Zoji-la Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ज़ोजिला सुरंग

Zoji-La Tunnel

Kruist Zoji La
Lengte 14.150 meter
Openstelling 2026
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Zoji-la Tunnel (Hindi: ज़ोजिला सुरंग) is een in aanbouw zijnde tunnel in India, onderdeel van de National Highway 1 tussen Srinagar en Leh. De tunnel wordt 14,2 kilometer lang.

Kenmerken

De Zoji-la Tunnel is een enkelbuizige tunnel van circa 14.150 meter lengte. Het westelijk tunnelportaal ligt op circa 3.000 meter hoogte bij Baltal. Het oostelijk portaal ligt bij Gumri. De tunnel gaat onder de 3.528 meter hoge bergpas Zoji La door. De tunnel is onderdeel van de National Highway 1 tussen Srinagar en Leh.

Geschiedenis

De tunnel wordt aangelegd om de afgelegen bergregio Ladakh beter bereikbaar te maken, evenals de grensregio met Pakistan bij Kargil. De tunnel maakt een wintervaste verbinding mogelijk naar omstreden grensgebieden met China en Pakistan. De bergpas Zoji La is vaak 6-7 maanden per jaar onberijdbaar vanwege sneeuwval, alhoewel het bij lange na niet de hoogste bergpas naar Ladakh is. Daardoor is de 14,2 kilometer lange tunnel ontworpen, het wordt beschouwd als de langste enkelbuizige wegtunnel van Azië.

Toekomst

De bouw van de tunnel werd in 2013 door de regering goedgekeurd. In mei 2018 werd de eerste steen gelegd door premier Modi, maar de aannemer ging in maart 2019 failliet. Het project is in augustus 2020 opnieuw gegund.[1] Op 15 oktober 2020 werden de eerste explosies voor de bouw uitgevoerd.[2] De tunnel moet medio 2026 worden geopend, maar werd vanaf 2024 al gebruikt door het Indiase leger en hulpdiensten zodat zij Ladakh ook in de winter konden bereiken.[3]

Referenties