Yellowhead Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 16
Begin Masset, BC
Einde Winnipeg, MB
Lengte 2.960 km
Route

Masset

Prince Rupert

Prince George

Jasper

Edmonton

North Battleford

Saskatoon

Winnipeg

De Yellowhead Highway is een highway in Canada, en is een aftakking van de Trans-Canada Highway in het westen van het land. De weg loopt vanaf Massett in British Columbia via Edmonton en Saskatoon naar Winnipeg in Manitoba. In alle provincies is de weg als de highway 16 genummerd. De weg is 2.960 kilometer lang.

Route

British Columbia

zie Highway 16 in British Columbia.

De Yellowhead Highway begint symbolisch in Massett, op Graham Island in de Pacifische Oceaan. De weg begint feitelijk in Prince Rupert aan de westkust, en voert door de Rocky Mountains oostwaarts door het midden van British Columbia, en loopt via Prince George naar de grens met Alberta, vlakbij Lake Louise.

Alberta

zie Highway 16 in Alberta.

Via Jasper loopt de Yellowhead Highway naar het oosten, en bereikt de eindeloze prairies van zuidelijk Canada. De weg is door Alberta grotendeels met 2x2 rijstroken uitgevoerd, en is in Edmonton ook kortstondig een snelweg.

Saskatchewan

zie Highway 16 in Saskatchewan.

De weg voert zuidoostwaarts, vanaf midden Saskatchewan naar het zuiden van de provincie. De route door Saskatchewan is doorlopend met 2x2 rijstroken uitgevoerd, en de belangrijkste stad op de route is Saskatoon.

Manitoba

zie Highway 16 in Manitoba.

Het laatste deel voert door het zuidwesten van de provincie Manitoba, en eindigt ten westen van Winnipeg op de Trans-Canada Highway.

Geschiedenis

De Yellowhead Highway werd in 1960 gecreëerd, en is genoemd naar de Yellowhead Pass op de grens van British Columbia en Alberta bij Jasper. In 1970 was de gehele weg voltooid. Sinds 1977 is de gehele route in de verschillende provincies als Highway 16 genummerd, daarvoor was dit alleen het geval in British Columbia en Alberta. Voorheen was het deel door Manitoba de Highway 4, en in Saskatchewan de Highway 14 en 5.

Toekomst

Er is een lobby om een Southern Yellowhead Highway aan te wijzen in British Columbia vanaf Tête Jaune Cache via Kamloops en Hope naar Abbotsford. Dit zou de Highway 5 ten noorden van Hope en de Highway 1 ten zuiden van Hope omvatten. De Highway 1 is reeds onderdeel van de Trans-Canada Highway.

Wegbeheer

De Yellowhead Highway is een aftakking van de Trans-Canada Highway, die wel eens een 'Federal Highway' wordt genoemd. In Canada zijn echter geen wegen in het beheer van de federale regering, alle wegen zijn in het beheer van de provincies of territoria, waaronder ook de Yellowhead Highway, die in het beheer van de provincies British Columbia, Alberta, Saskatchewan en Manitoba is.

Referenties


Trans-Canada Highway

Hoofdroute: Highway 1 in British ColumbiaHighway 1 in AlbertaHighway 1 in SaskatchewanHighway 1 in ManitobaTrans-Canada Highway in OntarioTrans-Canada Highway in QuébecTrans-Canada Highway in New BrunswickTrans-Canada Highway in Prince Edward IslandTrans-Canada Highway in Nova ScotiaTrans-Canada Highway in Newfoundland and Labrador

Yellowhead Highway: Highway 5 in British ColumbiaHighway 16 in British ColumbiaHighway 16 in AlbertaHighway 16 in SaskatchewanHighway 16 in Manitoba