A1 (Frankrijk): verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(28 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox Frankrijk
 
{{Infobox Frankrijk
| afbeelding= A1 FR.png
+
| afbeelding= A1 FR.svg
 
| map= FR A1.svg
 
| map= FR A1.svg
 
| nummer = A1
 
| nummer = A1
Regel 21: Regel 21:
 
{{exit}} 5 Le Blanc-Mesnil
 
{{exit}} 5 Le Blanc-Mesnil
  
{{KP}} {{FR A|3}} → Reims / Lyon
+
{{KP}} {{FR A|3}} → Bordeaux / Nantes
  
{{KP}} {{FR A|104}} → Laon / Reims
+
{{KP}} {{FR A|104}} → Lyon / Marne-la-Vallée
  
 
{{exit}} 6 Aéroport Charles de Gaulle
 
{{exit}} 6 Aéroport Charles de Gaulle
Regel 35: Regel 35:
 
{{tol}} Péage de Chamant
 
{{tol}} Péage de Chamant
  
{{exit}} 9 Pont Ste. Maxence
+
{{exit}} 9 Pont-Sainte-Maxence
  
 
{{exit}} 10 Compiègne
 
{{exit}} 10 Compiègne
Regel 82: Regel 82:
  
 
}}
 
}}
De '''A1''' is een [[autoroute]] in het noorden [[Frankrijk]], die in een rechte lijn loopt vanaf de [[Boulevard Périphérique]] in [[Paris]] naar Lille in het noorden van het land. De snelweg is 211 kilometer lang en grotendeels een [[tolweg]]. De A1 heet de Autoroute du Nord.
+
De '''A1''' is een [[autoroute]] in [[Frankrijk]]. De autosnelweg vormt een noord-zuidroute in het noorden van het land en verloopt vanaf de [[Boulevard Périphérique]] in [[Paris]] naar Lille. De snelweg is 211 kilometer lang en grotendeels een [[tolweg]]. De A1 heet de ''Autoroute du Nord''.
  
 
==Routebeschrijving==
 
==Routebeschrijving==
  
===Regio Lille===
+
===Île-de-France===
 +
 
 +
De A1 begint aan de noordkant van de stad Parijs op de Porte de la Chapelle van de [[Boulevard Périphérique]]. De A1 telt hier 2x4 rijstroken en gaat via een circa 1,4 kilometer lange landtunnel door de zuidelijke wijken van de voorstad Saint-Dénis. Daarna kruist de A1 de [[A86 (Frankrijk)|A86]] ter hoogte van het Stade de France, maar heeft er geen directe uitwisseling mee. Daarna steekt de A1 met een viaduct met 2x3 rijstroken een zijkanaal van de Seine over, waarna de snelweg direct daarna weer even 2x4 rijstroken telt. Ter hoogte van de voorstad La Courneuve voegt verkeer vanaf de A86 in via een verbindingsroute. De A1 telt dan weer 2x4 rijstroken en verloopt deels verdiept langs het vliegveld Le Bourget.
  
