Yucatán

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Mérida
Grootste stad Mérida
Oppervlakte 39.612 km²
Inwonertal 1.956.000
Lengte snelwegennet 166 km
Eerste snelweg 1991
Afkorting YUC

Yucatán is een staat in Mexico, gelegen in het oosten van het land. De staat telt bijna 2 miljoen inwoners op een oppervlakte iets groter dan Nederland. De hoofdstad en grootste stad is Mérida.

Inleiding

Yucatán ligt op het gelijknamige schiereiland Yucatán, en omvat het noordwestdeel hiervan. De staat ligt aan de Golf van Mexico, en grenst in het zuidwesten aan Campeche en in het zuidoosten aan Quintana Roo. De hoofdstad Mérida ligt in het noordwesten, landinwaarts en telt bijna 1 miljoen inwoners, wat betekent dat ruim de helft van de inwoners van de staat in Mérida woont. Er zijn geen andere grote steden, maar wel een aantal met een regionaal belang. Yucatán is vlak en bestaat grotendeels uit jungle, behalve de wat meer gecultiveerde kuststreek, met name het deel ten noordoosten van Mérida, waar minder bos is. De kustregio is niet zo sterk ontwikkeld als in buurstaat Quintana Roo, behalve rond Progreso. Yucatán is ook minder ontwikkeld dan buurstaat Quintana Roo.

Wegennet

Het wegennet van Yucatán is niet bijzonder dicht, met eigenlijk maar één echt belangrijke route, de Carretera Federal 180, die vanaf Campeche via Mérida naar Cancún loopt, en het oostelijk deel hiervan is als de Autopista Mérida - Cancún uitgebouwd. Dit is de enige snelweg in de staat, met een lengte van ongeveer 166 kilometer binnen Yucatán. De rest ligt in Quintana Roo. De Carretera Federal 176 vormt een oost-westroute van Mérida naar Tizimín in het noorden van de staat. Er zijn een aantal zijwegen die naar de kust lopen, en er is de Carretera Federal 184 die het zuiden van de staat ontsluit naar het zuiden van Quintana Roo. De stad Mérida heeft een volledige ringweg, die met minimaal 2x2, maar ook 2x3 rijstroken is uitgerust. Deze ringweg is echter gelijkvloers met verkeerslichten. Ten zuidwesten van Mérida is de Carretera Federal 180 kortstondig snelwegachtig uitgebouwd met enkele ongelijkvloerse kruisingen.

Referenties


Mexico

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas