Zwarte zaterdag

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Zwarte Zaterdag is een term die duidt op de drukste zaterdagen in de zomervakantie waarbij zeer lange files ontstaan in Europa.

Term

De term is ontstaan in Frankrijk, waar hij de Samedi Noir heet, en is ontstaan na het meest dodelijke verkeersongeval toen op 31 juli 1982 een bus bij Beaune op een aantal personenauto's inreed, waarna brand ontstond en 53 doden vielen, waaronder 46 kinderen. Na het ongeval werd het verboden om grote groepen kinderen op de drukste zaterdagen te vervoeren. Tegenwoordig wordt de term gebruik voor de drukste weekenden op de Franse autoroutes, namelijk de laatste zaterdag van juli en de eerste van augustus. In een breder perspectief worden ook wel alle drukke zaterdagen van juli en augustus ermee bedoeld, en ook de aanloop naar de drukte op vrijdagmiddag.

Tegenwoordig kan de term ook voor situaties buiten Frankrijk gebruikt worden, omdat zich in veel landen hetzelfde patroon van druk vakantieverkeer voordoet. In het hoogseizoen is het vaak niet mogelijk om een accommodatie anders te boeken dan van zaterdag tot zaterdag, waardoor de meeste mensen genoodzaakt zijn om op vrijdag en zaterdag naar hun vakantiebestemming te reizen. In juli zijn dat voornamelijk Nederlanders, Belgen en Duitsers, begin augustus vooral de Fransen zelf.

Frankrijk

Op zwarte zaterdagen komt voornamelijk op de belangrijke noord-zuidroutes grootschalige filevorming voor, met name voor de grote tolstations, maar ook over langere stukken. De grootste knelpunten zijn de A6, A7 en A9 vanaf Paris via Lyon naar de grens met Spanje. Niet zelden is de gehele 400 kilometer van Lyon tot Perpignan min of meer langzaam rijdend verkeer. Ook op de A10 in het westen van Frankrijk wordt het dan druk, met name tussen Tours en Bordeaux, waar de snelweg slechts 2x2 rijstroken telt. Andere knelpunten zijn de A8 langs de Côte d'Azur, de A61 tussen Toulouse en Narbonne, de A63 voor de Spaanse grens, de A71 voor Clermont-Ferrand en het einde van de A75. Opvallend is dat in augustus Paris erg rustig is, omdat de meeste inwoners op vakantie zijn.

Italië

In Italië komt het ook tot grootschalige verkeersdrukte op de belangrijkste assen, met name in het noorden van Italië. Drukke snelwegen zijn dan de A1 door de Povlakte tussen Milano en Firenze, de A4 rond Milano, de A8 tussen de meren en Milano, de A10 langs de Ligurische kust en de A14 van Bologna tot Rimini. In Midden- en Zuid-Italië is er ook sprake van grotere drukte, maar duidelijk minder intens dan in het noorden.

Duitsland

In Duitsland is het voornamelijk in juli erg druk, zoals op de A3 tussen Frankfurt en Nürnberg, de A7 bij Hamburg, de A8 tussen Karlsruhe en München en verder naar Salzburg, de A9 tussen Nürnberg en München en de A93 vanaf Rosenheim naar de Oostenrijkse grens. De talrijke wegwerkzaamheden verergeren het fileleed. Oost-westroutes zijn ook druk, maar niet zo extreem als in Zuid-Duitsland.

Spanje

In Spanje is het vooral druk op de route langs de Middellandse Zeekust en de routes vanaf Madrid naar de oostkust, zoals de A-3 van Madrid naar Valencia, de A-4 van Madrid naar Sevilla en de AP-7 en A-7 in de grote agglomeraties van Barcelona, Valencia, Alicante, Murcia en Malaga. In het noorden is de A-8 ook vaak druk tussen Bilbao en de Franse grens.

Zwitserland

In Zwitserland concentreert de drukte zich vooral voor de Gotthardtunnel, waar wachttijden van 4 uur of meer elke zomer voorkomen. De drukte begint reeds op vrijdag en gaat de hele zaterdagnacht door. Pas zaterdag 's avonds neemt de drukte af. Alternatieven zijn de San Bernardinotunnel, maar het beste is om de Gotthardtunnel op zaterdag zoveel mogelijk te mijden. Buiten de Gotthardtunnel is het ook druk op de A2 tussen Basel en Luzern. Op zeer drukke zaterdagen loopt het ook vast voor de San Bernardinotunnel, alhoewel de vertragingen hier minder groot zijn dan voor de Gotthardtunnel.

Oostenrijk

In Oostenrijk concentreren de files zich eveneens op de transitroutes door de Alpen die moeilijk te vermijden zijn. Met name de A10 tussen Salzburg en Villach is problematisch, alhoewel de problemen vanaf 2011 sterk zijn verminderd met de opstelling van de tweede tunnelbuis in de zowel de Tauern- als de Katschbergtunnel. De A13 is ook druk tussen Innsbruck en de Brennerpass, met name vanwege de tolpoorten. Ook in de regio Wien is het dan erg druk. De A9 via Graz is beduidend minder druk.

Kroatië

In Kroatië komt grootschalige verkeersdrukte voor op de A1 van Zagreb naar de Adriatische kust, met name voor de tunnels ten noorden van Split.

Hongarije

In Hongarije is het op vrijdagmiddag bijzonder druk op de M7 tussen Budapest en het Balatonmeer en op zondagavond in de andere richting.

België

In België komt zomerdrukte voornamelijk voor op de E40 tussen Brussel en Oostende. Andere files zijn meer regulier van aard, zoals rond Brussel en Antwerpen.