Yamalo-Nenets Autonomous Okrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yamalo-Nenets Autonomous Okrug
Ямало-Ненецкий автономный округ
Flag of Yamalo-Nenets Autonomous Okrug.png
Yamalo-Nenets.png
Hoofdstad Salekhard
Grootste stad Salekhard
Oppervlakte 750.300 km²
Inwonertal 523.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting YAN

Het Yamalo-Nenets Autonomous Okrug is een autonome okrug in Rusland, gelegen in het noorden van Siberië. Het gebied is ruim twee keer zo groot als Duitsland en telt ruim een half miljoen inwoners.

Inleiding

Yamalo-Nenets ligt in het arctische deel van Siberië, aan de Karazee. Het grenst kloksgewijs aan het Krasnoyarsk Krai, het Khanty-Mansi Autonomous Okrug, de republiek Komi en het Nenets Autonomous Okrug. De hoofdstad is Salekhard, dat ruim 42.000 inwoners telt en in het westen van het okrug is gelegen. Kenmerkend aan het oblast is het enorme estuarium van de rivier de Ob, het grootste estuarium ter wereld. Het landschap bestaat voornamelijk uit uitgestrekte toendra. Het grootste deel van het okrug bestaat uit ontoegankelijke wildernis. In het okrug wordt zo'n 90 procent van het Russische aardgas gewonnen, het is daardoor economisch gezien één van de belangrijkste gebieden van Rusland. Mede hierdoor groeit het inwonertal.

Wegennet

Er zijn vrijwel geen verharde wegen in het okrug. Er is een korte geasfalteerde weg van Salekhard naar Aksarka en er zijn her en der wat verharde wegen tussen dorpen en belangrijke installaties van de gasindustrie. Elders zijn verspreid enkele wegen, maar deze vormen geen netwerk. Tevens zijn er nergens grote bruggen over de rivieren, wel zijn er her en der pontonbruggen. In de winter zijn er wel ijswegen over de rivieren.

Referenties