Xinjiang

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Xinjiang.png
Hoofdstad Ürümqi
Grootste stad Ürümqi
Oppervlakte 1.660.001 km²
Inwonertal 23.600.000
Lengte snelwegennet 5.200 km[1][2]
Eerste snelweg ?
Afkorting

Xinjiang (Chinees: 新疆, Xīnjiāng, Oeigoers: شىنجاڭ, Xinjang), formeel de Xinjiang Uygur Autonomous Region (XUAR), is een autonome regio in het westen van China. Het is de grootste subdivisie van het land met een oppervlakte van bijna 1,7 miljoen vierkante kilometer, even groot als 4,5 keer Duitsland. Xinjiang telt 23,6 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Ürümqi.

Inleiding

Xinjiang omvat een groot deel van het westen van China. Het grenst aan de meeste buurlanden van alle regio's en provincies in China, namelijk aan Mongolië, Rusland, Kazachstan, Kyrgyzstan, Tadzjikistan, Afghanistan, Pakistan en India. Tevens grenst het aan de provincies Gansu, Qinghai en Tibet. Een groot deel van de regio bestaat uit berggebieden, hoogvlaktes en woestijnen, met name de enorme Taklimakanwoestijn. Uitlopers van de westelijke Himalaya en het Tian Shangebergte liggen in Xinjiang. De K2 is de hoogste berg van Xinjiang en de op één na hoogste berg ter wereld met een top van 8.611 meter hoogte. Xinjiang heeft weinig grote steden, de hoofdstad Ürümqi is veruit de grootste stad, met een stedelijk gebied van 3,1 miljoen inwoners. Andere regionale steden zijn Khorgas, Kashgar, Aksu, Turpan, Hotan en Altay.

Xinjiang is zeer groot, met een oppervlakte van bijna 1,7 miljoen km² is het iets groter dan Iran en Mongolië en iets kleiner dan Alaska. Het is 4,5 keer zo groot als Duitsland of 3 keer zo groot als Europees Frankrijk. Xinjiang meet bijna 2.000 kilometer van west naar oost en 1.600 kilometer van noord naar zuid. Het is tevens de grootste subdivisie ter wereld die niet aan zee ligt.

Wegennet

Het wegennet van Xinjiang is vanwege het bergachtige landschap en zeer lage bevolkingsdichtheid niet erg uitgebreid. Sinds eind jaren 90 zijn een aantal snelwegen in Xinjiang aangelegd, beginnende in de regio Ürümqi. De Lianhuo Expressway is de enige nationale expressway met een tweecijferig nummer (G30) in Xinjiang. Tevens zijn er een groot aantal aftakkingen van de G30 gepland, waarvan er slechts een aantal deels aangelegd zijn. Een aantal van de geplande routes voert over hoge bergpassen, soms meer dan 3.500 meter hoog. De Lianhuo Expressway is tevens de hoofdader voor verkeer binnen Xinjiang en voor doorvoer naar Kazachstan en het midden en oosten van China. Wegverbindingen naar andere landen zijn nauwelijks van enig belang, alhoewel de route van Kashgar naar de grens met Kyrgyzstan van toenemend belang is naar het zuiden van Centraal-Azië. Het belang is zodanig dat hier een snelweg gepland is. In het noorden en zuidoosten van Xinjiang zijn in het geheel geen snelwegen gepland, hier woont bijna niemand. Er zijn geen significante wegverbindingen met de buurlanden Mongolië, Rusland, Afghanistan en India. De beroemde Karakoram Highway verloopt tussen Xinjiang en Pakistan, en is op de Khunjerab Pass met 4.693 meter hoogte de hoogste geasfalteerde grensovergang ter wereld.

Expressways in Xinjiang

National expressways: Jingxin Expressway (G7) • Lianhuo Expressway (G30) • Ring Expressway (Ürümqi) (G3001) • Tuhe Expressway (G3012) • Kayi Expressway (G3013) • Tuyi Expressway (G3012) • Kui'a Expressway (G3014) • Kuita Expressway (G3015) • Qingyi Expressway (G3016) • Wuruo Expressway (G0711)


Regional expressways: Airport Expressway (Ürümqi)Altay - Ürümqi Expressway (S21) • Hetan ExpresswayTuwuda ExpresswayWukui ExpresswayHuangshan - Wucaiwan ExpresswaySanchakou - Yarkant ExpresswayKashgar - Makit Expressway


Lijst van expressways in Xinjiang

# Naam Van Naar Lengte
S00.png Airport Expressway Ürümqi Ürümqi Airport 9 km
S00.png Hetan Expressway Ürümqi Ürümqi 31 km
S00.png Tuwuda Expressway Ürümqi Qita 211 km
S00.png Wukui Expressway Ürümqi Ürümqi 18 km
S00.png Huangshan - Wucaiwan Expressway Huangshan Wucaiwan 96 km
S00.png Sanchakou - Yarkant Expressway Sanchakou Yarkant 230 km
S00.png Kashgar - Makit Expressway Kashgar Makit 178 km

Referenties

Flag of the People's Republic of China.svg China

Provincies: AnhuiFujianGansuGuangdongGuizhouHainanHebeiHeilongjiangHenanHubeiHunanJiangsuJiangxiJilinLiaoningQinghaiShaanxiShandongShanxiSichuanYunnanZhejiang

Autonome regio's: GuangxiInner MongoliaNingxiaXinjiangTibet

Gemeenten: BeijingChongqingShanghaiTianjin

Speciale administratieve regio's: Hong KongMacau