Xinghaiwan Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
星海湾大桥
Overspant Xinghai Bay
Rijstroken 2x4
Totale lengte 5.898 meter
Hoofdoverspanning 460 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 30-10-2015
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Xinghaiwan Bridge of Xinghai Bay Bridge (Chinees: 星海湾大桥) is een hangbrug in China, gelegen in de stad Dalian. De brug overspant de Xinghai Bay.

Kenmerken

De Xinghaiwan Bridge is een dubbeldeks hangbrug met een totale bruglengte van 5.898 meter, waarvan de hoofdbrug 820 meter lang is, met een hoofdoverspanning van 460 meter en zijoverspanningen van 180 meter. De hangbrug is verankerd op een groot betonnen blok in zee. Over de brug loopt een stadsautoweg met 2x4 rijstroken. De brug is dubbeldeks, op het bovenste dek rijdt verkeer richting westen en op het onderste dek rijdt verkeer richting oosten.

De hoofdbrug ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust. Aan de westkant sluit de brug aan op een kruispunt met verkeerslichten. Aan de oostkant is een splitsing, waarbij er 2x3 rijstroken verder gaan in een tunnel en 2x2 rijstroken afslaan naar het stadswegennet. De maximumsnelheid op de brug is 70 km/h.

Geschiedenis

De brug is tegelijkertijd met de aansluitende tunnel van 3 kilometer lengte aangelegd, als onderdeel van een snelle verbinding naar het westen van Dalian. Het is daarmee een verlenging van het netwerk van stadsautowegen in de stad. De aanleg van de brug begon op 12 november 2010. In 2012 is begonnen met de bouw van de betonnen verankeringspunten en in 2013 is gestart met de bouw van de pylonen. Het brugdek is midden 2015 aangelegd en de brug is uiteindelijk op 30 oktober 2015 opengesteld voor het verkeer. Bij openstelling was het de 99e langste hangbrug ter wereld. Het was tevens de eerste hangbrug in China met verankeringspunten in zee.

Externe links

Referenties