Wolfgangpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wolfgangpass
Hoogte 1.631 m
Weg
Hellingspercentage 7%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Wolfgangpass, of simpelweg Wolfgang genoemd, is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Graubünden. De pas ligt op 1.631 meter hoogte. Over de pas loopt de Hauptstrasse 28 van Klosters naar Davos en bovendien de spoorlijn van de Rhätische Bahn.

Kenmerken

De Wolfgangpass begint in Klosters, op 1.179 meter boven zeeniveau. Strikt genomen is daar geen sprake van de Hauptstrasse 28, doordat die weg om het dorp wordt geleid via de Gotschnatunnel. Vlak na het dorp is in een haarspeldbocht een ingewikkelde aansluiting met de Hauptstrasse 28, die de doorgaande route vormt naar de Wolfgangpass. Vanaf hier slingert de weg naar boven en het gemiddelde stijgingspercentage van Klosters tot aan de pas is zo'n 7%, met een maximum van 10%. Echt heel steil wordt het niet en afgezien van de haarspeldbochten bij Klosters zijn er geen scherpe bochten. De weg over de pas is breed en het wegdek is goed. De bergtoppen rondom de pas zijn niet heel hoog, aan de oostkant is de 2.444 meter hoge Hüreli en aan de westkant de 2.670 meter hoge Schwarzhorn. Op de pashoogte zijn onder anderen een tankstation, een hotel, een treinstation en een kliniek voor luchtwegpatiënten. Na de pashoogte daalt de weg heel langzaam af langs de Davosersee. Davos ligt maar zo'n 70 meter lager. Het gemiddelde stijgingspercentage aan deze kant is maar zo'n 2%. In Davos gaat de Hauptstrasse 28 verder richting de Flüelapass.

Geschiedenis

De Wolfgangpass is een vrij lage en gemakkelijke overgang van Klosters naar Davos. De pas wordt al eeuwen gebruikt.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass