Zuid-Sudan

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of South Sudan.svg
South Sudan
Zuid-Sudan.png
Hoofdstad Juba
Oppervlakte 619.745 km²
Inwonertal 12.340.000
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode ?

Zuid-Sudan is een land in Afrika, gelegen in het centrum van het continent. Het land telt circa 12 miljoen inwoners en is ruim 15 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Juba.

Inleiding

Zuid-Sudan ligt in het binnenland van Centraal-Afrika, en grenst in het noorden aan Sudan, in het westen aan de Centraal-Afrikaanse Republiek, in het zuiden aan de Democratische Republiek Congo, Uganda en Kenya en in het oosten aan Ethiopië. De hoofdstad Juba ligt in het zuiden van het land. Zuid-Sudan bestaat voornamelijk uit moerassen en savanne rond de rivier de Nijl. Grote delen van het land zijn hierdoor slecht begaanbaar. In het zuidoosten liggen hogere bergen, de Kinyeti is met 3.187 meter het hoogste punt van Zuid-Sudan.

Zuid-Sudan werd op 9 juli 2011 onafhankelijk van Sudan, en heeft een afwijkende cultuur ten opzichte van Sudan. Conflicten met Sudan hebben zijn sporen op Zuid-Sudan achtergelaten. Het land behoort tot de armste van de wereld. Desondanks zijn er wel veel bodemschatten. Het exacte inwonertal is niet bekend vanwege incomplete volkstellingen uit de tijd van Sudan. Schattingen lopen uiteen van 8 tot 13 miljoen inwoners. De officiële taal van Zuid-Sudan is het Engels. Verder worden veel regionale talen gesproken. Een variant van het Arabisch wordt voornamelijk rond de hoofdstad Juba gesproken.

Wegennet

De enige brug over de Nijl in Juba.

Zuid-Sudan heeft een vrijwel non-existent wegennet. Er zijn nagenoeg geen verharde wegen in het land, mede vanwege de moerassige bodem en klimaat, conflicten en armoede. In de hoofdstad Juba zijn slechts een handjevol geasfalteerde wegen. Van die wegen gaat er maar één tot buiten de stad, namelijk de 192 kilometer lange weg van Juba naar Nimule op de grens met Uganda. Die weg werd op 12 september 2012 in gebruik genomen. Vrijwel alle hoofdwegen zijn zandwegen, die soms goed begaanbaar zijn, maar in het regenseizoen vaak ook niet. Er is slechts één geïmproviseerde brug over de Nijl in geheel Zuid-Sudan, in Juba. Langs veel wegen liggen nog mijnenvelden uit oude conflicten. In Wau, de tweede stad van Zuid-Sudan, is slechts één straat geasfalteerd. De rivier de Nijl is van wezenlijke betekenis voor transport in Zuid-Sudan. Juba is de zuidelijkste stad die door grotere schepen vanaf de Nijl te bereiken is.

Wegnummering

In Zuid-Sudan wordt nog het wegnummeringssysteem van Sudan gebruikt.

Bewegwijzering

Bewegwijzering is non-existent in Zuid-Sudan.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan