Yamate Tunnel

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
山手トンネル
Shuto C2.png
Yamate Tunnel.jpg
Kruist Tokyo
Lengte 18.200 meter
Openstelling 22-12-2007 / 07-03-2015
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Yamate Tunnel (Japans: 山手トンネル ) is een tunnel in Japan, gelegen in de Route C2 van de Shuto Expressway in Tokyo. De tunnel is 18,2 kilometer lang en is de langste tweebuizige verkeerstunnel ter wereld.

Kenmerken

De tunnel is volgens de schildmethode aangelegd en ligt circa 30 meter beneden het oppervlak ten westen van het centrum van Tokyo. De tunnel is in totaal 19.300 meter lang, maar voor doorgaand verkeer is de tunnel 18.200 meter lang, wat komt omdat Ohashi Junction met de Shibuja Route naast de hoofdtunnel ligt en meegerekend wordt in de totale lengte. De tunnel telt twee buizen met 2x2 rijstroken. De tunnel is onderdeel van de Route C2 en is een schakel tussen de Ikebukuro Route en de Bayshore Route. De tunnel verloopt tussen de stadsdelen Toshima, Shinjuku, Shibuya en Shinagawa. Het noordelijk portaal begint vanaf een dubbeldeks viaduct boven het stratennet en het zuidelijk portaal is nabij Oi Junction. Het vervoer van gevaarlijke stoffen door de tunnel is verboden. De tunnel loopt deels onder de straat Yamate Dori en gaat onder de rivier de Meguro door.

Geschiedenis

De aanleg van de tunnel begon in 1992 en het eerste deel tussen de Route 5 en Route 4 in Shinjuku opende op 22 december 2007 voor het verkeer. Op 28 maart 2010 opende een verlenging zuidwaarts tot de Route 3. De aanleg was technisch zeer complex vanwege de vele ondergrondse infrastructuur. Diverse metrolijnen gaan onder en over de tunnel heen. De tunnel kruist 7 metrolijnen.

Daarna is de tunnel verder verlengd tot de Bayshore Route. De aanleg hiervan begon in november 2006. Dit deel van de tunnel is op 7 maart 2015 opengesteld.[1][2] Hiermee werd de Yamate Tunnel in totaal 19,3 kilometer lang (inclusief Ohashi Junction) en 18,2 kilometer voor doorgaand verkeer. Het werd hiermee de langste verkeerstunnel van Japan en de langste tweebuizige tunnel ter wereld. De doorgaande lengte van de tunnel is 18,2 kilometer, het verschil komt vanwege de ligging van Ohashi JCT, dat westelijk van de hoofdtunnel ligt.

Referenties