Winona Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Winona Bridge
Overspant Mississippi River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 697 meter
Hoofdoverspanning 137 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 21-11-1942 / 27-08-2016
Verkeersintensiteit 11.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Main Channel Bridge of Winona Bridge zijn een cantilever vakwerkbrug en een kokerliggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Minnesota en Wisconsin. De brug overspant de Mississippi River bij Winona.

Kenmerken

De Main Channel Bridge wordt onderscheiden van de North Channel Bridge.

De Main Channel Bridge bestaat uit twee aparte bruggen naast elkaar, aan de zuidkant ligt een oudere een stalen cantilever vakwerkbrug van 697 meter lengte, met een hoofdoverspanning van 137 meter. De brug is 9,4 meter breed en heeft twee rijstroken van de State Route 43 richting Wisconsin. De nieuwere brug is een betonnen kokerliggerbrug en heeft twee rijstroken richting Minnesota. De brug verwerkt regionaal verkeer, aan de zijde van Minnesota ligt het stadje Winona, aan de zijde van Wisconsin liggen geen plaatsen in de directe omgeving. De brug is tolvrij.

De North Channel Bridge is een aparte brug die een zijtak van de Mississippi River overspant. Dit is een tweestrooks liggerbrug. De state line tussen beide staten ligt ter hoogte van de North Channel Bridge.

Geschiedenis

De eerste brug was vermoedelijk de Old Duke Bridge die in 1916 opende. Het deel over de North Channel van de Mississippi River bestaat nog als betonnen boogbrug met een hooggelegen dek. In 1941-1942 is de Main Channel Bridge aangelegd die op 21 november 1942 werd opengesteld voor het verkeer. De brug is in 1985 en 2008 gerenoveerd.

De brug was structurally deficient en moest vervangen of gerenoveerd worden. De brug heeft hetzelfde type schetsplaten die de vakwerkconstructie verbindt als de I-35W Mississippi Bridge die in 2007 instortte. Het department of transportation van de staat Minnesota heeft gekozen om de bestaande brug te renoveren en er een tweede overspanning naast te bouwen.

De bestaande brug behield het oorspronkelijke uiterlijk. Aan de noordzijde is een betonnen kokerliggerbrug aangelegd met twee rijstroken, zodat de capaciteit van de rivierkruising is vergroot van 1x2 naar 2x2 rijstroken. Tevens is er een fiets/voetpad op de nieuwe brug. De North Channel Bridge is echter niet aangepast of in capaciteit vergroot. De nieuwe brug heeft dezelfde dimensies in de lengte als de bestaande brug, maar het brugdek ligt wel wat hoger.[1] De 'groundbreaking ceremony' was op 18 juli 2014.[2] De renovatie en nieuwbouw kostte tussen $ 150 en 175 miljoen en is tussen juli 2014 en juli 2019 uitgevoerd. De nieuwe brug is op 27 augustus 2016 opengesteld.[3][4] Daarna is de oude brug gerenoveerd, die de levensduur met 50 jaar moest verlengen. Op 1 juli 2019 was het gehele project afgerond.[5][6][7]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 11.300 voertuigen over de brug.

Zie ook

Referenties