Yavuz Sultan Selim Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3. Boğaziçi Köprüsü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Overspant Bosporus / Boğaziçi
Rijstroken 2x4
Totale lengte 1.875 meter
Hoofdoverspanning 1.408 meter
Hoogte brugdek 64 meter
Openstelling 26-08-2016
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Third Bosphorus Bridge, ook wel de Yavuz Sultan Selim Bridge, is een symfoniebrug in Turkije, gelegen over de Bosporus in Istanbul.

Kenmerken

De Third Bosphorus Bridge is de noordelijkste verbinding over de Bosporus in Istanbul, nog ten noorden van de Fatih Sultan Mehmet Bridge, vlak voor de monding in de Zwarte Zee bij het dorp Poyrazköy, zo'n 15 kilometer ten noorden van de FSM Bridge. De brug is een symfoniebrug met een totale lengte van 1.875 meter en een hoofdoverspanning van 1.408 meter. Een symfoniebrug is een kruising tussen een tuibrug en een hangbrug. De pylonen zijn 322 en 318 meter hoog. Over de brug verloopt de otoyol O-7 met 2x4 rijstroken, evenals een tweesporige spoorlijn in de middenberm. Het brugdek is 59 meter breed, de breedste hangbrug ter wereld. De brug verwerkt zowel doorgaand verkeer rond Istanbul als lokaal forenzenverkeer naar nieuwe ontwikkelingen op de Europese zijde van de Bosporus.

Geschiedenis

De exacte locatie van de brug was een heet hangijzer in de lokale politiek. De bestaande bruggen zijn extreem overbelast, maar de enige mogelijke locatie van een nieuwe snelweg rond Istanbul is in de heuvels ten noorden van de stad. In 2010 is de locatie van de brug gekozen. De aanleg van de brug begon begin 2013. Op 6 maart 2016 werd het laatste brugdeel verbonden.[1] De brug is op 26 augustus 2016 opengesteld voor het wegverkeer.[2][3][4] Het project kostte 4,5 miljard TL of circa € 1,9 miljard. Alhoewel het concept van een symfoniebrug al sinds de 19e eeuw bestaat, is het voor het eerst dermate grootschalig toegepast.

Externe links

Referenties