Wuhan Yangtze River Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
武汉长江大桥
Overspant Yangtze
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.670 meter
Hoofdoverspanning 128 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 15-10-1957
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Wuhan Yangtze River Bridge (Chinees: 武汉长江大桥) is een dubbeldeks stalen vakwerkbrug in China, gelegen in de stad Wuhan. Het was de eerste brug over de Yangtze in China.

Kenmerken

De brug is een dubbeldeks stalen liggerbrug van 1.670 meter lengte. De brug heeft kleine overspanningen, de grootste bedraagt 128 meter. De brug heeft twee dekken, het bovenste dek is 22,5 meter breed, met 4 rijstroken van een stadsweg die het centrum met het oosten van Wuhan verbindt. Het onderste dek is voor een spoorlijn.

Geschiedenis

De Yangtze was altijd een formidabel obstakel voor noord-zuidverkeer in China. Alle verbindingen over de benedenloop in het midden en oosten van China gingen via veerdiensten. Met de ontwikkeling van spoorlijnen eind 19e eeuw werd dit een steeds groter probleem. In 1906 opende de spoorlijn van Beijing naar Wuhan, en in 1936 volgde de spoorlijn van Wuhan naar Guangzhou. Beide lijnen sloten echter niet op elkaar aan, de rijtuigen en wagons werden per veerdienst overgezet. Het kostte vaak een hele dag om een trein over te zetten.

Reeds in 1913 werden veldonderzoeken in Wuhan gedaan voor de aanleg van een spoorbrug. Al in 1913 werd een goede locatie gevonden, waar de brug ook later gebouwd zou worden. Echter zo snel ging het niet. Het weinige beschikbare geld voor de aanleg van bruggen in China ging op aan een spoorbrug over de Huang He bij Zhengzhou. Daarna vertraagde de tweede wereldoorlog en de Chinese burgeroorlog de aanleg van een brug.

In 1949 werd een plan voor de aanleg van een brug bij Wuhan goedgekeurd. Mao Zedong kwam zelf naar Wuhan om te kijken naar de mogelijke locatie van een spoorbrug, op de plek die in 1913 al voorgesteld werd. In de jaren '50 was er nauwelijks kennis onder Chinese ingenieurs om zelfstandig grote bruggen aan te leggen. In 1953 werden de ontwerpen voorgelegd aan ingenieurs in de Sovjet-Unie. In 1954 reisde een groep Sovjet-ingenieurs af om te helpen bij de bouw van de brug.

De aanleg begon officieel op 1 september 1955. Mao Zedong liep in 1957 over de bijna voltooide brug. De brug opende op 15 oktober 1957 voor het verkeer. China was voor het eerst in de geschiedenis met een vaste oeververbinding verbonden.

Latere ontwikkelingen

De brug was ontworpen voor 45.000 voertuigen per dag. Tot in de jaren '70 was het autobezit in Wuhan erg laag en maakten slechts een paar duizend voertuigen van de brug gebruik. In de jaren '80 nam het verkeer in de metropool toe, en eind jaren '80 reden dagelijks 30.000 voertuigen en 170 treinen over de brug. Het verkeer liep vervolgens vast en in 1995 opende daarom de Second Wuhan Yangtze River Bridge. Na 2000 werden meerdere bruggen over de Yangtze bij Wuhan aangelegd, waarna het belang van de Wuhan Yangtze River Bridge gereduceerd werd tot een lokale verbinding.

Zie ook

Referenties