Zaporizhzhia Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Запорізький міст
Overspant Dnieper
Rijstroken 2x3
Totale lengte 660 meter
Hoofdoverspanning c. 75 meter
Hoogte brugdek 24 meter
Openstelling 22-01-2022
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Zaporizhzhia Bridge (Oekraïens: Запорізький міст) is een tuibrug in Oekraïne, gelegen over de Dnieper in de stad Zaporizhia.

Naamgeving

Er is geen officiële naam voor de brug vastgesteld. De brug overspant de Dnieper in de stad Zaporizhzhia (Запоріжжя). De naam wordt ook wel gespeld als Zaporizhia of Zaporozhye. Een andere naam is de Вантовий міст (Vantovskiy Mist, tuibrug).

Kenmerken

De brug is een grote betonnen tuibrug die bestaat uit twee naast elkaar gelegen overspanningen. Feitelijk zijn het twee bruggen achter elkaar, over twee takken van de Dnieper, met een eiland er tussen. De tuibrug vormt de hoofdbrug en is 660 meter lang. De brug is inclusief aansluitende viaducten over land echter langer, circa 1.930 meter via de langste aansluitende viaduct. De tuibrug heeft een 166 meter hoge pyloon, maar de tuibrug is geen vrije overspanning, deze wordt ondersteund met pijlers in de Dnieper. De langste overspanning bedraagt circa 75 meter.

Het brugdek is 2 x 25,3 meter breed, met rijbanen van 3 rijstroken en een vluchtstrook per richting. Aan de oostkant is een knooppunt met flyovers die op de stadswegen van Zaporizhia aansluit. Aan de westkant is een aansluiting naar het eiland Khortysia en de nabijgelegen oudere brug over de Dnieper.

Ongeveer 2 kilometer westelijker is een tweede, kleinere brug over de westelijke tak van de Dnieper. Deze brug heeft een totale lengte van 960 meter. Dit is een standaard liggerbrug, met een hoofdbrug van 340 meter. De totale wegverbinding tussen Zaporizhia en een westelijke flatwijk is circa 9 kilometer.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was er geen brug over de Dnieper bij de stad Zaporizhia. Tussen 1949 en 1952 is de Zaporizhzhia Arch Bridge aangelegd, een grote betonnen boogbrug. De bouw van een tweede brug was reeds gepland in het masterplan voor Zaporizhia in de periode 1965-1985. Het ontwerp van de brug werd in 1987 goedgekeurd door de ministerraad van de Sovjetunie. Het plan kwam echter vanwege de val van de Sovjetunie niet tot uitvoering.

Na onafhankelijkheid begon men opnieuw met het plannen van een brug. In 2003 werd de bouw goedgekeurd door de Oekraïense regering, met een geplande opening in 2010. De bouw van de brug begon officieel op 30 augustus 2004. Vanwege gebrek aan geld was de voortgang gering en de bouw werd uiteindelijk gestaakt. Op dat moment was het knooppunt aan de oostzijde van de brug al gerealiseerd. Ook was er een aanvang gemaakt met de hoofdbrug, met twee kolossale pylonen die jarenlang ongebruikt in de Dnieper stonden. Het werk is vervolgens pas in 2020 weer aanbesteed, waarna de bouw hervat werd, dit maal ging de bouw wel snel en op 22 januari 2022 werd de eerste overspanning in gebruik genomen, dit is de noordelijke brug voor verkeer richting westen.[1][2] De tweede brughelft moest in december 2023 gereed komen, maar de bouw is gestaakt na de Russische invasie vanaf 24 februari 2022.

Zie ook

Referenties