Zachodniopomorskie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
COA Zachodniopomorskie.svg
Zachodniopomorskie.png
Hoofdstad Szczecin
Grootste stad Szczecin
Oppervlakte 22.896 km²
Inwonertal 1.694.000
Lengte snelwegennet 276 km[1]
Eerste snelweg 1936
Afkorting Z

De provincie Zachodniopomorskie, vertaald West-Pommeren is een województwo of provincie van Polen, gelegen in het noordwesten van het land. De provincie heeft een oppervlakte van bijna 23.000 km² en telt bijna 1,7 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Szczecin.

Inleiding

Ligging

Zachodniopomorskie ligt in het noordwesten van Polen, aan de Baltische Zee. Het grenst in het oosten aan Pomorskie, in het zuidoosten aan Wielkopolskie en in het zuiden aan Lubuskie. Naar het westen ligt Duitsland, het grenst aan de staten Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern. De provincie meet maximaal 180 kilometer van oost naar west en 140 kilometer van noord naar zuid.

Landschap

Zachodniopomorskie kent vrij veel bos en veel meren. Het landschap is veelal vlak tot glooiend, alhoewel er aardig wat hoogteverschil zit bij de noordkust. In het westen stroomt de rivier de Odra, die bij Szczecin overgaat in een lagune die half in Duitsland ligt. In het noorden liggen de grotere eilanden Uznam (Usedom) en Wolin. Tussen beide eilanden is een kanaal gegraven voor toegang naar Szczecin. Er zijn twee nationale parken in Zachodniopomorskie.

Steden

Veruit de belangrijkste stad is Szczecin, die 411.000 inwoners telt. Koszalin is de tweede stad met 108.000 inwoners. Van regionaal belang zijn Stargard Szczeciński, Kołobrzeg, Świnoujście en Szczecinek.

Economie

Zachodniopomorskie is gemiddeld ontwikkeld met in 2012 een gemiddeld inkomen van € 755 per maand. De havenindustrie is van belang, met name in de steden Szczecin, Police en Świnoujście. Daarnaast speelt de landbouw en bosbouw een rol, evenals toerisme langs de noordkust, met name rond Świnoujście en Kołobrzeg.

Wegennet

Zachodniopomorskie ligt voor Poolse begrippen in een uithoek en het wegennet is nog niet zo goed uitgebouwd als in sommige andere provincies, alhoewel dit geleidelijk aan verbeterd is.

Autosnelwegen

Zachodniopomorskie heeft een aantal snelwegen, met name in de ruime omgeving van Szczecin. De A6 vormt samen met de S3 een 50 kilometer lange bypass van Szczecin en verwerkt zowel oost-west als noord-zuidverkeer. De S3 is een 2x2-snelweg naar Gorzów Wielkopolski in het zuiden, en is deels hoogwaardig uitgebouwd tussen Goleniów en Świnoujście. De S10 vormt de snelwegbypass van Stargard Szczeciński.

Droga krajowa

De hoofdwegen spelen nog een rol voor het lange-afstandsverkeer. De DK3 verwerkt het verkeer samen met deeltrajecten als S3 naar Świnoujście. De DK6 is van belang als oost-westroute langs de noordkust, naar Koszalin en Gdańsk. De DK10 verwerkt oost-westverkeer van Szczecin richting Bydgoszcz. De DK11 ontsluit de noordkust vanuit het midden van Polen en doet Koszalin aan. De overige hoofdwegen hebben een meer regionaal karakter.

Geschiedenis

De eerste snelweg in wat nu Polen is werd in Zachodniopomorskie aangelegd. Dit betrof een kort stuk van 3 kilometer tot aan Kołbaskowo, dat in 1936 werd opengesteld als onderdeel van de snelweg van Berlin naar Szczecin. In 1938 werd dit verder rond Szczecin aangelegd. De verlenging naar Goleniów werd echter pas in 1982 opengesteld. Recentere wegaanleg is de S3 van Szczecin naar Gorzów Wielkopolski die in drie fases in 2010 werd geopend. Verder zijn in de DK3 her en der wat S3 trajecten aangelegd als rondwegen van kleine dorpjes. De S10 langs Stargard Szczeciński werd in 2009 opengesteld. In 2019 kwam een lang stuk S6 gereed tot aan Koszalin.

Toekomst

Momenteel zijn er weinig bouwprojecten in Zachodniopomorskie. Het is de bedoeling om de S6, S10 en S11 verder aan te leggen, maar de stappen die gezet zijn zijn vooralsnog weinig concreet. Wel concreet is de voltooiing van de S3 tussen Świnoujście en Goleniów. Er zijn plannen om bij Świnoujście een tunnel aan te leggen om zodoende Świnoujście met de rest van Polen te verbinden, de huidige route verloopt via een veerdienst.

Referenties

  1. stand 01-01-2020
Województwa in Polen

DolnośląskieKujawsko-PomorskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskieMazowieckieOpolskiePodkarpackiePodlaskiePomorskieŚląskieŚwiętokrzyskieWarmińsko-MazurskieWielkopolskieZachodniopomorskie