3rd Ring Road (Kunming)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Kunming 3rd Ring Road map.png
-
Begin Kunming
Einde Kunming
Lengte 28 km
Route

Junction.svg Kunrui Road

Knooppuntsymbool.svg Kunchu Expressway

Afslagsymbool.svg Haiyuan Road

Afslagsymbool.svg Wangqiong Road

Afslagsymbool.svg G108

Knooppuntsymbool.svg Jingkun Expressway (G5)

Tunnel.svg Gangtoushan Tunnel

Afslagsymbool.svg Longguan Road


Afslagsymbool.svg Bailong Road

Afslagsymbool.svg Liuheqing Reservoir

Afslagsymbool.svg Siwa Road

Knooppuntsymbool.svg Airport Expressway

Afslagsymbool.svg Guishi Road

Afslagsymbool.svg X008

Knooppuntsymbool.svg Guangkun Expressway (G80)

Afslagsymbool.svg Changhong Road

De 3rd Ring Road van Kunming (Chinees: 昆明三环路) is een ringweg in Kunming, Yunnan, China. De weg vormt een gedeeltelijke ringweg door de westelijke, noordelijke en oostelijke buitenwijken en is niet volledig ongelijkvloers. De 3rd Ring Road is daarmee 28 kilometer lang.

Routebeschrijving

De 3rd Ring Road vormt een halve ringweg door de buitenwijken van de grote stad Kunming. De 3rd Ring Road verloopt tussen Danmian Road in het westen en Caiyun Road in het oosten. Het noordwestelijk deel en noordoostelijk deel zijn ongelijkvloers, veelal met 2x3 tot 2x4 rijstroken. Tussen beide delen bevindt zich een 4,5 kilometer lange deel dat verkeerslichten kent. Het noordwestelijk deel van de ringweg kent een 2,6 kilometer lange tunnel door een bergrug. De 3rd Ring Road kent een aantal knooppunten met andere autosnelwegen, zoals de Jingkun Expressway (G5) in het noordwesten van de stad en de Airport Expressway en de Guangkun Expressway (G80) aan de oostkant van de stad. Net ten zuiden van de G80 splitst de 3rd Ring Road zich op in Caiyun Road en Changhong Road.

Geschiedenis

Voor de bouw van de 3rd Ring Road waren er grotendeels geen voorgaande wegen, de ringweg is als een 'greenfield expressway' aangelegd, veelal door behoorlijk wat bebouwing te slopen. Het centrale deel aan de noordkant dat bestaat uit Jinse Avenue en Beichen Avenue is in drie fases tussen eind jaren '90 en 2006 aangelegd als onderdeel van een uitbreidingswijk. Dit deel is gelijkvloers.

Het oostelijk deel van de 3rd Ring Road is als eerste aangelegd in de periode 2004-2006 en omvatte een complexe tunnel onder het rangeerterrein in het oosten van de stad, evenals een complex knooppunt met de Guangkun Expressway (G80). Het knooppunt met de Airport Expressway werd in 2009 in gebruik genomen.

Het noordwestelijk deel van de 3rd Ring Road is tussen 2009 en 2011 aangelegd, waarbij ook in slechts korte tijd de 2,6 kilometer lange tunnel is aangelegd. Het knooppunt met de Jingkun Expressway (G5) opende een jaar later in 2012. In 2021 opende het knooppunt met de Kunchu Expressway voor het verkeer.

Referenties


Expressways in Kunming

National expressways

Jingkun Expressway (G5) • Hangrui Expressway (G56) • Hukun Expressway (G60) • Shankun Expressway (G78) • Guangkun Expressway (G80) • Yinkun Expressway (G85) • Ring Expressway (G5601) • Kunchu Expressway (G5621) • Kunmo Expressway (G8511)

Provincial expressways

Airport Expressway (S20) • Airport North Expressway (S23) • Gaohai Expressway (S30) • Dianzhong Economic Circle Ring Expressway (S8012)

Urban expressways

2nd Ring Road3rd Ring Road4th Ring Road