Will Rogers Turnpike

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-44
Begin Tulsa
Einde Miami
Lengte 88 mi
Lengte 142 km
Route
Creek Turnpike

→ Tulsa

248 Port of Catoosa

255 Claremore

269 Adair

283 Big Cabin

289 Vinita

302 Afton

313 Miami

Missouri → Joplin / St. Louis

De Will Rogers Turnpike is een turnpike in de Amerikaanse staat Oklahoma, onderdeel van de Interstate 44 in het uiterste noordoosten van de staat. De autosnelweg verbindt Tulsa met de grens met Missouri voorbij Miami. De Will Rogers Turnpike is 142 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Will Rogers Turnpike begint ten noordoosten van Tulsa, waar de Creek Turnpike verder rond Tulsa gaat en de tolvrije Interstate 44 tolvrij door Tulsa gaat. De autosnelweg telt 2x2 rijstroken en voert noordoostwaarts door het glooiende tot licht heuvelachtige platteland van Oklahoma. De weg verloopt parallel aan de oude Historic Route 66. Grotere kernen op de route zijn Vinita en Miami. In het uiterste noordoosten van Oklahoma, op slechts 300 meter afstand van het driestatenpunt met Kansas, steekt de tolweg de grens met Missouri over. De Interstate 44 in Missouri is tolvrij en voert direct langs Joplin en verder richting Springfield en St. Louis.

Geschiedenis

De Will Rogers Turnpike was de tweede tolweg die in Oklahoma werd aangelegd, na de Turner Turnpike tussen Oklahoma City en Tulsa in 1953. De Will Rogers Turnpike vormt een logisch vervolg. De bouw van de 'Northeastern Turnpike' werd op 7 mei 1953 goedgekeurd door de legislatuur. De goedkeuring volgde een ruime week voor de openstelling van de Turner Turnpike. Vervolgens werd het plan uitgewerkt, wat in een tracéstudie en economische studie leidde die in oktober 1954 werd afgerond.

In december 1954 werden obligaties uitgegeven voor de bouw van de Will Rogers Turnpike, waarmee de financiering rond kwam en het eerste contract op 27 april 1955 werd gegund. De autosnelweg is vervolgens in ruim twee jaar tijd aangelegd en in één keer op 28 juni 1957 geopend voor het verkeer.[1] In 1958 werd de Will Rogers Turnpike aangewezen als onderdeel van de Interstate 44 die destijds van Oklahoma City naar St. Louis gepland was.

Oorspronkelijk vormde de tolweg een directe verbinding naar Skelly Drive in Tulsa, onderdeel van I-44. Met de bouw van de Creek Turnpike langs de oostkant van Tulsa in 2002 is het tracé van de Will Rogers Turnpike hier een stuk verlegd. De oude autosnelweg is niet meer in gebruik, maar is nog niet gesloopt, ongeveer 2,2 kilometer van de oude rijbaan ligt er nog.

Tol

De Will Rogers Turnpike is een tolweg, in het beheer van de Oklahoma Turnpike Authority. De toltarieven liggen zoals overal in Oklahoma zeer laag. De tol kan ook met de Pikepass betaald worden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 28.000 voertuigen net buiten Tulsa, snel dalend naar zo'n 17.000 tot 22.000 voertuigen op de rest van de route tot de grens met Missouri.[2]

Referenties

Turnpikes in Oklahoma

Cherokee TurnpikeChickasaw TurnpikeCimarron TurnpikeCreek TurnpikeH.E. Bailey TurnpikeIndian Nation TurnpikeJohn Kilpatrick TurnpikeKickapoo TurnpikeMuskogee TurnpikeTurner TurnpikeWill Rogers Turnpike