Zipper barrier

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een zipper barrier bij de Golden Gate Bridge in San Francisco.
Een zipper barrier in Nederland.
Een zipper barrier op de Interstate Bridge in Portland, Oregon.

Een zipper barrier, wel vertaald als een beweegbare barrier of verplaatsbare barrier is een jersey barrier die over de weg verplaatst kan worden om de capaciteit te vergroten in de spitsrichting. Met een zipper barrier worden dynamische wisselstroken gecreëerd.

Kenmerken

Een zipper barrier bestaat veelal uit betonnen elementen vergelijkbaar met een permanente jersey barrier die frequent (meestal twee keer per dag) verplaatst kunnen worden. Hiermee kan het aantal rijstroken per richting gewijzigd worden. Het systeem werkt alleen als er geen fysieke rijbaanscheiding is. Een zogenaamde 'barrier transfer machine' verplaatst de zipper barrier.

De betonnen elementen zijn verbonden met verticale pinnen waardoor ze te buigen zijn. Een speciale machine rijdt over de barrier en verplaatst de barrier dan van de ene kant naar de andere kant van de rijstrook. Dit kan uitgevoerd worden zonder dat de weg of rijstroken afgesloten hoeven te worden.

Locaties

Nederland

In Nederland zijn geen locaties waar permanent met een zipper barrier gewerkt wordt. Er zijn wel wisselstroken, maar deze zijn vrijliggend of zonder rijbaanscheiding. Een zipper barrier is wel tijdelijk in gebruik geweest bij wegwerkzaamheden, onder andere bij de renovatie van de Moerdijkbrug (A16), werkzaamheden op de Afsluitdijk (A7), op de Hollandse Brug (A6) en op de Haringvlietbrug (A29).[1] Ook bij het groot onderhoud aan de A1 tussen Knooppunt Buren en de Duitse grens is deze oplossing ingezet, zodat er tijdens de werkzaamheden veilig gewerkt kon worden. Tijdens de uren dat er niet gewerkt werd was de vluchtstrook weer beschikbaar voor het verkeer.

Andere landen

Het concept wordt op diverse locaties in het buitenland toegepast. Eén van de bekendste zijn de zipper barriers op de Golden Gate Bridge in San Francisco en de Tappan Zee Bridge bij New York. Daarnaast worden ze bijvoorbeeld toegepast in Puerto Rico, Honolulu, Philadelphia en het wordt ook toegepast op enkele locaties in Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. In Duitsland is het sporadisch toegepast bij werkzaamheden.

Referenties