Woodrow Wilson Memorial Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Woodrow Wilson

Memorial Bridge

Overspant Potomac River
Rijstroken 4x3
Totale lengte 2.053 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek 21 meter
Openstelling 28-12-1961
Verkeersintensiteit 216.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Woodrow Wilson Memorial Bridge, kortweg de Woodrow Wilson Bridge, is een liggerbrug met een basculebrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van Virginia en Maryland aan de zuidzijde van Washington, D.C. De brug overspant de Potomac River en is onderdeel van zowel de Interstate 95 als de Interstate 495.

Kenmerken

De Wilson Bridge overspant de Potomac River aan de zuidzijde van Washington. De brug bestaat uit twee parallelle liggerbruggen met in totaal 12 rijstroken over 4 rijbanen. De brug is in totaal 2.053 meter lang en heeft een groot aantal kleine overspanningen en een basculebrug die incidenteel opent voor grote schepen. De brug is onderdeel van de Washington Beltway, de Interstate 95 in Maryland en de Interstate 495 in Maryland lopen er overheen. De brug bevindt zich grotendeels in de staat Maryland, alleen het westelijkste deel bevindt zich in Virginia en een klein puntstuk van het District of Columbia bevindt zich bij de basculebrug. Direct ten oosten van de brug is een knooppunt met de Interstate 295 in Maryland. De Wilson Bridge is één van de weinige beweegbare bruggen in het Interstate Highway systeem. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De eerste brug op deze locatie was altijd onderdeel geweest van de geplande I-495 rond Washington en is eind jaren '50 en begin jaren '60 aangelegd. Deze brug opende op 28 december 1961 voor het verkeer met 2x3 rijstroken en had ook een basculebrug. Deze brug was iets korter, met een lengte van 1.798 meter. De brug is vernoemd naar de 28e president van de Verenigde Staten, Woodrow Wilson (1856 - 1924). De ontwerpcapaciteit was 75.000 voertuigen per etmaal, dat eind jaren '90 was opgelopen tot bijna 200.000 voertuigen per etmaal.

De Wilson Bridge werd één van de grootste knelpunten van de Verenigde Staten. Dit had twee oorzaken, de geplande I-95 door Washington, D.C. werd niet gerealiseerd en er ontstond een significante forenzenstroom tussen de voorsteden in Virginia en Maryland die bij aanleg niet voorzien kon worden. Dit komt omdat huisvesting in Maryland significant goedkoper is dan in het noorden van Virginia, terwijl er veel werkgelegenheid in het noorden van Virginia is gelegen.

De brug uit 1961 is in twee fases vervangen door de huidige brug, die twee keer zo breed is. Begin jaren 2000 is de eerste nieuwe overspanning gebouwd, ten zuiden van de oude brug en opende op 10 juni 2006 voor het verkeer. Daarna is de bestaande brug gesloopt en is een tweede identieke brug gebouwd op die plaats, die op 15 mei 2008 werd opengesteld. In de jaren daarna zijn verdere aanpassingen aan de Interstate 95 in Virginia gedaan, waaronder het immense Springfield Interchange. Het grootste deel van de werkzaamheden waren in 2009 afgerond, maar aanpassingen aan het wegennet werden daarna nog 3,5 jaar uitgevoerd. De werkzaamheden waren in 2013 volledig afgerond.

Verkeersintensiteiten

In 2019 reden dagelijks 216.000 voertuigen over de Wilson Bridge.

Referenties


Bruggen en tunnels in Virginia

Chesapeake Bay Bridge-TunnelHampton Roads Bridge-TunnelJames River BridgeJordan BridgeDowntown TunnelMidtown TunnelMonitor-Merrimac Memorial Bridge-TunnelNice BridgeWoodrow Wilson Memorial Bridge

Bruggen en tunnels in Maryland

Baltimore Harbor TunnelChesapeake Bay BridgeFort McHenry TunnelFrancis Scott Key BridgeNice BridgeWoodrow Wilson Memorial Bridge