Zuilensebrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Zuilense Brug)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zuilensebrug
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal / Utrechtse Vecht
Rijstroken 2x2
Totale lengte 450 meter
Hoofdoverspanning 83 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 1981
Verkeersintensiteit ca. 60.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Zuilensebrug, is een kokerliggerbrug in de niet-autosnelweg N230, ook bekend als de Zuilense Ring, over het Amsterdam-Rijnkanaal en de Utrechtse Vecht bij Maarssen. De brug is vernoemd naar de nabij gelegen plaats Zuilen waar ook de naam Zuilense Ring vandaan komt.

Kenmerken

De brug is van het type vaste kokerligger- en liggerbrug en overspant een redelijke afstand vanwege de Rhijnspoorweg, de bedrijventerreinen langs de Westkanaaldijk, de Straatweg en de Utrechtse Vecht met de parallel lopende Oosterwaard. De totale overspanning, gemaakt van gewapend beton, bedraagt 450 meter waarvan 83 meter over het Amsterdam-Rijnkanaal en circa 35 meter over de Utrechtse Vecht. Het deel over de Vecht is een vlakke liggerbrug, het resterende deel heeft een boogvorm aan de onderzijde. Over de brug loopt de N230, onderdeel van de Utrechtse Ring Noord. De weg heeft 2x2 rijstroken met een geleiderail als rijbaanscheiding. De brug is voorzien van een vrijliggend fietspad voor twee richtingen.

In noordelijke richting ligt op circa een halve kilometer afstand de eerstvolgende verkeersbrug, de Maarsserbrug. In zuidelijke richting is de eerst volgende mogelijkheid voor autoverkeer om het kanaal over te steken de Hogeweidebrug in de Vleutenseweg op ruim 5,5 kilometer afstand. Halverwege liggen de Werkspoorbrug en de Demkaspoorbrug bestemd voor de sporen van de Rhijnspoorweg. De Demkaspoorbrug heeft voorzieningen voor fietsers en voetgangers.

Geschiedenis

De Zuilensebrug is als oeververbinding redelijk jong vergeleken met veel andere verkeersbruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal. De N230 tussen de A2 en het nog in aanbouw zijnde Maarssenbroek opende in 1981 tegelijk met de Zuilensebrug. In 1984 werd de Zuilense Ring voltooid.