De A1 begint in de grote stad Lille, op een knooppunt waar ook de [[A25 (Frankrijk)|A25]] naar Dunkerque begint, evenals de [[N356 (Frankrijk)|N356]] als stadssnelweg door Lille. De A1 telt hier kortstondig 2x5 rijstroken, tot het knooppunt met de [[A27 (Frankrijk)|A27]] dat maar enkele kilometers verderop ligt. De snelweg telt hierna kortstondig 2x4 rijstroken tot de luchthaven Lesquin, waarna 2x3 rijstroken beschikbaar zijn. De snelweg voert zuidwaarts, waarna de voorsteden van Lille overgaan in dorpjes. Het traject over het platteland duurt echter maar kort, men bereikt na 10 kilometer de verstedelijkte as van Lens naar Douai. Bij Hénin-Beaumont kruist men de [[A21 (Frankrijk)|A21]]. Daarna, nabij Fresnes-lès-Montauban, begint het tolgedeelte.
+
Vervolgens komt men langs het knooppunt met de [[A3 (Frankrijk)|A3]]. Hier voegt veel regionaal verkeer in en de snelweg kent hierna een parallelstructuur vanwege het nabijgelegen knooppunt met de [[A104 (Frankrijk)|A104]]. Hier liggen kortstondig 15 rijstroken. Daarna volgt een groot [[vlechtwerk]] voor toegang naar de luchthaven Charles-de-Gaulle. Hier is sprake van een complexe ongelijkvloerse wegenstructuur. De A1 gaat dan met een serie tunnels onder 3 taxibanen en 2 landingsbanen van het vliegveld door, waarna direct het knooppunt met de [[N104 (Frankrijk)|N104]] richting westen volgt. De A1 telt hierna 2x3 rijstroken, men verlaat hier het stedelijk gebied van de regio Parijs.
  
 
===Picardie===
 
===Picardie===
  
De A1 voert dan zuidwaarts over het vrij lege en golvende landschap van Noord-Frankrijk. De TGV-lijn van Lille naar Paris loopt er overal op korte afstand parallel aan, verkeer op de snelweg kan de passerende TGV's vaak zien. Kort na het begin van de tolweg volgt bij de stad Arras het knooppunt met de [[A26 (Frankrijk)|A26]], waarbij verkeer naar het zuidoosten afslaat. De A1 voert zuidwaarts en de afritten liggen vrij ver uit elkaar. Bij Combles voegt verkeer vanaf de [[A2 (Frankrijk)|A2]] uit Brussel in, waarna het wat drukker wordt.
+
De A1 voert dan een lang stuk met 2x3 rijstroken door het glooiende landschap van de regio Picardie. De A1 is direct na Charles-de-Gaulle al een tolweg, alhoewel verkeer vanuit Parijs het attractiepark Parc Astérix nog tolvrij kan bereiken, andere afritten hebben tolstations. Het hoofdtolstation volgt echter pas na Senlis. De A1 voert vervolgens door een regio met diverse regiostadjes zoals Creil en Compiègne, de valleien kennen hier vrij veel bebossing. Men kruist de vallei van de Oise, waarna een traject door meer open gebied volgt.
  
In de buurt van Péronne kruist men de [[A29 (Frankrijk)|A29]] die van Saint-Quentin naar Amiens loopt. Het afslaande verkeer gaat hier voornamelijk van Lille naar Amiens en vice versa. Zuidelijker passeert men langs kleine stadjes als Roye, Compiègne en Senlis. In deze regio is wat meer bebossing. Na Senlis bereikt men de regio Parijs.
+
Tussen Roye en Péronne volgt een aansluiting op de [[A29 (Frankrijk)|A29]]. De hogesnelheidslijn naar het noorden ligt hier op korte afstand parallel aan de A1. Bij Péronne steekt men de vallei van de Somme over, waarna de [[A2 (Frankrijk)|A2]] naar Cambrai, Valenciennes en Brussel afsplitst. De A1 telt ook hierna nog 2x3 rijstroken en voert over het Noord-Franse platteland. Nabij de stad Arras volgt een knooppunt met de [[A26 (Frankrijk)|A26]], waarna kort daarna het tolstation volgt.
  
