Yigael Yadin Interchange

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
מחלף יגאל ידין

Yigael Yadin Interchange

Kruisende wegen
Type onvolledig klaverblad
Opengesteld 2007

Het Yigael Yadin Interchange (Hebreeuws: מחלף יגאל ידין) is een knooppunt in Israël, gelegen in Jeruzalem. Hier kruist de Route 1 de Route 50.

Naamgeving

Yigael Yadin (1917-1984) was een Israëlisch archeoloog, politicus en voorzitter van de raad van staven van de Israël Defense Forces (IDF). Het is het enige knooppunt in Israël dat naar een persoon vernoemd is.

Configuratie

Het knooppunt is een onvolledig klaverblad, waarbij de meeste verbindingen via aansluitingen verlopen. De enige snelweg-tot-snelwegverbindingen zijn van west naar noord, van zuid naar oost, van oost naar noord en van oost naar zuid. Andere verbindingen gaan via nabijgelegen aansluitingen, meest prominent het halfklaverblad met de Route 436. De Route 50 gaat met een viaduct over de Route 1 heen. Het knooppunt is het eindpunt van het ongelijkvloerse deel van de Route 1 uit Tel Aviv. Het knooppunt is gelegen in een dal, omringd door woonwijken van Jeruzalem. Het is tevens het hoogstgelegen knooppunt van Israël op 650 meter hoogte.

Geschiedenis

Het knooppunt is gefaseerd in gebruik genomen. Het eerste deel was het viaduct van de Route 50 als doorgaande verbinding voor noord-zuidverkeer, dat eind jaren '90 is aangelegd. Tevens is toen de lus en verbindingsweg aan de noordkant van het knooppunt in gebruik genomen, waarbij men van oost naar zuid en van oost naar noord kon. Deze verbindingen liggen tegenwoordig op de afrit. In 2004 openden de lus en verbindingsweg aan de zuidkant van het knooppunt, maar de hoofdrijbanen van de Route 1 zijn pas in 2007 in gebruik genomen. Dus alhoewel het knooppunt al in 2004 in zijn huidige vorm bestond, was het pas vanaf 2007 ook echt zo te gebruiken voor snelwegverkeer.

Referenties


Knooppunten in Israël

AnavaAshdodBar IlanBen ShemenDanielGanotGlilot Ma'aravGlilot MizrahHaifa DaromHolotKessemKfar SmaryahuKibbutz GaluyotMevo AyalonMorashaNesharimRishon DaromRishponSorekYigael Yadin