Älvsborgsbrug

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 14 jan 2017 om 17:10 (Chris heeft pagina Älvsborgsbron hernoemd naar Älvsborgsbrug)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Älvsborgsbron
Blank.png
Alvsborgsbron.jpg
Overspant Göta älv
Rijstroken 2x3
Totale lengte 933 meter
Hoofdoverspanning 418 meter
Hoogte brugdek 45 meter
Openstelling 08-11-1966
Verkeersintensiteit 52.400 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Älvsborgsbron is een hangbrug in Zweden, gelegen in de stad Göteborg.

Kenmerken

De brug overspant de Göta älv, de belangrijkste rivier in de regio Göteborg. De hangbrug overspant de monding ervan en heeft een totale lengte van 933 meter en een hoofdoverspanning van 418 meter. De brugpylonen zijn 107 meter hoog en de vrije doorvaart onder de brug bedraagt 45 meter. Haventerreinen van Göteborg liggen zowel ten westen als oosten van de brug en er is relatief veel scheepvaart onder de brug. Over de brug loopt een ongenummerde weg met 2x3 rijstroken. De expresswegen rond Göteborg hebben formeel alleen een geslotenverklaring voor langzaam verkeer en zijn een voorrangsweg, maar hebben niet de status van motorväg of motortrafikled. De weg heet de Älvsborgsleden en is administratief ook genummerd als de E6.20, maar dit staat niet op de bewegwijzering.

Geschiedenis

De brug is tussen 1963 en 1967 aangelegd, maar al op 8 november 1966 opengesteld door minister Olof Palme. De brug was van groot belang voor het verkeer van en naar de havens van Göteborg, omdat men niet meer afhankelijk was van de beweegbare bruggen in het centrum van Göteborg. Twee jaar later opende ook de Tingstadstunneln voor het doorgaande verkeer. Sinds 2013 moet tol betaald worden voor de brug.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 52.400 voertuigen over de brug.

Tol

De brug is onderdeel van de congestieheffing in Göteborg.

Referenties