Yaroslavl

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yaroslavl oblast
Ярославская область
Flag of Yaroslavl oblast.png
Yaroslavl oblast.png
Hoofdstad Yaroslavl
Grootste stad Yaroslavl
Oppervlakte 36.400 km²
Inwonertal 1.272.000
Lengte snelwegennet 30 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting YAR

Het oblast Yaroslavl (Russisch: Ярославская область) is een oblast in Europees Rusland. Het oblast is ongeveer even groot als de landoppervlakte van Nederland en telt ruim 1,2 miljoen inwoners.

Inleiding

Het oblast Yaroslavl ligt ten noordoosten van Moskva en grenst aan de oblasten Vologda, Kostroma, Ivanovo, Vladimir, Moskva en Tver. De grootste stad is het gelijknamige Yaroslavl, dat iets minder dan 600.000 inwoners telt. De stad Rybinsk is met 200.000 inwoners de tweede stad. Het oblast Yaroslavl is vlak tot glooiend en redelijk bebost, alhoewel er ook veel open gebieden zijn, met name in het oosten en westen. Het grote stuwmeer van Rybinsk ligt grotendeels in het oblast Yaroslavl. De rivier de Volga stroomt door het midden van het oblast. De economie van het oblast Yaroslavl is relatief ontwikkeld, maar wel sterk gebaseerd op de twee steden Yaroslavl en Rybinsk.

Wegennet

Het oblast Yaroslavl heeft een visgraatwegennet, dat wil zeggen dat er één hoofdroute is, de M8, waar de meeste andere wegen op aantakken. Belangrijke wegen naast de M8 zijn de A113 van Yaroslavl naar Kostroma, de R104 als noord-zuidroute door het westen van het oblast, de R74 naar Vladimir, de R79 naar Ivanovo en de R151 tussen Yaroslavl en Rybinsk. Er zijn geen echte snelwegen in het oblast Yaroslavl, maar met name de M8 is redelijk goed uitgebouwd, vaak met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. De noordelijke rondweg van Yaroslavl is een soort stadsautoweg met ongelijkvloerse kruisingen. In Yaroslavl zijn drie grote bruggen over de rivier de Volga. Elders zijn er geen bruggen over de Volga, behalve in Rybinsk.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Yaroslavl

M8A113R74R79R104R151R152R153