Knooppunt Zoomland

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Zoomland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zoomland
Kruisende wegen
Type trompet
Opengesteld 1974

Het knooppunt Zoomland is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als trompet met een gedeeltelijke aansluiting. Het knooppunt ligt in Bergen op Zoom in de provincie Noord-Brabant. Hier voegt de A58 in op de A4.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar het landgoed Zoomland, dat direct ten oosten van het knooppunt ligt. "Zoom" betekent in dit verband "moerassig land".[1]

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een trompet, waarbij de A4 de doorgaande richting vormt. De A58 voegt hierop in vanuit Roosendaal, zodat een dubbelnummering ontstaat tot het knooppunt Markiezaat. In het knooppunt is de aansluiting Bergen op Zoom-Oost verweven, die alleen van en naar Roosendaal te berijden is. Alle aansluitende wegvakken tellen 2x2 rijstroken. Een bijzondere discontinuïteit is dat de doorgaande A4 richting Antwerpen versmalt tot een enkele rijstrook ter hoogte van het viaduct over de A58. Dat viaduct is te smal voor zowel twee rijstroken van de A4 als de twee rijstroken van de A58 vanuit Roosendaal. Ook ontbreekt de ruimte voor een taper. Met het openstellen van de A4 langs Steenbergen staan er geregeld files voor deze flessenhals. Direct naast het knooppunt staat de enorme fabriek van sigarettenfabrikant Philip Morris. Naar het westen is de omgeving bebouwd, met woonwijken van Bergen op Zoom. Naar het oosten ligt bosgebied. Het knooppunt ligt circa 9 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 1970 opende de rijksweg 4 met één rijbaan vanaf de locatie van het huidige knooppunt Zoomland naar de Antwerpsestraatweg, bij de aansluiting Hoogerheide. In 1973 werd dit deel verbreed naar 2x2 autosnelweg.[2] In 1974 opende de A58 met 2x2 rijstroken vanaf Heerle tot aan de A4, waarmee het knooppunt Zoomland een feit was.[3] Daarbij was de knooppuntconfiguratie destijds anders; de rijksweg 17/58 was doorgaand en de randweg om Bergen op Zoom sloot daar middels een trompet op aan. Omstreeks 1990 opende één rijbaan van de rijksweg 4 vanaf het knooppunt Zoomland naar Bergen op Zoom-Noord, waarmee de knooppuntconfiguratie drastisch werd aangepast en de A4 de hoofdrichting werd. De A58 vanuit het oosten sluit middels een trompet aan. Op 21 december 2007 opende de A4 als autosnelweg tussen het knooppunt Zoomland en de aansluiting Tholen.

Toekomst

Vanuit de lokale politiek is er bij een aantal partijen de wens om de A4 tussen de knooppunten Markiezaat en Zoomland te verbreden naar 2x3 rijstroken, voornamelijk omdat sinds de opening van de A4 tussen Dinteloord en Halsteren veel meer verkeer over dit traject rijdt. Er is echter nog niets concreet.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2014 int. 2019
Bergen op Zoom-Noord - Zoomland 28.300 33.000 27.700 50.800
Zoomland - Bergen op Zoom 58.900 71.600 73.000 92.400
Heerle - Zoomland 78.000 86.400 83.500 81.600

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenDrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich