Zimbabwe

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Zimbabwe.svg
Zimbabwe
Zimbabwe.png
Hoofdstad Harare
Oppervlakte 390.757 km²
Inwonertal 12.974.000
Lengte wegennet 8.692 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode ZW

Zimbabwe is een land in het zuiden van Afrika. Het land telt 12,9 miljoen inwoners en is circa 10 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Harare.

Inleiding

Zimbabwe ligt niet aan zee en grenst in het noorden aan Zambia, in het oosten aan Mozambique, in het zuiden aan Zuid-Afrika en in het westen aan Botswana. De hoofdstad Harare ligt in het noordoosten, andere grotere steden zijn Bulawayo, Mutare en Gweru. Het land meet maximaal 820 kilometer van oost naar west en 740 kilometer van noord naar zuid. Het land bestaat uit een centrale hoogvlakte van 1200 tot 1600 meter, en in het oosten bij de grens met Mozambique ligt de Mount Nyangani met 2.592 meter als hoogste punt. Grote rivieren zijn de Zambezi en Limpopo.

Zimbabwe's economie is vanaf de jaren 2000 ingestort van één van de welvarendste naar het armste land van Afrika. Economisch mismanagement en hyperinflatie zorgden voor een inkomen van $ 350 per inwoner. De productiviteit van de landbouw is enorm gedaald en Zimbabwe moet bijna alles importeren. Ook zorgde de betrokkenheid van Zimbabwe in de tweede Congo-oorlog van 1998 tot 2002 voor een sterke achteruitgang van de economie, die tussen 2000 en 2003 halveerde. De werkloosheid is opgelopen tot 94%, de hoogste ter wereld. Een kwart van de bevolking heeft het land inmiddels verlaten. Engels is een officiële taal, maar wordt door slechts weinigen als moedertaal gesproken. In de steden wordt het echter wijdverbreid begrepen. Shona en Ndebele zijn andere belangrijke talen.

Wegennet

Zimbabwe leunt nu het volledig failliet en ingestort is, nog op de behoorlijk goede infrastructuur uit de jaren 80. Het wegennet is goed ontwikkeld met circa 8.600 kilometer verharde weg. Hoofdwegen bedienen alle grotere plaatsen van het land, en secundaire wegen ontsluiten het platteland, die overigens lang niet altijd verhard zijn. Harare is het belangrijkste knooppunt van het land, en kent ook een halve ringweg door het noorden van de stad. Er zijn geen autosnelwegen in Zimbabwe, maar in en rond Harare ligt een ontwikkeld wegennet van meerstrooks wegen. In Harare zijn vrijwel alle straten verhard, maar brandstof is moeilijk te verkrijgen en een liter benzine kost een paar maandsalarissen.

Zimbabwe heeft relatief weinig grensovergangen met buurlanden, feitelijk kent het met elk buurland maar één grote grensovergang. De grensovergang bij Plumtree met Botswana is modern, waar de A7 overgaat in de Botswaanse A1 naar Francistown. Bij Victoria Falls is een secundaire grensovergang met Zambia, waar de A8 overgaat in de Zambiaanse T1 naar Lusaka. Bij Chirundu gaat de Zimbabwaanse A1 over in de Zambiaanse T2 naar Lusaka. Bij de stad Mutare gaat de A3 over in de Estrada Nacional 6 richting Beira in Mozambique. Dit is slechts een kleine grensovergang. De belangrijkste grensovergang is wellicht met Zuid-Afrika, waar bij Beitbridge de A4 overgaat in de Zuid-Afrikaanse N1 naar Pietersburg. Hier bevinden zich zeer grote grensfaciliteiten.

Tolwegen

In de periode 2013-2014 zijn op diverse wegen tolstations gerealiseerd. De wegen zelf zijn daarbij niet omgebouwd, maar worden met tolheffing onderhouden.[1]

Wegnummering

In Zimbabwe zijn enkel A-wegen, waarbij de nummers 1 t/m 5 radiaal vanuit Harare uitstralen. De nummers A6 t/m A9 stralen van Bulawayo uit.

Routes

  • A1 Harare - Chinhoyi - Zambiaanse grens 335 km
  • A2 Harare - Kotwa - Mozambiquaanse grens 230 km
  • A3 Harare - Mutare - Mozambiquaanse grens 265 km
  • A4 Harare - Masvingo - Beitbridge - Zuid Afrikaanse grens 570 km
  • A5 Harare - Kwekwe - Gweru - Bulawayo 400 km
  • A6 Bulawayo - Beitbridge 315 km
  • A7 Bulawayo - Botswaanse grens 110 km
  • A8 Bulawayo - Victoria Falls - Zambiaanse grens 450 km
  • A9 Bulawayo - Masvingo - Mutare 515 km

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan