Jemen

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Yemen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Yemen.svg
اليَمَن - al-Yaman
Jemen.png
Hoofdstad Sana'a
Oppervlakte 527.968 km²
Inwonertal 25.408.000
Lengte wegennet 6.200 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode YAR[1]

Yemen of Jemen is een land in Azië, gelegen in het zuiden van het Arabisch schiereiland. Het land is circa 12 keer zo groot als Nederland en telt 25 miljoen inwoners. De hoofdstad is Sana'a.

Inleiding

Het land is gelegen in het zuiden van het Arabisch schiereiland, aan de Rode Zee en de Golf van Aden. Het land meet 1.100 bij 500 kilometer en grenst in het noorden aan Saudi-Arabië en in het oosten aan Oman. Het land Djibouti ligt 30 kilometer aan de andere kant van de Rode Zee. Grote delen van het land zijn sterk bergachtig, met name in het westen en zuiden. Het noordoosten is vlakker en bestaat uit een zandwoestijn. Geheel Yemen is woestijnachtig en de Jabal an Nabi Shu'ayb met 3.666 meter als hoogste punt. De hoofdstad Sana'a ligt in het westen van het land, de tweede stad is Aden, gelegen in het zuiden van het land. Andere grote steden zijn Ta'izz, Al Hudayah en Shaykh Uthman, allen in het zuidwesten van het land.

Yemen ontstond in 1918 toen Noord-Yemen onafhankelijk werd van het Ottomaanse rijk. In 1967 werd de rest van Yemen onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en stond bekend als Zuid-Yemen, wat vanaf 1970 een communistische staat werd. In 1990 werden Noord- en Zuid-Yemen één land; Yemen. In 1994 volgde een burgeroorlog. De economie van Yemen is sterk afhankelijk van de olie-export. De verwachting is dat de olie in Yemen binnenkort op is, en sinds 2009 schakelt het land over op aardgas, waar nog wel grote voorraden van zijn. Een groot probleem in Yemen is de grootschalige corruptie. Daarnaast spelen er diverse interne conflicten die Yemen tot een onstabiel land maken.

Wegennet

Het wegennet van Yemen is erg beperkt, mede vanwege het onherbergzame landschap en de beperkte economische ontwikkeling. Het wegennet is duidelijk minder ontwikkeld dan in de buurlanden. Er is circa 71.300 kilometer weg, waarvan slechts 6.200 kilometer verhard is. Wegen in het voormalige Noord-Yemen zijn over het algemeen beter dan in het voormalige Zuid-Yemen, behalve rond Aden, waar het wegennet ook redelijk is. Er zijn geen echte autosnelwegen in Yemen, alhoewel de ring van Sana'a goed uitgebouwd is met een parallelsysteem en ongelijkvloerse kruisingen.[2][3][4] Er zijn plannen voor een nieuwe transitroute vanaf Aden naar de Saudische grens, die de reistijd moet halveren. Reizen in Yemen is tijdrovend vanwege de bergen en woestijnen. De nieuwe weg kost $ 1,6 miljard. Tevens duiken er van tijd tot tijd plannen op om een brugverbinding naar Djibouti te bouwen.

Het verkeer in de Yemenitische steden is chaotisch, met weinig oog voor verkeersregels. Verkeerslichten werken niet altijd en zijn soms afwezig. De maximumsnelheid is 100 kilometer per uur. Er is een groot aandeel bestuurders die geen rijbewijs hebben en jonger zijn dan 16 jaar. Voertuigen zijn vaak in slechte staat en hebben regelmatig geen verlichting of richtingaanwijzers. Het verkeer op de grote wegen tussen de steden is redelijk, maar buiten de grote wegen is een terreinwagen al snel noodzakelijk.

Er wordt een 450 kilometer lange dual carriageway ontwikkeld die een noord-zuidroute moet vormen vanaf het grensgebied met Saudi-Arabië via de hoofdstad Sana'a tot de havenstad Aden.[5]

Wegnummering

Yemen heeft een wegnummering van N-wegen en R-wegen. Details zijn niet bekend. Naar verluidt zijn wegnummers tot viercijferig.

Bewegwijzering

Bewegwijzering komt sporadisch voor, alhoewel er ook nieuwe wegwijzers zijn. Deze bestaan uit groene borden met witte letters en zijn zowel in het Arabisch als het Engels.[6][7][8][9][10][11][12]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea