Zwartewaterbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwartewaterbrug
Overspant Zwarte Water
Rijstroken (1x2) + (1x2)
Totale lengte ~190 meter
Hoofdoverspanning 101,4 meter
Hoogte brugdek 5,9 meter
Openstelling 1972
Verkeersintensiteit 16.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Zwartewaterbrug is een boogbrug en basculebrug in Nederland, gelegen bij Hasselt in de provincie Overijssel.

Kenmerken

De Zwartewaterbrug is een stalen boogbrug met een hoofdoverspanning van 101,4 meter met daarachter een basculebrug. De boogbrug is 25,4 meter breed. De boog is 13,3 meter hoog. De totale lengte van de brug is circa 190 meter. De brug overspant de rivier het Zwartewater, een schakel tussen de rivier de Vecht, de stad Zwolle en het Zwartemeer / IJsselmeer. Het is de enige brug over het Zwartewater tussen de Vecht en de monding. Over de brug loopt de N331 met één rijstrook per richting, daarnaast loopt er een lokale weg met 1x2 rijstroken er overheen, waardoor er 4 rijstroken over het Zwartewater gaan.

Geschiedenis

In 1896 werd de eerste brug over het Zwartewater aangelegd bij Hasselt. In 1914 werd een tram over de brug geleid, waarmee het een draaibrug werd. Deze brug lag ter hoogte van de Veerweg en het Burgemeester Royerplein, met een halte van de tram Zwolle - Blokzijl direct na de brug. De tramdienst werd in 1934 gestaakt omdat het niet rendabel was.

Met de opkomst van het wegverkeer in de jaren '50 moest het verkeer enige tijd door het centrum van Hasselt. Vanaf Zwolle leidde de N331 als een autoweg-achtige weg naar Hasselt en kwam daar midden in het centrum uit, waarna verkeer over de smalle Hoogstraat door het centrum ging. Om dit probleem aan te pakken is er begin jaren '70 een omlegging aangelegd, inclusief de huidige brug over het Zwarte Water. Deze opende vermoedelijk tegelijkertijd met de N759 naar Genemuiden. De brug opende in 1972 voor het verkeer, zodat doorgaand verkeer niet meer door het centrum van Hasselt hoefde. De oude brug is direct daarna gesloopt. In 2013 is de brug gerenoveerd. De boog is daarbij opnieuw beschilderd, in plaats van grijs-blauw is de boog groen geworden.

Toekomst

De brug is aan het einde van de levensduur. Er is geconstateerd dat het verlengen van de levensduur van de hoofddraagconstructie en mechanische onderdelen niet haalbaar is. Vanaf 2023 is een plan uitgewerkt om de brug gedeeltelijk of geheel te vervangen.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 9.300 voertuigen over de N331 ter hoogte van de brug en 7.600 voertuigen over de parallelweg, met een gecombineerde verkeersintensiteit van 16.900 voertuigen per etmaal.

Referenties