Zambia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Zambia.svg
Zambia
Zambia.png
Hoofdstad Lusaka
Oppervlakte 752.618 km²
Inwonertal 16.212.000
Lengte wegennet 20.117 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode RNR[1]

Zambia is een groot binnengesloten[2] land in het zuiden van Afrika. Het land is circa 19 keer zo groot als Nederland en telt 16 miljoen inwoners. De hoofdstad is Lusaka.

Inleiding

Zambia ligt op de overgang van Centraal naar Zuidelijk Afrika, en grenst in het noorden aan de Democratische Republiek Congo en Tanzania, in het oosten aan Malawi en Mozambique, in het zuiden aan Zimbabwe, Botswana en Namibië en in het westen aan Angola. De hoofdstad Lusaka ligt centraal in het land. Door een uitsteeksel van de DRC wordt het land bijna in tweeën gedeeld. Het land meet maximaal 1.250 kilometer oost-west en 820 kilometer noord-zuid. Het smalste deel is echter maximaal 180 kilometer breed tussen de DRC en Mozambique. Het land bestaat overwegend uit een plateau met weinig grote hoogteverschillen. Alleen langs de grens met Zimbabwe en in het midden-noorden liggen bergruggen. De Kongera is het hoogste punt met 2.187 meter. Veruit de belangrijkste rivier is de Zambezi, die de grens met Zimbabwe vormt. Buiten de hoofdstad Lusaka liggen er een aantal grote steden in het noorden, de zogenaamde Copperbelt, met Chingola, Kitwe, Ndola en Luanshya. In het zuiden ligt de stad Livingstone, in het oosten zijn geen grote steden.

Tot 1964 stond het land bekend als Northern Rhodesia. Na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië is het land hernoemd in Zambia. Het land werd een dictatuur met een relatieve stabiliteit vergeleken met de conflicthaarden in de buurlanden. In 1991 viel de dictatuur en werd Zambia een democratisch land. Alhoewel het land omvangrijke bodemschatten heeft, is Zambia een arm land, met een inkomen van $ 1.500 per inwoner, veel lager dan de zuidelijker gelegen landen (afgezien van Zimbabwe). De economie is stabiel en groeiende. Naast talloze inheemse talen is de overkoepelende taal het Engels, dat ook in de overheid, media en scholen gesproken wordt.

Wegennet

In de jaren 70 had Zambia één van de meest ontwikkelde wegennetten van Afrika, met een omvangrijk netwerk van geasfalteerde wegen. Dit netwerk bestaat nog steeds, maar is door gebrek aan onderhoud vaak in slechte staat. Vanuit Lusaka lopen diverse wegen naar de diverse regio's van Zambia. In Zambia zijn geen echte autosnelwegen, maar de weg van Ndola naar Kitwe in de Copperbelt wordt soms wel als zodanig beschouwd. Het wegennet is geïntegreerd met dat van de buurlanden, met uitzondering van Angola, waar vrijwel geen hoofdwegen lopen. Dit komt omdat Angola jarenlang een burgeroorlog kende, en de overheid in het dunbevolkte zuidoosten van Angola geen invloed had, en ook geen wegen kon bouwen. Vanwege de rivier de Zambezi en de stuwmeren zoals het Karibameer, is het aantal grensoverschrijdende wegen met Zimbabwe ook beperkt, er zijn er feitelijk twee, naar Harare en Bulawayo. Een verbinding loopt tevens naar Francistown in Botswana, ondanks dat de grens maar 50 meter lang is. Een oost-westroute vanuit Livingstone loopt door de Caprivi Strip van Namibië richting Grootfontein in dat land. Een belangrijke verbinding loopt tussen Chingola en Lubumbashi in de DRC, daar dit een mijnbouwgebied is. De grensovergang is aan DRC-zijde echter niet verhard. Er zijn twee grensovergangen met Tanzania en een aantal met Malawi, echter van ondergeschikt belang.

Het wegennet in de hoofdstad Lusaka is relatief modern, waarbij rondom het centrum vrijwel alle straten verhard zijn. De stad wordt doorkruist door 2x2 wegen, die zeer sporadisch ongelijkvloerse kruisingen kennen. Vanuit het centrum leidt een moderne 2x3 weg naar het zuidwesten. Hoofdwegen hebben vaak wegmarkeringen, waardoor het wegennet van Lusaka lijkt op dat van andere grote steden in zuidelijk Afrika.[3] In Lusaka komen bekende brandstofketens voor.[4]

Flag of Zambia.svg Trunk Routes in Zambia Flag of Zambia.svg

T1T2T3T4T5T6


Geschiedenis

Zambia was onder Brits koloniaal bestuur, en de vele grondstoffen in het land zorgden ervoor dat de Britten het wegennet van Zambia al vrij vroeg ontwikkelden, vanaf de jaren '30 was er sprake van diverse geasfalteerde wegen. De Britten hadden daarbij ook voordeel van het relatief eenvoudige terrein, Zambia is grotendeels een hoogvlakte zonder veel hoogteverschillen en rivieren, zodat wegenbouw hier eenvoudiger en goedkoper was dan noordelijker. De Victoria Falls Bridge bij Livingstone op de grens met Zimbabwe opende in 1905 voor het verkeer en was één van de eerste grote bruggen in Afrika. Tegen de jaren '70 waren bijna alle trunk roads van Zambia geasfalteerd. Vermoedelijk in de jaren '80 is de T3 tussen Ndola en Kitwe naar 2x2 rijstroken verbreed over ruim 60 kilometer, dit is één van de weinige dubbelbaans wegen in het binnenland van centraal-zuidelijk Afrika. Het wegennet kreeg vanaf de jaren '70 te maken met verminderde investeringen, met name omdat de Zambiaanse overheid veel geld uitgaf om rebellen in buurland Zimbabwe te ondersteunen. Vlakbij het drielandenpunt met Mozambique en Zimbabwe ligt de Luangwa Bridge, die in 1964 en 1979 is verwoest door het Zimbabwaanse leger. Sinds 2000 worden pogingen gedaan om het wegennet verder te asfalteren, met name de M-wegen en regionale wegen, dit wordt uitgevoerd onder het Link Zambia 8,000 / Pave Zambia project van de Road Development Agency.[5] Het is gepland om de T2-T3 tussen Lusaka en Ndola naar 2x2 rijstroken te verdubbelen.

Wegnummering

Het hoofdwegennet bestaat uit Trunk (T) en Main (M) Roads. De T-wegen lopen allen vanuit Lusaka, of zijn aftakkingen van routes uit Lusaka. M-wegen vormen het overige hoofdwegennet. Daarnaast zijn er Regionale wegen met de prefix D.

Routes

 • T1 Lusaka - Livingston (gr. Zimbabwe): 426 km
 • T2 Nakonde (gr. Tanzania) - Lusaka - Chirundu (gr. Zimbabwe): 1.158 km
 • T3 Kapiri-Mposhi - Luanshya - Kitwe - Chingola - (gr. DRC): 260 km
 • T4 Lusaka - Chipata (gr. Malawi): 592 km
 • T5 Chingola - Ikofenge (gr. Angola): 547 km
 • T6 Katete - Mlolo (gr. Mozambique): 55 km

Bewegwijzering

Als lid van de SADC volgt Zambia de geharmoniseerde bewegwijzering van Zuidelijk Afrika, oftewel de stijl van bebakening en bewegwijzering dat ook in andere landen in de regio gebruikelijk is, zoals Zuid-Afrika en Mozambique. Er is weinig bekend over de concrete uitvoering.

Referenties

 1. Republic Northern Rhodesia
 2. Een land dat niet aan zee ligt
 3. Great East Road in Lusaka
 4. BP in Lusaka
 5. www.rda.org.zm
Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan