Zhongzhou Avenue

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Zhengzhou
Einde Zhengzhou
Lengte 27 km
Route

4th Ring Road

Zhengxin Road

Zichen Road

3rd Ring Road

Zidong Road

Hanghai Road

Airport Expressway (S1)

Jingbei 6th Road

Longhai Expressway

Zhengbian Highway

Jinshui Road

Weilai Road

Nongye Elevated Road

3rd Ring Road

Sanquan Road

Lianhuo Expressway (G30)

Yangjin Road

Yingbin Road

4th Ring Road

Zhongzhou Avenue (Chinees: 中州大道) is een stadsautoweg in Zhengzhou, Henan, China. De weg vormt een ongelijkvloerse autoweg die noord-zuid door de stad verloopt over een lengte van 27 kilometer.

Routebeschrijving

Zhongzhou Avenue nabij Nongye Road.

Zhongzhou Avenue verloopt noord-zuid door de grote stad Zhengzhou. Het vormt min of meer de scheiding tussen de oude delen van Zhengzhou naar het westen en de nieuwe stadswijken in het oosten. Het zuidelijk beginpunt ligt op de 4th Ring Road, het noordelijk eindpunt vlak voor de brug over de Huang He (Gele Rivier). De weg is nagenoeg volledig ongelijkvloers, alleen in het noorden van Zhengzhou zijn nog een aantal kruispunten. Het aantal rijstroken varieert van 2x3 tot 2x6, een groot deel van de route heeft ook frontage roads. In het zuiden van Zhengzhou verloopt de weg grotendeels op viaducten, in het centrale en noordelijke deel van de stad verloopt de weg op maaiveld of komt alleen op viaducten ter hoogte van knooppunten.

Zhongzhou Avenue kent knooppunten met bijna alle belangrijke wegen in Zhengzhou, zoals de 3rd Ring Road, de 4th Ring Road, de Airport Expressway (S1) en de Longhai Expressway. Er is tevens een aansluiting naar de Lianhuo Expressway (G30) aan de noordkant van de stad. Grote delen van de weg, met name op het zuidelijk deel en het middendeel, worden geflankeerd door hoge flatgebouwen. Op sommige trajecten is sprake van een street canyon, maar niet zo dichtbebouwd op de weg als bijvoorbeeld de Longhai Expressway.

Geschiedenis

Zhongzhou Avenue bij het Zhengdong CBD.

Zhongzhou Avenue was de oorspronkelijke route van de G107 door Zhengzhou. De G107 was voor de bouw van de autosnelwegen één van de belangrijkste noord-zuidwegen van China, de weg verliep van Beijing tot Guangzhou. Zhengzhou was hieraan één van de grootste steden.

Het stedelijk deel van de G107 door Zhengzhou is in de jaren '80 aangelegd en kwam in 1989 gereed als een oostelijke bypass van Zhengzhou. Dit was destijds een dubbelbaans weg die grotendeels buiten de bebouwde kom van Zhengzhou lag, het was ook de voornaamste toegang tot het Dongjiao Airport, de oorspronkelijke luchthaven van Zhengzhou.

Vanaf midden jaren '90 begon Zhengzhou oostwaarts uit te breiden tot over de G107. In 1997 werd de luchthaven verplaatst naar een nieuwe locatie ten zuidoosten van de stad, daartoe werd de Airport Expressway aangelegd als één van de eerste autosnelwegen in de provincie Henan, die afsplitste van de G107. Mogelijk is in die tijd al het centrale deel van de weg ongelijkvloers gemaakt. Tussen 1998 en 2016 was Zhongzhou Avenue ook de route van de 3rd Ring Road, omdat het deel in het noordoosten en oosten van Zhengzhou toen nog niet aangelegd was.

Begin jaren 2000 zijn nieuwe wijken ten oosten van Zhengzhou aangelegd. Daartoe is ook de G107 in 2003-2004 omgelegd naar een nieuwe route verder aan de oostkant van Zhengzhou. De oude weg door de stad is toen hernoemd naar Zhongzhou Avenue.

In 2005 was Zhongzhou Avenue over een lengte van 6,5 kilometer een ongelijkvloerse weg vanaf de Airport Expressway in het zuiden tot Nongye Road in het noorden. Deze weg had 2x2 tot 2x3 rijstroken en parallelwegen. In de periode 2007-2009 is de weg in het noorden verder ongelijkvloers gemaakt en naar 2x4 rijstroken verbreed tussen Nongye Road en de 3rd Ring Road. In 2007 is ook het zuidelijk deel vanaf de Airport Expressway van 2x2 naar 4x2 rijstroken verbreed en had daarnaast nog frontage roads. Het zuidelijk deel tussen de 3rd Ring Road en de Airport Expressway is ook rond 2007 ongelijkvloers gemaakt door kruispunten af te sluiten. Dit deel had een lagere standaard dan de rest.

Omstreeks 2011 is het noordelijk deel tussen de 3rd Ring Road en de brug over de Huang He (Gele Rivier) naar 2x4 rijstroken met parallelwegen verbreed, dit deel was echter nog niet ongelijkvloers. Tussen 2012 en 2014 is het zuidelijk deel tussen de 4th Ring Road en 3rd Ring Road aangelegd als nieuwe ongelijkvloerse weg met 2x3 rijstroken, grotendeels op viaducten.

Het noordelijk deel dat in 2011 naar 2x4 rijstroken is verbreed werd een paar jaar later al vervangen door een viaduct met 2x4 rijstroken over alle kruispunten tussen de 3rd Ring Road en de aansluiting op de G30. Dit werd op 31 oktober 2014 opengesteld over een lengte van 5 kilometer. Kort daarna werd het noordelijk knooppunt met de 3rd Ring Road gereconstrueerd van trompetknooppunt tot vlinderdasknooppunt vanwege de doortrekking van de 3rd Ring Road in het noordoosten van Zhengzhou.

Tussen 2013 en 2016 is het deel in het zuiden van de stad tussen de 3rd Ring Road en de Airport Expressway verder verbreed van 2x2 naar 2x3 rijstroken op nieuwe viaducten.

Referenties


Expressways in Zhengzhou

National expressways

Jinggang'ao Expressway (G4) • Lianhuo Expressway (G30) • Ring Expressway (G3001)

Provincial expressways

Airport Expressway (S1) • Zhengmin Expressway (S82) • Zhengshaoluo Expressway (S85) • Zhengyun Expressway (S87) • Jixi Expressway (S89)

Urban expressways

3rd Ring Road4th Ring RoadJingguang ExpresswayLonghai ExpresswayNongye Elevated RoadZhongzhou Avenue