Zacatecas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Zacatecas
Grootste stad Fresnillo
Oppervlakte 75.539 km²
Inwonertal 1.491.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting ZAC

Zacatecas is een staat van Mexico, gelegen in het centrale noorden van het land. De staat telt bijna 1,5 miljoen inwoners en is ruim 2 maal zo groot als Nederland. De hoofdstad is het gelijknamige Zacatecas, de grootste stad is Fresnillo.

Inleiding

Zacatecas is een vrij grote staat in het centrale noorden van Mexico. Het grenst in het noorden aan Coahuila, in het noordoosten een klein stukje aan Nuevo León, in het oosten aan San Luis Potosí, in het zuiden aan Jalisco en Aguascalientes, in het westen een klein stukje aan Nayarit, en in het westen verder aan Durango. De hoofdstad Zacatecas ligt centraal in het zuiden van de staat. Een groot deel van Zacatecas ligt op de Mexicaanse hoogvlakte, tussen 1.700 en 2.200 meter boven zeeniveau. De staat is naar het noorden toe droger, overgaand in een woestijn. Het uiterste noordoosten kent berggebieden, evenals het zuidwesten van Zacatecas. Het overgrote deel van Zacatecas is dus vlak. De grootste stad is Fresnillo met 110.000 inwoners. Veel andere grote plaatsen zijn er niet, de staat is plattelands in karakter. De staat is wat minder ontwikkeld dan andere delen van Mexico. De staat kent een grote migratie naar de Verenigde Staten, circa 40% van de inwoners die geboren is in Zacatecas woont nu in de Verenigde Staten, circa 600.000 personen.

Wegennet

De carretera federal 49 ten oosten van Zacatecas.

Zacatecas heeft een niet al te uitgebreid wegennet. De meeste wegen verlopen in het zuiden, waar nog vrij veel landbouw plaatsvindt. In het noorden en noordoosten lopen slechts enkele verharde wegen door de woestijn. De staat heeft geen echte snelwegen, alhoewel de weg van Zacatecas naar Fresnillo snelwegachtig is uitgebouwd met 2x2 rijstroken en incidenteel ongelijkvloerse kruisingen. Deze weg is ook een tolweg. Vanaf de grens met Aguascalientes tot rond de hoofdstad Zacatecas verloopt een enkelbaans ongelijkvloerse autopista. Een derde belangrijke verbinding verloopt vanaf Zacatecas naar de stad San Luis Potosí in de gelijknamige staat. De meeste doorgaande wegen in Zacatecas zijn enkelbaans, en verlopen door dorpskernen. Rond grotere plaatsen ligt vaak wel een rondweg. De staat Zacatecas is van secundair belang voor doorgaand verkeer, de belangrijkste assen verlopen verder langs de Pacifische kust, of door San Luis Potosí. Een derde as verloopt wel door Zacatecas, met name voor lange-afstandsverkeer vanaf Mexico City naar Durango en Torreón.

Referenties


Mexico

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas