Winnipeg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het centrum van Winnipeg.

Winnipeg is de hoofdstad en grootste stad van de Canadese provincie Manitoba. Het is de 7e stad van Canada met 750.000 inwoners en heeft een agglomeratie van 835.000 inwoners (2021).

Inleiding

Winnipeg ligt in het zuidoosten van de provincie Manitoba, aan de Red River. De Assiniboine River vloeit bij het centrum in de Red River. De stad is gelegen op vlakke prairies met nauwelijks bebossing, ruim 50 kilometer ten zuiden van Lake Winnipeg, waar de stad naar vernoemd is. Winnipeg ligt 100 kilometer ten noorden van de grens met de Verenigde Staten en 140 kilometer ten westen van de grens met de provincie Ontario.

Winnipeg is veruit de grootste stad van Manitoba, het omvat de helft van alle inwoners van de provincie en is 14 keer zo groot als de tweede stad van de provincie, Brandon. Het is de grootste stad in een straal van 500 kilometer en is de toegangspoort naar het westen van Canada, evenals de afgelegen First Nations in het noorden van Manitoba en Ontario. Vanwege zijn positie is Winnipeg een belangrijk logistiek knooppunt voor wegen en spoorwegen.

De economie van Winnipeg is één van de meest diverse van Canada, en wordt daardoor vaak minder getroffen door economische crises of daling van de grondstofprijzen. Er zijn daarnaast veel banen in de publieke sector, zowel bij de stad als de provincie Manitoba. Er bevindt zich relatief veel maakindustrie. De stad is bekend vanwege de Royal Canadian Mint, waar de munten van de Canadese dollar geslagen worden.

De stad heeft tevens een voordeel dat de huizenprijzen beduidend lager liggen dan andere grote steden in Canada, zoals Toronto of Vancouver. In het westen van de stad is het Winnipeg International Airport gelegen. Rond de luchthaven bevindt zich veel industrie. In het westen van de stad ligt ook CentrePort Canada, een groot logistiek centrum. Winnipeg heeft goede verbindingen met de belangrijkste exporthavens, namelijk Vancouver, Prince Rupert en Churchill.

Winnipeg was begin 20e eeuw de grootste stad van West-Canada, enige tijd was het zelfs de 3e stad van Canada, later werd het ingehaald door Vancouver en daarna ook door Calgary en Edmonton. In 1911 had de stad al 136.000 inwoners, en heeft daarom veel oude buurten. In Winnipeg wonen relatief veel mensen van Aboriginal afkomst (het hoogste aandeel van grote steden in Canada). Het Frans wordt in Winnipeg als tweede taal relatief veel gesproken vergeleken met andere delen van West-Canada, alhoewel slechts een minimaal aandeel van de bevolking het Frans als moedertaal heeft.

Winnipeg heeft een vochtig landklimaat met warme zomers en bitter koude winters. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van -11 °C in januari tot 26 °C in juli, maar het klimaat wordt gekenmerkt door extremen, in de zomer kunnen de temperaturen ruim boven de 35 °C oplopen terwijl deze in de winter tot onder de -40 °C kunnen zakken. Er valt gemiddeld ruim 500 mm neerslag per jaar, waarbij de zomer natter is dan de winter. Meestal is het land van december tot maart met sneeuw bedekt, de eerste sneeuw valt vaak al in oktober en tot in mei kan de laatste sneeuw vallen. Winnipeg is relatief zonnig.

Wegennet

Winnipeg staat bekend om het feit dat het de grootste stad in Noord-Amerika is zonder freeways. Het verkeer wordt afgewikkeld op een netwerk van stadsboulevards die veelal 4 tot 6 rijstroken tellen. Een amper 1 kilometer lang deel bij het centrum heet wel de Disraeli Freeway, maar is amper een autosnelweg.

De ringweg rond Winnipeg heet de Perimeter Highway en is slechts in beperkte mate ongelijkvloers. Belangrijke kruispunten zijn ongelijkvloers, maar de weg is berucht vanwege de vele gelijkvloerse aansluitingen, kruispunten, oversteken en zelfs overwegen. De ringweg is wel volledig met 2x2 rijstroken uitgerust.