===Île-de-France===
+
===Regio Lille===
  
Men bereikt de regio Île-de-France vanuit het noorden, nog voordat de verstedelijking begint passeert men langs de grote luchthaven Charles-de-Gaulle. Hier ligt een parallelstructuur die tot 16 rijstroken telt. De [[N104 (Frankrijk)|N104]] en [[A104 (Frankrijk)|A104]] sluiten hier aan als onderdeel van de buitenste ringweg van Parijs. Kort daarna slaat de [[A3 (Frankrijk)|A3]] af voor verkeer naar de oostelijke voorsteden, evenals doorgaand verkeer richting de A6 en A10. De A1 telt dan een stukje 2x4 rijstroken tot La Courneuve, waar een verbinding is naar de [[A86 (Frankrijk)|A86]], omdat de A1 en A86 bij Saint-Denis geen directe uitwisseling hebben. De A1 voert langs het Stade de France, waarna de A1 op de Porte de la Chapelle op de [[Boulevard Périphérique]] eindigt.
+
Daarna voert de A1 door het stedelijk gebied van Noord-Frankrijk. Als eerste passeert men door de stedelijke regio rond de steden Lens en Douai. Hier kruist men ook de [[A21 (Frankrijk)|A21]]. De A1 voert dan vlak langs het vliegveld van Lille, waarna men het stedelijk gebied van Lille binnenrijdt. Hierna volgen twee knooppunten, eerst met de [[A27 (Frankrijk)|A27]] richting Tournai, daarna met de [[A25 (Frankrijk)|A25]] richting Dunkerque. Hier gaat de A1 over in de [[N356 (Frankrijk)|N356]], de [[voie express]] door de stad Lille richting de Belgische [[E17 (België)|E17]].
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 +
 +
De voorganger van de A1 was niet de [[N1 (Frankrijk)|N1]], maar de [[N17 (Frankrijk)|N17]]. De N17 verliep oorspronkelijk van Parijs tot de grens met België nabij Lille en de A1 is bijna overal direct naast de oude N17 aangelegd. De voormalige N1 verliep westelijker, via Amiens en Calais.
  
 
===Aanleggeschiedenis===
 
===Aanleggeschiedenis===
  
De A1 is één van de oudere snelwegen in Frankrijk en is voornamelijk aangelegd in de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw. Het eerste deel opende op 23 oktober 1954 tussen Carvin en Lille. In april 1958 opende het deel tussen Fresnes en Carvin, waarbij nadruk gelegd werd op het belang van de industriële regio in het noorden van Frankrijk. Op 30 december 1964 opende het eerste deel bij Paris, tussen Le Bourget en Senlis. Op 29 november 1965 werd dit deel noordwaarts verlengd naar Roye. Op 17 december 1965 opende het deel tussen Paris en St. Denis, het meest zuidelijke deel van de A1. In augustus 1966 volgde het deel van St. Denis naar Le Bourget, waarmee het Parijse deel voltooid was. Later dat jaar, op 16 december 1966, opende de verlenging van Roye naar Bapaume, waarmee de A1 steeds meer vorm begon te krijgen als lange-afstandssnelweg. Op 10 februari 1967 opende het knooppunt met de [[Boulevard Périphérique]] in Paris. Op 29 november 1967 opende het laatste deel tussen Bapaume en Fresnes, waarmee de A1 in zijn huidige vorm voltooid was.
+
Plannen voor een autoroute tussen Parijs en Lille werden in 1931 voor het eerst ontwikkeld door de "Compagnie des Auto-Routes". Deze plannen waren relatief concreet en werden tot 1934 verder uitgewerkt, maar het was één van de meerdere geplande autoroutes in Frankrijk in de jaren '30 waar de uitvoering uiteindelijk niet van startte voor de Tweede Wereldoorlog.
 +
 
 +
De A1 is één van de oudere snelwegen in Frankrijk en is voornamelijk aangelegd in de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw. Het eerste deel opende op 23 oktober 1954 tussen Carvin en Lille. In april 1958 opende het deel tussen Fresnes en Carvin, waarbij nadruk gelegd werd op het belang van de industriële regio in het noorden van Frankrijk. Op 30 december 1964 opende het eerste deel bij Parijs, tussen Le Bourget en Senlis. Op 29 november 1965 werd dit deel noordwaarts verlengd naar Roye. Op 17 december 1965 opende het deel tussen de [[Boulevard Périphérique]] in Parijs en St. Denis, het meest zuidelijke deel van de A1. In augustus 1966 volgde het deel van St. Denis naar Le Bourget, waarmee het Parijse deel voltooid was. Later dat jaar, op 16 december 1966, opende de verlenging van Roye naar Bapaume, waarmee de A1 steeds meer vorm begon te krijgen als lange-afstandssnelweg. Op 10 februari 1967 opende het knooppunt met de [[Boulevard Périphérique]] in Parijs. Op 29 november 1967 opende het laatste deel tussen Bapaume en Fresnes, waarmee de A1 in zijn huidige vorm voltooid was.
  
 
===Verbredingen===
 
===Verbredingen===
  
De A1 is tussen Paris en Lille integraal naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit begon eind jaren '60 vanaf Paris naar het noorden. Tussen 1969 en 1974 is het deel tussen Aéroport Charles-de-Gaulle en Senlis naar 2x3 rijstroken verbreed. Begin jaren '80 is de verbreding verder uitgevoerd en tussen 1982 en 1986 is de A1 vanaf Senlis tot de splitsing met de A2 bij Bapaume in fases noordwaarts naar 2x3 rijstroken verbreed. Daarna lagen de werkzaamheden enige tijd stil, maar begin jaren '90 is begonnen om het resterende deel tot nabij Lille naar 2x3 rijstroken te verbreden, wat in fases tussen 1991 en 1994 is afgerond.
+
De A1 is tussen Parijs en Lille integraal naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit begon eind jaren '60 vanaf Parijs naar het noorden. Tussen 1969 en 1974 is het deel tussen Aéroport Charles-de-Gaulle en Senlis naar 2x3 rijstroken verbreed. Begin jaren '80 is de verbreding verder uitgevoerd en tussen 1982 en 1986 is de A1 vanaf Senlis tot de splitsing met de A2 bij Bapaume in fases noordwaarts naar 2x3 rijstroken verbreed. Daarna lagen de werkzaamheden enige tijd stil, maar begin jaren '90 is begonnen om het resterende deel tot nabij Lille naar 2x3 rijstroken te verbreden, wat in fases tussen 1991 en 1994 is afgerond.
  
 
===Openstellingsgeschiedenis===
 
===Openstellingsgeschiedenis===
  
{|border="2" cellpadding="4" cellspacing="0" style="margin: 0.5em 0.5em 0.5em 1em; padding: 0.5em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;"
+
{| class="wikitable"
 
! Van !!  Naar !! Lengte !! Datum
 
! Van !!  Naar !! Lengte !! Datum
 
|-
 
|-
Regel 136: Regel 142:
 
==Toekomst==
 
==Toekomst==
  
Voor de A1 zelf bestaan voorlopig geen spectaculaire plannen, afgezien van het uitbreiden van de overkapping in de voorsteden bij Paris.  
+
Voor de A1 zelf bestaan voorlopig geen spectaculaire plannen, afgezien van het uitbreiden van de overkapping in de voorsteden bij Parijs.  
  
Er wordt wel gesproken over alternatieven voor de A1. Tussen Paris en Amiens loopt al een goed alternatief in de vorm van de [[A16 (Frankrijk) |A16]]. Omdat deze bij Amiens afslaat naar het westen wordt er gestudeerd op een nieuwe [[snelweg]] parallel aan de A1 die vanaf de [[A16 (Frankrijk) |A16]] bij Amiens richting de Belgische grens even ten westen van Lille moet lopen.  
+
Er is wel gesproken over alternatieven voor de A1. Tussen Parijs en Amiens loopt al een goed alternatief in de vorm van de [[A16 (Frankrijk) |A16]]. Omdat deze bij Amiens afslaat naar het westen wordt er gestudeerd op een nieuwe [[snelweg]] parallel aan de A1 die vanaf de [[A16 (Frankrijk) |A16]] bij Amiens richting de Belgische grens even ten westen van Lille moet lopen. Dit is echter een weinig concreet plan.
  
Verder bestaat een aantal plannen bij Paris om de A1 te ontlasten. Zo de [[A16 (Frankrijk) |A16]] doorgetrokken tot aan de [[Francilienne]]. Deze weg zal het makkelijker maken om van de A1 naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]] te gaan en andersom.
+
Verder bestaat een aantal plannen bij Parijs om de A1 te ontlasten. Zo wordt de [[A16 (Frankrijk) |A16]] doorgetrokken tot aan de [[Francilienne]]. Deze weg zal het makkelijker maken om van de A1 naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]] te gaan en andersom.
  
 
==Verkeersdrukte==  
 
==Verkeersdrukte==  
  
De A1 is een belangrijke [[snelweg]] en daarmee is het gedurende het hele jaar een drukke route. In de zomer kunnen toeristen bijdragen aan de drukte. Het tolvrije deel in de dichtbevolkte omgeving tussen Lille en de [[A26 (Frankrijk) |A26]] bij Arras kan drukte opleveren. Daarna gaat het over het algemeen wel, totdat het richting Paris steeds drukker wordt. Vooral het laatste deel door de voorsteden van Paris is enorm filegevoelig.
+
De A1 is een belangrijke [[autosnelweg]] en daarmee is het gedurende het hele jaar een drukke route. Het hele jaar door is er sprake van een groot aanbod van vrachtverkeer, met name op het toltraject is de rechterrijstrook bijna voortdurend bezet door vrachtverkeer, waarbij de middelste rijstrook frequent wordt gebruikt door inhalende vrachtauto's. In de zomer kunnen toeristen bijdragen aan de drukte, maar de A1 kent niet de zomercongestie zoals op de autosnelwegen in Zuid-Frankrijk. Op [[Zwarte Zaterdag]] staat er meestal geen file op de A1.
 +
 
 +
Het tolvrije deel in de dichtbevolkte omgeving tussen Lille en de [[A26 (Frankrijk) |A26]] bij Arras kan drukte opleveren. Daarna gaat het over het algemeen wel, totdat het richting Parijs steeds drukker wordt. Vooral het laatste deel door de voorsteden van Parijs is filegevoelig.
  
 
==Verkeersintensiteiten==
 
==Verkeersintensiteiten==
Regel 150: Regel 158:
 
In 2013 reden dagelijks 185.000 voertuigen net ten noorden van de Boulevard Périphérique door de [[Tunnel du Landy]]. Door Saint-Dénis ten noorden van de [[A86 (Frankrijk)|A86]] rijden dagelijks 130.000 voertuigen, wat na een paar kilometer is opgelopen tot 160.000 bij La Courneuve om daarna verder te stijgen naar 190.000 voertuigen bij Le Bourget. De A1 telt bij de parallelstructuur ten zuiden van Charles de Gaulle, op haar eigen hoofdrijbanen ruim 90.000 voertuigen. Met de parallelrijbanen van de [[A3 (Frankrijk)|A3]] erbij rijden er in totaal 250.000 voertuigen.<ref>[http://www.dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr/les-comptages-a174.html Les comptages | dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr]</ref>  
 
In 2013 reden dagelijks 185.000 voertuigen net ten noorden van de Boulevard Périphérique door de [[Tunnel du Landy]]. Door Saint-Dénis ten noorden van de [[A86 (Frankrijk)|A86]] rijden dagelijks 130.000 voertuigen, wat na een paar kilometer is opgelopen tot 160.000 bij La Courneuve om daarna verder te stijgen naar 190.000 voertuigen bij Le Bourget. De A1 telt bij de parallelstructuur ten zuiden van Charles de Gaulle, op haar eigen hoofdrijbanen ruim 90.000 voertuigen. Met de parallelrijbanen van de [[A3 (Frankrijk)|A3]] erbij rijden er in totaal 250.000 voertuigen.<ref>[http://www.dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr/les-comptages-a174.html Les comptages | dir.ile-de-france.developpement-durable.gouv.fr]</ref>  
  
De intensiteiten dalen ten noorden van Paris van ongeveer 90.000 naar 43.000 voertuigen bij Arras. Na het tolgedeelte stijgen de intensiteiten weer naar 107.800 ten oosten van Lens. Voor Lille stijgt dit verder naar 128.000 voertuigen per etmaal. Het deel door Lille telt 176.100 voertuigen per etmaal.<ref>[http://www.nord-pas-de-calais.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/recensement_circulation_region_nord_pas_de_calais_2012_trafic_tous_vehicules.pdf Recensement de la circulation dans la région Nord - Pas-de-Calais 2012 | nord-pas-de-calais.developpement-durable.gouv.fr]</ref>
+
De intensiteiten dalen ten noorden van Parijs van ongeveer 90.000 naar 43.000 voertuigen bij Arras. Na het tolgedeelte stijgen de intensiteiten weer naar 107.800 ten oosten van Lens. Voor Lille stijgt dit verder naar 128.000 voertuigen per etmaal. Het deel door Lille telt 176.100 voertuigen per etmaal.<ref>[http://www.nord-pas-de-calais.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/recensement_circulation_region_nord_pas_de_calais_2012_trafic_tous_vehicules.pdf Recensement de la circulation dans la région Nord - Pas-de-Calais 2012 | nord-pas-de-calais.developpement-durable.gouv.fr]</ref>
  
 
==Alternatieven==  
 
==Alternatieven==  
  
Direct langs de A1 loopt de tolvrije [[N17 (Frankrijk)|N17]] (deels D1017) naar Paris. Een route door dorpjes door een saai landschap, die veel tijd kost. Een ander alternatief is de [[N2 (Frankrijk)|N2]] tussen het Belgische Mons, via Maubeuge, Laon en Soissons naar Paris. Deze route is iets minder saai, iets vlotter en daarmee een iets beter alternatief. Weer een ander idee kan zijn om vanuit België via Valenciennes over de A2 naar de A1 te rijden. Deze weg is echter (zoals veel wegen in het departement Nord) van matige kwaliteit en de route leidt langs het drukke Brussel.
+
Direct langs de A1 verloopt de tolvrije [[N17 (Frankrijk)|N17]] (deels D1017) naar Parijs. Een route door dorpjes door een saai landschap, die veel tijd kost. Een ander alternatief is de [[N2 (Frankrijk)|N2]] tussen het Belgische Mons, via Maubeuge, Laon en Soissons naar Parijs. Deze route is iets minder saai, iets vlotter en daarmee een iets beter alternatief. Weer een ander idee kan zijn om vanuit België via Valenciennes over de A2 naar de A1 te rijden. Deze weg is echter (zoals veel wegen in het departement Nord) van matige kwaliteit en de route leidt langs het drukke Brussel.
  
Een echt goed alternatief is de [[A16 (Frankrijk) |A16]]. Deze route is landschappelijk fraai, een zeldzaamheid in Noord-Frankrijk, en gaat via Dunkerque, Calais, Boulogne en Abbeville naar Amiens, vanwaar de weg rechtstreeks naar Paris loopt. Verkeer met een bestemming in het (zuid)westen van Frankrijk kan overigens beter afslaan bij Abbeville en de [[A28 (Frankrijk) |A28]] naar Rouen en verder nemen.
+
Een echt goed alternatief is de [[A16 (Frankrijk) |A16]]. Deze route is landschappelijk fraai, een zeldzaamheid in Noord-Frankrijk, en gaat via Dunkerque, Calais, Boulogne en Abbeville naar Amiens, vanwaar de weg rechtstreeks naar Parijs loopt. Verkeer met een bestemming in het (zuid)westen van Frankrijk kan overigens beter afslaan bij Abbeville en de [[A28 (Frankrijk) |A28]] naar Rouen en verder nemen.
  
 
Voor verkeer naar het (zuid)oosten van Frankrijk, is het aantrekkelijk om vanaf Arras de [[A26 (Frankrijk) |A26]] te nemen, via Reims naar Troyes en verder naar Lyon. Deze route kent veel minder verkeersdrukte dan de A1-[[A6 (Frankrijk) |A6]] via Paris en is meestal simpelweg het beste alternatief voor dit verkeer.
 
Voor verkeer naar het (zuid)oosten van Frankrijk, is het aantrekkelijk om vanaf Arras de [[A26 (Frankrijk) |A26]] te nemen, via Reims naar Troyes en verder naar Lyon. Deze route kent veel minder verkeersdrukte dan de A1-[[A6 (Frankrijk) |A6]] via Paris en is meestal simpelweg het beste alternatief voor dit verkeer.
Regel 164: Regel 172:
 
Een ander vlot alternatief kan worden gevonden vanaf afrit 14 en 13.1, waarvandaan de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen, of even verderop via de snelweg [[A29 (Frankrijk) |A29]] naar Amiens. Bij Amiens kan de [[A16 (Frankrijk) |A16]] naar Paris worden genomen. Bij afrit 10 kan via de [[N31 (Frankrijk)|N31]] naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]] worden doorgestoken en bij afrit 9 via de D200.  
 
Een ander vlot alternatief kan worden gevonden vanaf afrit 14 en 13.1, waarvandaan de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen, of even verderop via de snelweg [[A29 (Frankrijk) |A29]] naar Amiens. Bij Amiens kan de [[A16 (Frankrijk) |A16]] naar Paris worden genomen. Bij afrit 10 kan via de [[N31 (Frankrijk)|N31]] naar de [[A16 (Frankrijk) |A16]] worden doorgestoken en bij afrit 9 via de D200.  
  
In noordelijke richting kan dezelfde verandering eenvoudig worden gemaakt vanaf afrit 6, 8, 9 en 12, maar is het minder interessant zolang de [[A24 (Frankrijk)|A24]] nog niet is aangelegd.  
+
In noordelijke richting kan dezelfde verandering eenvoudig worden gemaakt vanaf afrit 6, 8, 9 en 12, maar is het minder interessant zolang de [[A24 (Frankrijk)|A24]] niet is aangelegd.  
  
Op andere plekken de A1 verlaten leidt vaak tot kleinere wegen, die ook tot vertraging leiden, en is meestal niet aan te raden. Voor verkeer dat precies van Lille naar het centrum van Paris moet kan de TGV nog een sneller alternatief zijn.
+
Op andere plekken de A1 verlaten leidt vaak tot kleinere wegen, die ook tot vertraging leiden, en is meestal niet aan te raden. Voor verkeer dat precies van Lille naar het centrum van Paris moet kan de TGV een sneller alternatief zijn.
  
 
==Tol==  
 
==Tol==  
Regel 182: Regel 190:
 
==Rijstrookconfiguratie==
 
==Rijstrookconfiguratie==
  
{|border="2" cellpadding="4" cellspacing="0" style="margin: 0.5em 0.5em 0.5em 1em; padding: 0.5em; background: #f9f9f9; border: 1px #aaa solid; border-collapse: collapse; font-size: 95%;"
+
{| class="wikitable"
 
! Van !!  Naar !! Rijstroken !! lengte
 
! Van !!  Naar !! Rijstroken !! lengte
 
|----
 
|----
Regel 209: Regel 217:
 
* '''Bewegwijzering:''' [http://autorout.free.fr/2_Pdf/0_Paris/A1.pdf Bij Paris] en [http://autorout.free.fr/2_Pdf/1_France/A1.pdf de rest van de A1]
 
