A1 (Ethiopië)

A1 Ethiopia.svg
Ethiopia A1 map.png
A1
Begin Addis Ababa
Einde Bure
Lengte 802 km

De A1 is een trunk road in Ethiopië. De weg vormt een boog door het midden en oosten van het land, vanaf de hoofdstad Addis Ababa via Adama en Awash naar de grens met Eritrea bij Bure, ook is er een zijtak naar de grens met Djibouti. De A1 is 802 kilometer lang.

Routebeschrijving

De A1 verbindt de centrale hooglanden van Ethiopië met het veel dunner bevolkte oosten en voorziet in een internationale route naar Eritrea en Djibouti. Het deel in het midden van Ethiopië is een drukke verbinding tussen Addis Ababa en Adama (Nazret), hier voert de weg vrijwel voortdurend door bebouwd gebied. Dit is de meest verstedelijkte streek van Ethiopië. De Addis Ababa - Adama Expressway verloopt hier parallel aan de A1. De weg kent in Addis Ababa gescheiden rijbanen waar 3 of 4 rijen aan verkeer mogelijk zijn. Buiten Addis Ababa tot Adama heeft de A1 veelal een brede rijbaan waar ook meerdere rijen verkeer mogelijk is.

Vanaf Adama naar Awash daalt de A1 uit de hooglanden, dit traject is al minder dicht bevolkt. Vanaf Awash voert de A1 noordwaarts door een aanzienlijk dunner bevolkt en veel woestijnachtiger gebied in het oosten van Ethiopië. De weg is hier enkelbaans en geasfalteerd. Er liggen op dit traject slechts een paar kleine plaatsen op de route. In deze regio is een 25 kilometer lange aftakking die de A1a heet en naar Djibouti voert.

Na deze aftakking is de A1 een verwaarloosde weg naar de grens met Eritrea. Dit deel is onverhard, een slecht onderhouden gravelweg. Er liggen ook bijna geen plaatsen meer op dit deel van de route, dat door een ruige rotswoestijn verloopt. Hier zijn ook bruggen die niet meer functioneel zijn. Er is geen formele grensovergang met Eritrea, maar aan Eritrese zijde gaat de weg P7 verder naar de havenstad Assab.

Geschiedenis

De weg is voornamelijk tijdens het Italiaanse bestuur in de periode 1936-1940 ontwikkeld. Het stond bekend als de 'strada imperiali' van Addis Ababa naar Assab.

De weg was van oorsprong de belangrijkste verbinding voor handel van Ethiopië met de rest van de wereld, dat via de haven van Assab ging. Er waren globaal twee routes vanuit de centrale hooglanden, de westelijke route via Kombolcha en de oostelijke route via Awash. Beide routes komen samen ten zuiden van Mile.

In 1993 werd Eritrea onafhankelijk. De haven van Assab werd nog enige tijd gebruikt voor de export van Ethiopische goederen, maar daar kwam in 1998 abrupt een einde aan toen de grenzen werden gesloten. Van de één op de andere dag ging alle export naar de haven van Djibouti. De weg was de-facto al de doorgaande route tussen Ethiopië en Djibouti, vanwege de 25 kilometer lange zijtak naar Djibouti. In de Ethiopisch-Eritrese oorlog werd de weg grotendeels vernietigd in het ruime grensgebied, met diverse bruggen die opgeblazen werden. Dit deel van de route is nadien niet meer hersteld maar in 2018 verbeterden de relaties tussen Ethiopië en Eritrea.

Wegnummergeschiedenis

De weg was oorspronkelijk als diverse routes genummerd. Het deel tussen Addis Ababa en Awash was als de Route 4 genummerd, het deel tussen Awash en Mile de Route 18 en verder van Mile tot de Eritrese grens de Route 2. Omstreeks 2013 is een nieuwe wegnummering ingevoerd waarbij deze route als de A1 werd genummerd. De Afrikaanse Unie heeft bijna de hele A1 onderdeel gemaakt van de Trans-Africa Highway 10.

Upgrades in Addis Ababa

In de centrale hooglanden is de A1 één van de drukste wegen, vooral in de corridor van Addis Ababa tot Adama (Nazret). In Addis Ababa is met Chinese steun het Gotera Interchange aangelegd, dat tussen 2006 en 2009 is gerealiseerd.[1] Dit was één van de eerste knooppunten in Ethiopië en werd op 31 mei 2009 geïnaugureerd.[2] In 2015 werd de Addis Ababa Light Rail in gebruik genomen, die met viaducten in de middenberm van de A1 is gelegen. In 2022 zijn viaducten voor doorgaand verkeer op de A1 over de Ring Road aangelegd.

Vervanging door autosnelwegen

De A1 is tussen Addis Ababa en Adama (Nazret) volledig gebypasst met de bouw van de Addis Ababa - Adama Expressway, die op 14 september 2014 is geopend.[3][4] Dit was de eerste tolweg van Ethiopië. In mei 2021 begon ook de bouw van de Adama - Awash Expressway, die in het verlengde ligt en de A1 moet bypassen tot Awash.[5]

Referenties

  Hoofdwegen in Ethiopië  

          

Addis Ababa - Adama ExpresswayAdama - Awash ExpresswayMojo - Hawassa ExpresswayRing Addis Ababa