Zwijnaardekanaalbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwijnaardekanaalbrug
Overspant Kanaal van Zwijnaarde
Rijstroken 2x4
Totale lengte 120 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek 7,45 meter
Openstelling 1951
Verkeersintensiteit 80.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Zwijnaardekanaalbrug is een liggerbrug in België, gelegen in de E40, te Zwijnaarde nabij de stad Gent. De brug overspant het Kanaal van Zwijnaarde en heeft een lengte van ongeveer 120 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een liggerbrug met 2x4 rijstroken met vluchtstroken. Van de 4 rijstroken zijn er op iedere rijbaan 3 doorgaand. De buitenste rijstroken op de brug dienen als in- en uitvoegstroken. De brug overspant het Kanaal van Zwijnaarde, dat net ten noorden van de brug in de Ringvaart van Gent eindigt. De brug kent 3 overspanningen waarvan de hoofdoverspanning het kanaal overbrugt. De brug ligt ten westen van de plaats Zwijnaarde. Het brugdek ligt op een hoogte van 7,45 meter. Van de brug zijn verder weinig afmetingen bekend. De brug is gelegen ten oosten van het knooppunt Zwijnaarde. Het knooppunt Merelbeke volgt ten oosten van de brug. Verder ligt ten oosten van de brug ook nog de Scheldebrug Merelbeke.

Geschiedenis

De brug is vermoedelijk in het einde van de jaren 40 van de 20e eeuw aangelegd. De Zwijnaardekanaalbrug werd in 1951 geopend voor verkeer, toen de E40 tussen Wetteren en Sint-Denijs-Westrem opende voor verkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 80.000 voertuigen gebruik van de Zwijnaardekanaalbrug, die daarmee redelijk druk bereden is.

Referenties