Zuid-Afrika

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of South Africa.svg
South Africa
Zuid-Afrika.png
Hoofdstad Pretoria
Oppervlakte 1.221.037 km²
Inwonertal 54.957.000
Lengte wegennet 362.099 km
Lengte snelwegennet 2.124 km
Eerste snelweg ~1968
Benaming snelweg Freeway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode ZA

Zuid-Afrika is een land in Afrika, gelegen aan de zuidkant van het continent. Het is één van de grotere landen met een oppervlakte van 1,2 miljoen km² (circa 35 keer Nederland) en telt 55 miljoen inwoners. De hoofdstad is Pretoria, de grootste stad is Johannesburg.

Inleiding

Een groot gedeelte van het binnenland is woestijnachtig. Verder vallen de hoogteverschillen op; 30 % van het land valt binnen het zogenaamde Highveld (of Hoëveld) en ligt op zo'n 1500 meter. Het spreekt voor zich dat de overgang van hooggelegen gebieden naar de kuststreken infrastructurele uitdagingen oplevert. Dit geldt met name in het oosten van het land, waar de overgang van kust naar Highveld vrij abrupt verloopt.

De voorraad goud maakt van het land Zuid-Afrika een vrij rijk land. De verschillen tussen rijk en arm zijn groot, maar de nationale infrastructuur is goed te noemen en min of meer vergelijkbaar met die in Westerse landen. Zeker voor Afrikaanse begrippen ligt er een zeer uitgebreid netwerk van autosnelwegen en expreswegen, dat ook in goede staat verkeert. Alleen in de voormalige thuislanden -gebieden die het apartheidsregime volledig aan de zwarten liet en dus ook niet ontwikkelde- is de standaard nog doorgaans lager. Ook het aantal auto's is voor Afrikaanse begrippen hoog te noemen. Het jaarlijkse aantal verkeersdoden is echter hoog.

Wegennet

In 1996 had Zuid-Afrika zo'n 60.000 kilometer aan verharde wegen. Daarnaast zijn er nog vele onverharde wegen, met doorgaans alleen een lokaal belang. Sindsdien zijn nog een aantal wegen omgebouwd tot autosnelweg, zodat er in 2011 2.124 kilometer autosnelweg in Zuid-Afrika ligt. Met name in en om de grote steden staan nog de nodige projecten op stapel, zoals de aanleg van een ring om Kaapstad. Daarnaast zijn er nog vrij veel wegvakken die als substandaard snelweg zijn te beschouwen. Deze zijn geen onderdeel van het in de statistieken genoemde aantal autosnelwegen.

De basis van het Zuidafrikaanse wegennet zijn de N-wegen. Dit zijn de verbindingen tussen de grote steden. De N-wegen zijn doorgaans goed uitgebouwd: autosnelweg of substandaard snelweg rond de steden en 2+1 alternerend op de meeste stukken daarbuiten. Ook de niet als autosnelweg uitgebouwde delen hebben doorgaans ook een vluchtstrook. De verkeersvraag op de meeste stukken N-weg buiten de steden is niet groot genoeg om een verdere uitbouw noodzakelijk te maken. Alleen op de N1 tussen Kaapstad en Johannesburg is het niet-stedelijke gedeelte voor zo'n 500 kilometer als autosnelweg uitgebouwd. Op delen van een aantal N-wegen wordt tol geheven. De wijze van tolberekening verschilt per traject: op het ene traject betaalt men alleen een vast bedrag bij het passeren van het tolstation, op andere wegvakken betaalt men per kilometer en staat op iedere afrit een tolstation.

Een stap onder de N-wegen staan de R-wegen. Dit zijn doorgaande routes die niet het nationale belang van de N-wegen hebben. Ze zijn doorgaans ook niet zo goed uitgebouwd. Alleen in de stedelijke gebieden zijn sommige R-routs als autosnelweg of substandaard snelweg uitgebouwd. Tenslotte zijn er ook nog de P- en T-wegen. Dit zijn lokale weggetjes die in het nationale wegennet geen enkele rol van betekenis spelen. Hun wegnummers staan echter wel vrij consistent op de bewegwijzering.

National Roads & Freeways in Zuid-Afrika

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4


Het N-wegennet

Nummer Traject Lengte
N1 Cape Town - Bloemfontein - Johannesburg - Pretoria Beit Bridge (Zimbabwe) 1.929 km
N2 Cape Town - Mossel Bay - Port Elizabeth - East London - Durban - Ermelo 2.230 km
N3 Durban - Johannesburg 578 km
N4 Labotse (Botswana) - Pretoria - Middelburg - Komatiepoort (Mozambique) 720 km
N5 Winburg - Bethlehem - Harrismith 227 km
N6 East London - Bloemfontein 540 km
N7 Cape Town - Springbok - Vioolsdrif (Namibië) 665 km
N8 Groblershoop - Kimberley - Bloemfontein - Ladybrand (Lesotho) 588 km
N9 George - Colesberg 532 km
N10 Port Elizabeth - Middelburg - De Aar - Nakop (Namibië) 993 km
N11 Ladysmith - Ermelo - Mokopane - Groblersburg (Botswana) 777 km
N12 George - Kimberley - Johannesburg - Witbank 1.350 km
N14 Springbok - Pretoria 1.183 km
N17 Johannesburg - Ermelo - Oshoek (Swaziland) 338 km
N18 Warrenton - Ramatlabama (Botswana) 313 km


Bewegwijzering

De bewegwijzering in Zuid-Afrika doet Europees aan. Verkeerstekens zijn grotendeels gebaseerd op de tekens vastgelegd in het Verdrag van Wenen en de bewegwijzering volgt een stramien dat uit Europa ook wel bekend is. Autosnelwegen staan bewegwijzerd met witte letters op een blauwe achtergrond, overige wegen staan bewegwijzerd met witte letters op een groene achtergrond. Substandaard snelwegen hebben daarbij overigens te gelden als niet-autosnelweg en worden dus in het groen bewegwijzerd. Verzorgingsplaatsen en toeristische voorzieningen (inclusief golfbanen) staan in witte tekst op bruine borden.

De Zuidafrikaanse wegnummers staan consistent op de borden in goudgele platte tekst zonder kader. In het verleden werd nog gebruikgemaakt van speciale routeschildjes: vijfhoeken voor N-wegen, ruiten voor R-wegen en stadsgebonden symbolen voor M-wegen. Op oudere borden komen deze schildjes nog wel eens terug. Op belangrijkere kruisingen wordt achter het wegnummer wel een windrichting vermeld met een cursieve letter: E/O voor de oostelijke richting, S voor de zuidelijke, N voor de noordelijke en W voor de westelijke.

Behalve het wegnummer wordt ook vaak de naam van een kruisende weg op de borden vermeld om de navigatie te vergemakkelijken. Dit gebeurt in zwart kleinkapitaal op een witte achtergrond. Het verder gebruikte lettertype is het Duitse DIN1451.

Afritten op autosnelwegen en substandaard snelwegen worden genummerd met een op afstand gebaseerd systeem. Gerekend wordt niet zozeer op basis van de dichtstbijzijnde kilometerpaal, maar in afstand van de provinciegrens. Gerekend wordt echter niet vanaf de huidige provinciegrenzen, maar vanaf de provinciegrenzen zoals die tot 1994 golden. In dat laatste jaar werden de provinciegrenzen aangepast met als doel de toenmalige thuislanden weer terug te brengen binnen de reguliere provincies. Het aantal provincies is nu 9, tegen 4 voor 1994. De afritnummering is daarna echter niet meer aangepast. In afstanden klopt de afritnummering nu niet meer altijd.

Ook wat betreft taalgebruik op Zuidafrikaanse wegen is de situatie na 1994 niet meer aangepast. Het huidige Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen; op de bewegwijzering worden echter uitsluitend de "oude" officiële talen Engels en Afrikaans gebruikt. Daarbij is het meestal zo dat borden niet tweetalig zijn, maar dat het ene bord Engelstalig is en het daaropvolgende bord Afrikaans; eerst wordt naar "Cape Town" verwezen, op een volgende bord staat dan weer "Kaapstad".

Het Zuidafrikaanse systeem van bewegwijzering heeft navolging gevonden in de haar omringende landen. Landen als Namibië, Swaziland en Botswana bewegwijzeren op eenzelfde manier.

Wegnummering

De N-, R-, P- en T-wegen vormen één nummeringssysteem. De N-wegen hebben de nummers 1 tot en met 18, de R-wegen hebben nummers tussen de 20 en 500 en de P- en T-wegen hebben viercijferige nummers. Buiten dit integrale systeem staan de M-wegen, zogenaamde Metroads oftewel stedelijke routes. Iedere stad met M-wegen begint bij het nummeren daarvan gewoon bij 1 en telt zover als zij goeddunkt. In de stad Kaapstad zijn zelfs zo'n 60 M-wegen aangewezen. Sommige daarvan zijn doodsimpele tweestrooks wegen door de stad; andere zijn vierstrooks autosnelweg.

Tol

In Zuid-Afrika wordt het elektronische tolsysteem E-toll ingevoerd. Op 3 december 2013 ging het E-tollsysteem in de regio Johannesburg in werking. Dit is één van de grootste free-flow tolsystemen ter wereld.

Externe links

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan