Zagreb (provincie)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Zagreb province.png
Zagreb map.png
Hoofdstad Zagreb
Grootste stad Velika Gorica
Oppervlakte 3.060 km²
Inwonertal 304.348 (2021)
Lengte snelwegennet 131,3 km
Eerste snelweg 1972
Afkorting

De provincie Zagreb (kroatisch: Zagrebačka županija) een županija van Kroatië. Ondanks hetgeen de naam doet vermoeden ligt de hoofdstad Zagreb niet in deze županija – al is het wel de hoofdstad ervan. Deze županija herbergt echter wel de agglomeratie van Zagreb, de delen die niet tot de županija Grad Zagreb behoren.

Inleiding

De provincie Zagreb ligt in de streek Zagorje in het noordwesten van Kroatië. Het grenst aan Slovenië in het westen en ligt grotendeels om de županija en de stad Grad Zagreb heengevouwen. De zetel van de provincie is in de stad Zagreb, dat dus buiten deze provincie ligt. De grootste stad is Velika Gorica met ruim 63.000 inwoners. Verder herbergt de provincie andere grotere steden die behoren tot de agglomoratie van de stad Zagreb. Toch kent de provincie ook minder bebouwde gebieden met bossen en akkerbouw.

De provincie Zagreb ligt op de grens van de Pannonische vlakte (regio Turopolje) en heuvels in het het westen en noordwesten (Žužemberk- en Medvednicagebergte). De scheidslijn tussen vlakte en bergachtig gebied loopt door de stad Zagreb. Naar het zuiden toe is de omgeving ook vlak. De belangrijkste rivier is de Sava. Tevens ligt de luchthaven van Zagreb (Pleso) in de provincie.

Wegennet

Omdat er veel plaatsen rondom Zagreb liggen is het wegennet vrij dicht: Vanuit allerlei richtingen lopen diverse wegen naar de stad toe. Naast de autoceste die Zagreb bedienen zijn er ook nog državne ceste die de agglommoratie - en ook de minder bewoonde delen – met de stad en met elkaar verbinden.

Daar waar het wegennet in de stad Zagreb voornamelijk oost-west is georiënteerd, is dat in de provincie overheersend noord-zuid.

Autoceste

Rond Zagreb komen meerdere autoceste samen. De huidige A1 richting Karlovac is het oudste stuk snelweg van Kroatië en is in 1972 geopend. De A3 is de zuidelijke randweg om Zagreb heen die deels in de provincie en deels in Grad Zagreb loopt. Verder lopen vanuit de regio nog de A2 naar Slovenië en de A4 richting Hongarije in noordoostelijke richting. De A3 zelf is onderdeel van de oost-west snelweg in het noord van Kroatië tussen Servië en Slovenië. Aan de zuidkant tenslotte loopt de A11 richting Sisak. Alle stukken snelweg bestaan overigens uit 2x2 rijstroken. Er zijn plannen om de A3 uit te breiden of te verbreden.[1]

Hoofdwegennet

Naast Autoceste kent de županija nog een aantal Državne ceste. Nieuw is de D31 die sinds 2013 een nieuwe bypass van Velika Gorica vormt en die stad langs het vliegveld met het zuidoosten van Zagreb verbindt. De overige D-wegen in de buurt, (D1 D3, D29 en D41) zijn wat minder van belang omdat er al een snelweg in de buurt in dezelfde richting loopt. In het zuiden van de provincie loopt dan nog de D36 in landelijk gebied. Dit is de enige ‘echte’ oost-west-verbinding, de rest van de državne ceste zijn voornamelijk op Zagreb georiënteerd.

Referenties

Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar