Zandweg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een zandweg is het eenvoudigste wegtype en is een al dan niet onderhouden weg van zand. De kwaliteit van zandwegen varieert sterk en is afhankelijk van de staat van onderhoud, het klimaat en het gebruik.

Kenmerken

Zandwegen komen in alle landen van de wereld voor, maar de schaal en functie varieert per regio. In de ontwikkelde landen worden zandwegen alleen gebruikt in afgelegen gebieden, vaak niet meer dan toegang tot weilanden of voor de bosbouw. In onderontwikkelde landen zijn zandwegen regelmatig onderdeel van het nationale wegennet, in Afrika zijn veel route nationales uitgevoerd als zandweg.

De kwaliteit van zandwegen varieert sterk. Een goed onderhouden zandweg kan met hogere snelheid te berijden zijn. Een nadeel van zand als materiaal is dat het zacht wordt bij neerslag, waardoor zandwegen slecht of onberijdbaar worden. In veel onderontwikkelde landen is een groot deel van het wegennet niet te berijden tijdens en na regen. In Afrika wordt vrachtverkeer vaak verboden tijdens en tot 6 uur na regenval om te voorkomen dat zandwegen volledig gesloopt worden.

Zandwegen kunnen ook als goed ontworpen wegen aangelegd worden, compleet met bruggen, afwatering en bermsloten. Zandwegen worden vaak als eerste verbetering ontwikkeld tot een all-weather road.

Laterietweg / Laterite Road

Lateriet is een bodemtype dat veel voorkomt in tropische klimaten. Dit type bodem is rijk aan ijzeroxide en dat is ook de reden dat ze een rode kleur hebben. Dit type grond heeft een hogere draagkracht en wordt daardoor vaak gebruikt om enigszins verbeterde zandwegen van aan te leggen, vooral in Afrika en Zuid-Azië. Ze hebben een verbeterde stevigheid in vergelijking met conventionele zandwegen. Tijdens neerslag kunnen ze echter zeer glad worden, terwijl ze in de zon uitdrogen tot keiharde verhardingslagen. Onderhoud is daardoor nodig om te voorkomen dat er diepe kuilen in komen.

In andere talen

  • Arabisch (عربي arabī): طريق ترابي
  • Estisch (Eesti): Pinnastee
  • Engels (English): Dirt road
  • Litouws (Lietuvių): Gruntinis kelias
  • Pools (Polski): Droga gruntowa

Zie ook

Referenties