De belangrijkste doorgaande weg is de Highway 1, die onderdeel is van de Trans-Canada Highway. De Trans-Canada wordt ook over het zuidelijk deel van de Perimeter Highway geleid. Een andere belangrijke weg is Highway 75, een 2x2 divided highway naar de grens met de Verenigde Staten bij Emerson, waar deze overgaat in de Interstate 29 in North Dakota. Highway 59 verloopt in de richting van Steinbach naar het zuiden en Selkirk in het noordoosten en is een 2x2 divided highway.

Bruggen

Winnipeg is gelegen aan de Red River. In de stad zijn 10 bruggen over de Red River, en de meesten daarvan tellen 2x2 rijstroken. De belangrijkste bruggen bij het centrum zijn de Provencher Bridge en de Norwood Bridge.

Stadsroutes

Winnipeg heeft een netwerk van City Routes, belangrijke stadswegen met een nummer. Winnipeg is de enige Canadese stad met een dergelijke routenummering.

De City Routes worden onderverdeeld in Minor Routes, Major Routes en Expressways. Aan het wegnummer is niet af te leiden hoe belangrijk een weg is. Expressways zijn doorgaans wegen met gescheiden rijbanen, verkeerslichten en een maximumsnelheid van 60 tot 100 km/h.

Lijst van City Routes

 • Route 17 (Chief Peguis Tr.)
 • Route 20 (Lagimodiere Blvd.)
 • Route 23 (Leila Ave./Partridge Ave.)
 • Route 25 (Inkster Blvd.)
 • Route 30 (Archibald St./Watt St.)
 • Route 37 (Redwood Ave./Hespeler Ave./Johnson Ave. W/Stadacona St./Nairn Ave./Regent Ave. W/Pandora Ave. W/Ravenhurst St.)
 • Route 42 (Pembina Highway/Donald-Smith St./Princess-King St./Disraeli Freeway/Henderson Highway)
 • Route 47 (Logan Ave.)
 • Route 52 (Main St./Queen Elizabeth Way/St. Mary's Road)
 • Route 57 (Dublin Ave./Notre Dame Ave./Cumberland Ave./Pioneer Ave./William Stephenson Way/Provencher Blvd.)
 • Route 62 (Salter St./Isabel St./Balmoral St./Colony St./Memorial Blvd./Osborne St./Dunkirk Dr./Dakota St.)
 • Route 70 (Stafford St./Academy Rd./Sherbrook St./Maryland St.)
 • Route 80 (Waverley St.)
 • Route 85 (Portage Ave.)
 • Route 90 (Kenaston Blvd./Century St./King Edward St./Oak Point Hwy./and Brookside Blvd.)
 • Route 95 (Roblin Blvd./Corydon Ave.)
 • Route 96 (William R. Clement Pkwy.)
 • Route 105 (Roblin Blvd./Grant Ave.)
 • Route 115 (Marion St./Goulet St./Dugald Rd.)
 • Route 125 (Jubilee Ave.)
 • Route 135 (Fermor Ave.)
 • Route 145 (Wilkes Ave./Sterling Lyon Pkwy.)
 • Route 150 (St. Anne's Road)
 • Route 155 (McGillivray Blvd.)
 • Route 165 (Bishop Grandin Blvd.)
 • Route 180 (McPhillips St)

Verkeersintensiteiten

De stadswegen in Winnipeg worden vrij intensief bereden, belangrijke wegen verwerken doorgaans 40.000 tot 50.000 voertuigen per dag. Hoge verkeersintensiteiten worden met name op bruggen gemeten, het drukste punt in Winnipeg is de Norwood Bridge over de Red River bij het centrum met 70.000 voertuigen per dag. De brug van Bishop Grandin Boulevard in het zuiden van de stad verwerkt 65.000 voertuigen per dag. De drukste weg die geen brug omvat is Portage Avenue ten westen van het centrum met 50.000 tot 68.000 voertuigen per dag. De Disraeli Freeway verwerkt 41.000 voertuigen per dag.[1]

Congestie

Winnipeg is de meest filegevoelige stad op de Canadian Prairies, meer dan Calgary en Edmonton.[2] Dit komt door het gebrek aan autosnelwegen, bijna al het metropolitane verkeer wordt op boulevards met verkeerslichten afgewikkeld.

Referenties