A1 (Cyprus)

A1 Cyprus.png
A1 Cyprus map.png
A1
Begin Nicosia
Einde Limassol
Lengte 73 km

De A1 is een motorway op Cyprus. De snelweg vormt een verbinding tussen de hoofdstad Nicosia en de grote havenstad Limassol in het zuiden. De snelweg is 73 kilometer lang.

Routebeschrijving

 
De Motorway A1.

De snelweg begint in het zuiden van de hoofdstad Nicosia, die 270.000 inwoners telt. De snelweg telt eerst 2x3 rijstroken en loopt door de zuidelijke voorsteden naar het zuiden, eerst door vlak gebied, wat zuidelijker bergachtiger wordt. Even ten zuiden van Nicosia slaat de A2 af richting de oostelijke stad Larnaca. Daarna telt de snelweg 2x2 rijstroken. Men komt dan over een lager deel over de centrale bergrug van Cyprus, waarbij de snelweg naar circa 400 meter hoogte stijgt. Men bereikt vervolgens de zuidkust, waar de A5 naar het oosten afslaat, eveneens naar Larnaca. De snelweg buigt dan af naar het westen, en loopt parallel aan de kust naar Limassol. In dit gebied bevindt zich nogal wat zware industrie. De snelweg vormt vervolgens de rondweg van de 228.000 inwoners tellende stad Limassol. In het westen van de stad gaat de A1 over in de A6 naar Paphos.

Geschiedenis

De snelweg opende in oktober 1984 voor het verkeer, de eerste snelweg van Cyprus, en was het begin van een ambitieus project van de Cypriotische overheid om alle grote steden op Cyprus met snelwegen te verbinden. In de zomer van 2008 werd een reconstructieproject in Limassol opgeleverd, aansluitingen waren destijds rotondes onder de snelweg, die zijn grotendeels vervangen door fly-overs. In 2012 is de A1 tussen Nicosia en de A2 naar 2x3 rijstroken verbreed.

Referenties


Motorways in Cyprus