Wolf Creek Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 160
Hoogte (ft) 10,857 ft
Hoogte (m) 3.309 m
Gebergte San Juan Mountains
Verkeersintensiteit 3.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Wolf Creek Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado. De bergpas is onderdeel van de US 160 in Colorado en is 3.309 meter hoog.

Kenmerken

De Wolf Creek Pass is een noordoost-zuidwest georiënteerde bergpas van 3.309 meter hoogte. De US 160 in Colorado loopt er overheen vanaf Pagosa Springs naar South Fork. Beide plaatsen liggen 65 kilometer uit elkaar, dus de Wolf Creek Pass ligt vrij ver van de bewoonde wereld. Wolf Creek Pass is zelf gelegen in het zuidoosten van Mineral County, maar de US 160 sluit niet aan op de rest van het wegennet van Mineral County.

Vanaf het zuiden stijgt de US 160 vanaf 2.200 meter hoogte in Pagosa Springs tot op de pashoogte. Hierbij zijn twee scherpe bochten, maar de rest van de route is relatief recht. De bergpas wordt geflankeerd door bergen tot zo'n 3.700 meter hoogte, waardoor de toppen niet erg veel hoger dan de pashoogte zijn. De bergtoppen zijn lager dan bij andere hoge bergpassen van Colorado, maar de hoogteverschillen zijn wel groter omdat het omringende land lager ligt. South Fork ligt op 2.500 meter hoogte en de afdaling er naartoe is lang maar eenvoudig.

De bergpas is relatief steil voor Amerikaanse begrippen met hellingen van 7 - 8%, maar is breed met inhaalstroken en wordt in de winter open gehouden. Het is de gemakkelijkste route naar het zuidwesten van Colorado.

Geschiedenis

Er is niet veel bekend over de geschiedenis van de Wolf Creek Pass. Gezien de relatief geringe steilte was de bergpas vermoedelijk één van de oudere in Colorado. De bergpas en de US 160 werden in 1975 beroemd doordat ze het thema vormden van een nummer van C.W. McCall. De bergpas is na 2000 gemoderniseerd en verbreed, in 2006 was dit project voltooid.

Verkeersintensiteiten

De Wolf Creek Pass is één van de meer benutte bergpassen van Colorado die niet dicht bij een plaats ligt, met gemiddeld 3.200 voertuigen per etmaal. Het is de voornaamste bergpas naar het zuidwesten van Colorado.

Referenties