Willemsbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willemsbrug
Overspant Nieuwe Maas
Rijstroken 1x5
Totale lengte 356 meter
Hoofdoverspanning 270 meter
Hoogte brugdek 12,3 meter
Openstelling 01-07-1981
Verkeersintensiteit 19.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Willemsbrug is een tuibrug in Nederland, gelegen in de stad Rotterdam. De brug overspant de rivier de Nieuwe Maas en is 356 meter lang. De brug heeft een hoofdoverspanning van 270 meter.

Kenmerken

De Willemsbrug verbindt het centrum van Rotterdam met het Noordereiland en is één van twee overspanningen tussen het noorden en zuiden van Rotterdam, de andere overspanning is de kleinere Koninginnebrug. De Willemsbrug is uitgevoerd als een stalen tuibrug met twee pylonen die roodgeverfd zijn. De hoofdoverspanning overspant vrijwel de gehele rivier op dit punt, alleen aan de noordzijde staat de brugpijler een stukje de rivier in. De brug telt 4 rijstroken, een busstrook in noordelijke richting en fiets- en voetgangervoorzieningen aan beide zijden. Aan de noordzijde buigt het viaduct scherp naar het westen af en gaat over in de verlengde Willemsbrug en de Maasboulevard. Op het Noordereiland voert de Brugweg en de Prins Hendrikkade verder naar de Koninginnebrug en de deelgemeente Feijenoord.

Geschiedenis

De oude Willemsbrug.

De huidige Willemsbrug is de tweede brug op deze locatie. In 1878 werd de eerste brug opengesteld en in 1927 verhoogd is voor de scheepvaart. Tot de Maastunnel in 1942 werd opengesteld was de Willemsbrug de enige vaste oeververbinding in Rotterdam. Al voor de Tweede Wereldoorlog waren er plannen om de oude Willemsbrug te vervangen, maar door de oorlog, wederopbouw en geldgebrek kwam het er niet van. In 1965 werd de oostelijker Van Brienenoordbrug en in 1967 de westelijker Beneluxtunnel opengesteld, waarmee het verkeer minder afhankelijk was van de Willemsbrug en Maastunnel. Uiteindelijk is de Willemsbrug in 1981 vervangen door de huidige brug. De brug werd op 1 juli 1981 opengesteld, het was de eerste officiële daad van kroonprins (later koning) Willem-Alexander.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks ongeveer 19.000 voertuigen over de Willemsbrug, waarmee het veruit de rustigste van de drie oeververbindingen in Rotterdam is.

Referenties


Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelRottemerentunnel

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel