. Naast de rivier de IJssel overspant de brug tevens een aantal wegen, waarvan de Welle in Deventer het belangrijkste is. In noordelijke richting is de Oude IJsselbrug Zwolle pas de volgende brug voor het wegverkeer, vlakbij de Wilhelminabrug ligt nog de spoorbrug in de spoorlijn Apeldoorn - Almelo. 2 kilometer zuidelijker ligt de IJsselbrug Deventer over de IJssel, waarover de A1 gaat. De Wilhelminabrug is daarmee voornamelijk van belang voor interlokaal verkeer.

Geschiedenis

Reeds vanaf de 15e eeuw waren er vaste bruggen over de IJssel bij Deventer, die allen verwoest werden door natuurgeweld of oorlogsgeweld. In 1578 werd de brug vernield en pas in 1600 was er weer een drijvende schipbrug over de IJssel bij Deventer. Het drukker wordende weg- en scheepvaartverkeer bij Deventer vereiste een nieuwe brug, in 1927 bleek uit een onderzoek dat de brug gemiddeld 3 uur en 25 minuten per dag open was voor het scheepvaartverkeer, wat voor vertraging voor zowel de scheepvaart als het gemotoriseerde wegverkeer zorgde.

In november 1937 werd het ontwerp van de brug vastgesteld.[1] De bouw van de Wilhelminabrug begon in 1939[2] en was de laatste grote boogbrug in Nederland die voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in aanleg ging. De brug werd zonder ceremonie op 14 mei 1943 opengesteld voor het verkeer. In april 1945 werd de brug, net als vele andere bruggen in Nederland, opgeblazen. Daarna werd de brug volgens het oorspronkelijke ontwerp weer herbouwd. Op 10 september 1948 werd de brug opnieuw in gebruik genomen.[3] Tussen 1945 en 1948 deed de schipbrug nog 3 jaar dienst als tijdelijke overspanning.

In 1998 en 1999 is de brug gerenoveerd en is de rijvloer vervangen. In 2016 is de brug opnieuw gerenoveerd.[4][5]

De Wilhelminabrug wordt bij stremmingen op de A1 vaak gebruikt als sluiproute, wat tot grote vertragingen kan leiden op de brug en door Deventer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 22.100 voertuigen van de brug gebruik.[6]

Referenties

Bruggen over de rivier de IJssel

Cortenoeversebrug (Zutphen)DoesburgbrugEilandbrug (Kampen)IJsselbrug DeventerIJsselbrug WestervoortBrug KaterveerMolenbrug (Kampen)Oude IJsselbrug ZutphenKaterveerbrugStadsbrug KampenWestervoortsebrugWilhelminabrug