Yangon - Mandalay Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yangon - Mandalay Expressway text.png
Yangon - Mandalay Expressway map.png
?
Begin Yangon
Einde Mandalay
Lengte 580 km
Route

Afslagsymbool.svg Satthwadaw

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Sinzalok

Afslagsymbool.svg Myochaung

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Phyu

Afslagsymbool.svg Oktwin

Afslagsymbool.svg Toungoo

Afslagsymbool.svg Kyungon

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Naypyidaw

Afslagsymbool.svg Taungnyo

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Meiktila

Afslagsymbool.svg Mandalay International Airport

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Mandalay

De Yangon - Mandalay Expressway (Birmees: ရန်ကုန်-မန္တလေး အမြန်လမ်း) is een expressway in Myanmar. De snelweg vormt een noord-zuidroute tussen de grootste stad Yangon, de hoofdstad Naypyidaw en de grotere stad Mandalay in het midden van het land. De snelweg is een tolweg en is 580 kilometer lang.

Routebeschrijving

Yangon - Mandalay Expressway.jpg

De Yangon - Mandalay Expressway is over een geheel nieuw tracé aangelegd, en loopt op afstand parallel aan de Route 1, die ook van Yangon naar Mandalay loopt. De snelweg telt 2x2 rijstroken over de gehele lengte, maar heeft geen vluchtstroken. De snelweg kruist geen grote rivieren, maar kent wel een groot aantal kunstwerken om de vele kleine rivieren en kanalen te kruisen. De snelweg voert grotendeels door afgelegen platteland, waar de bevolking over het algemeen in zeer kleine dorpjes woont. Maar weinig verharde wegen sluiten op de snelweg aan, of kruisen deze. De route loopt grotendeels door laaggelegen gebied waar rijst wordt verbouwd, behalve het middendeel rond de hoofdstad Naypyidaw, die door wat heuvelachtiger gebied loopt, deels bedekt met dichte jungle. De afritdichtheid is laag, en de aansluitingen liggen vaak tientallen kilometers uit elkaar. De maximumsnelheid is 100 km/h. Het noordelijkste deel tussen Mandalay en de luchthaven is gelijkvloers.

Geschiedenis

Voordat de snelweg werd aangelegd beschikte Myanmar amper over een wegennet, slechts een paar van de belangrijkste routes waren verhard. Met de bouw van de nieuwe hoofdstad Naypyidaw, halverwege Yangon en Mandalay, was ook nieuwe infrastructuur hard nodig. De aanleg van de snelweg begon in april 2005. Op 25 maart 2009 opende het zuidelijke deel tussen Yangon en Naypyidaw over 323 kilometer voor het verkeer. De reistijd op dit traject daalde daarmee van 8 uur naar minder dan 4 uur.[1] Op 29 december 2010 opende het deel tussen Naypyidaw en Mandalay over 240 kilometer voor het verkeer. De totale reistijd tussen Yangon en Mandalay daalde van 16 uur naar 6 à 7 uur. In 2012 opende het noordelijkste deel in de regio Mandalay, maar dit is geen snelweg.

Tol

De snelweg is een tolweg, met 5 tolstations, namelijk bij Yangon, Phyu, Naypyidaw, Meikhtila en Mandalay.

Verkeersveiligheid

De snelweg is berucht vanwege het grote aantal verkeersdoden en gewonden, die voornamelijk veroorzaakt worden door het gebrek aan veiligheidsmaatregelen zoals geleiderails en vluchtstroken, evenals het matige wegdek (betonplaten) en slechte staat van voertuigen. In de periode januari tot juli 2014 vielen 96 doden en 480 gewonden.[2] In de periode 2009-2015 vielen meer dan 600 doden op de snelweg.[3] In 2017 vielen 116 doden en 800 gewonden op de snelweg.[4][5]

Referenties

Flag of Myanmar.svgHoofdwegen in Myanmar Flag of Myanmar.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 8

Yangon - Mandalay Expressway