Ladder van Verdaas

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Zevensprong van Verdaas)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De ladder van Verdaas is een systematiek die vanuit een politieke achtergrond gebruikt kan worden bij het onderzoeken van mogelijke oplossingen bij verkeersproblemen. De systematiek is in 2005 bedacht door toenmalig Tweede Kamerlid prof. dr. C.J. (Co) Verdaas, lid van de PvdA. De ladder is erop gericht om oplossingen af te wegen en vooral om te bekijken hoe het aanleggen of uitbreiden van infrastructuur zo veel mogelijk uitgesteld of beperkt kan worden door het toepassen van andere oplossingen. De uitbreiding van infrastructuur is de laatste stap op de ladder van Verdaas. Mogelijke oplossingen kunnen eerst gevonden worden in de ruimtelijke ordening, prijsbeleid, mobiliteitsmanagement of optimalisatie van het openbaar vervoer. Pas als al deze opties niet voldoende oplossend vermogen bieden, kan de uitbreiding van infrastructuur overwogen worden.

De ladder van Verdaas is inmiddels achterhaald vanwege het grootschalige tekort aan capaciteit op het hoofdwegennet in Nederland, die het gevolg was van de niet aflatende jarenlange uitbreiding van ruimtelijk-economische functies. De eerste stappen op de ladder van Verdaas worden tegenwoordig vooral als flankerend beleid gezien, en niet meer als primaire oplossingen in plaats van de uitbreiding van infrastructuur.

De zeven stappen van de ladder zijn als volgt:

  1. Een ruimtelijke visie en programma,
  2. Anders betalen voor mobiliteit (rekeningrijden),
  3. Mobiliteitsmanagement,
  4. Verbeteren/optimaliseren openbaar vervoer,
  5. Benutten bestaande infrastructuur,
  6. Aanpassen bestaande infrastructuur,
  7. Nieuwe infrastructuur.

Een andere systematiek die vaak gebruikt wordt bij het onderzoeken van mogelijke oplossingen bij verkeersproblemen is het STOMP principe.