Wilhelminabrug (Maastricht)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Wilhelminabrug Maastricht)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelminabrug
link={{{nummer}}}
Overspant Maas
Rijstroken 1x2
Totale lengte 260 meter
Hoofdoverspanning 50,6 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1932
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Wilhelminabrug is een stalen liggerbrug in Nederland in Maastricht, en overspant de Maas. De brug heeft een totale lengte van ongeveer 260 meter.

Kenmerken

De brug heeft een lengte van ongeveer 260 meter en overspant de Maas. Aan de westzijde heeft de brug een splitsing van twee wegen in een V-vorm, waarbij de zuidelijke weg alleen richting de brug mag worden gebruikt. Over de brug loopt het verlengde van de Wilhelminasingel met 1x2 rijstroken en fietsstroken. De brug is voor auto's in oostelijke richting toegankelijk, maar enkel in de avonduren. In westelijke richting mogen enkel taxi's en bussen van de brug gebruikmaken.

Geschiedenis

De discussie voor de bouw van de brug ontstond in de jaren 20. De iets zuidelijker gelegen Sint Servaasbrug bevond zich in slechte staat. Uiteindelijk werd in 1928 besloten tot herbouw van de Sint Servaasbrug en de bouw van de Wilhelminabrug. In 1930 startte de bouw van de brug. De brug werd destijds geconstrueerd als een betonnen brug met vijf bogen, die met natuursteen was bekleed. Over de vaargeul in de Maas aan de oostzijde en over het kanaal Maastricht - Luik, dat destijds aan de westzijde lag, waren stalen overspanningen. Op 18 april 1932 opende de brug voor het verkeer. Op 10 mei 1940 werd het stalen deel over de vaargeul in de Maas van de brug opgeblazen in opdracht van het Nederlandse leger. De brug kon relatief eenvoudig weer in gebruik genomen worden. Op 13 september 1944 werd de brug opnieuw opgeblazen, ditmaal door de Duitsers. De brug werd daarbij compleet verwoest. Enkel de pijlers stonden nog overeind. Een noodbrug verving de brug, maar definitieve herbouw liet daarna lang op zich wachten.

In de periode 1957 - 1960 werd de brug herbouwd en werden de verwoeste betonnen overspanningen vervangen door stalen liggers. Dit scheelde pijlers ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp. Al snel werd de brug een bottleneck voor het opkomende autoverkeer. De brug was niet geschikt voor grote hoeveelheden verkeer en bovendien lag de brug midden in het centrum van de stad. In 1968 opende de John F. Kennedybrug, die enige verlichting bood voor het verkeer van en naar het centrum van Maastricht. Pas in 1984 opende de noordelijker gelegen Noorderbrug, waarmee de brug definitief was verlost van het doorgaande verkeer. In 2002 is de brug aan de westzijde grondig verbouwd. Daarbij is het meest westelijke stalen brugdeel vervangen door de V-vorm. De brug sloot daardoor niet langer via de Stadhuisstraat aan op de Markt, maar op de Maasboulevard.

Referenties


Bruggen over de rivier de Maas

John F. KennedybrugJohn S. ThompsonbrugKeizersveerbrugKoninginnebrug WellMaasbrug BoxmeerMaasbrug EmpelMaasbrug GennepMaasbrug HedelMaasbrug HeumenHeusdensebrugMaasbrug RavensteinLouis RaemaekersbrugMaasbrug VenloMaasbrug WessemNoorderbrug (Maastricht)Noorderbrug (Venlo)Pater Sangersbrug (Maaseik)ScharbergbrugSint ServaasbrugWilhelminabrug (Maastricht)Zuiderbrug (Venlo)