Yellowknife Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Highway 3
Begin Enterprise
Einde Yellowknife
Lengte 340 km
Route

Enterprise

Yellowknife

De Yellowknife Highway is een highway in Canada, gelegen in de Northwest Territories. De weg verbindt de Mackenzie Highway met de hoofdstad Yellowknife en is 340 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Yellowknife Highway begint zo'n 100 kilometer ten westen van Enterprise op de Mackenzie Highway en voert noordwaarts om al vrij snel de machtige Mackenzie River over te steken. De weg verloopt daarna rond het Great Slave Lake. Het landschap is vlak en bestaat uit bebossing en duizenden meren. De weg verloopt eerst noordwaarts, later oostwaarts om rond het Great Slave Lake te lopen. De weg eindigt in de hoofdstad Yellowknife.

Geschiedenis

De weg werd in 1960 opengesteld als gravelweg. In 2006 was de gehele route geasfalteerd. Op 30 november 2012 opende de Deh Cho Bridge over de Mackenzie River. De gehele Yellowknife Highway kan sindsdien via vaste oeververbindingen bereden worden. De aanleg kostte C$202 miljoen. De brug is een tolweg, maar alleen voor vrachtwagens. Tussen 2022 en 2024 is de brug over Frank Channel vervangen.[1] Dit was de voornaamste brug van de oorspronkelijke Yellowknife Highway, ruim 80 kilometer ten westen van Yellowknife zelf.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 250 voertuigen langs de westkant van het Great Slave Lake en 640 voertuigen langs de noordkant. Dit stijgt naar 5.600 voertuigen in Yellowknife zelf. Dit is daarmee de drukste weg in de Northwest Territories.

Referenties

Territorial highways in de Northwest Territories

12345678910