* '''Bewegwijzering:''' [http://autorout.free.fr/2_Pdf/0_Paris/A1.pdf Bij Paris] en [http://autorout.free.fr/2_Pdf/1_France/A1.pdf de rest van de A1]
 
* '''Openstellingsdata en afrittenlijst:''' [http://routes.wikia.com/wiki/Autoroute_fran%C3%A7aise_A1 WikiSara]
 
* '''Openstellingsdata en afrittenlijst:''' [http://routes.wikia.com/wiki/Autoroute_fran%C3%A7aise_A1 WikiSara]
 
* [http://forum.autosnelwegen.nl/viewtopic.php?t=2869/ Discussie over een alternatief voor de A1 bij Lille op Wegenforum]
 
* [http://forum.autosnelwegen.nl/viewtopic.php?t=3734/ Discussie over een alternatief voor de A1 bij Paris op Wegenforum]
 
  
 
==Referenties==
 
==Referenties==

Versie van 14 sep 2019 om 12:09

A1 FR.svg
FR A1.svg
A1
Begin Paris
Einde Lille
Lengte 211 km
Route

→ Porte de la Chapelle

Knooppuntsymbool.svg Boulevard Périphérique → Metz / Rouen

Afslagsymbool.svg 2 St. Denis

Afslagsymbool.svg 3 Sarcelles

Afslagsymbool.svg 4 Stains

Knooppuntsymbool.svg A86 FR.svg → Nanterre

Afslagsymbool.svg 5 Le Blanc-Mesnil

Knooppuntsymbool.svg A3 FR.svg → Bordeaux / Nantes

Knooppuntsymbool.svg A104 FR.svg → Lyon / Marne-la-Vallée

Afslagsymbool.svg 6 Aéroport Charles de Gaulle

Afslagsymbool.svg 7 Chantilly

Afslagsymbool.svg Parc Astérix

Afslagsymbool.svg 8 Senlis / Creil

Tol.svg Péage de Chamant

Afslagsymbool.svg 9 Pont-Sainte-Maxence

Afslagsymbool.svg 10 Compiègne

Afslagsymbool.svg 11 Montdidier

Afslagsymbool.svg 12 Chauny

Knooppuntsymbool.svg A29 FR.svg → Amiens / St. Quentin

Afslagsymbool.svg 13 St. Quentin

Afslagsymbool.svg 13.1 Péronne

Knooppuntsymbool.svg A2 FR.svg → Valenciennes - Bruxelles

Afslagsymbool.svg 14 Bapaume

Afslagsymbool.svg 15 Arras

Knooppuntsymbool.svg A26 FR.svg → Calais / Reims

Tol.svg Péage de Fresnes-les-Montauban

Afslagsymbool.svg 16 Douai

Afslagsymbool.svg 16.1 Hénin-Beaumont

Afslagsymbool.svg 17 Noyelles-Godault

Knooppuntsymbool.svg A21 FR.svg → Lens / Douai

Afslagsymbool.svg 17.1 Dourges

Afslagsymbool.svg 18 Carvin

Afslagsymbool.svg 19 Seclin

Afslagsymbool.svg 20 Faches-Thumesnil

Knooppuntsymbool.svg A27 FR.svg A22 FR.svg → Bruxelles / Gent

Afslagsymbool.svg 1 Ronchin

Knooppuntsymbool.svg A25 FR.svg N356 FR.svg → Dunkerque / Gent

De A1 is een autoroute in Frankrijk. De autosnelweg vormt een noord-zuidroute in het noorden van het land en verloopt vanaf de Boulevard Périphérique in Paris naar Lille. De snelweg is 211 kilometer lang en grotendeels een tolweg. De A1 heet de Autoroute du Nord.

Routebeschrijving

Île-de-France

De A1 begint aan de noordkant van de stad Parijs op de Porte de la Chapelle van de Boulevard Périphérique. De A1 telt hier 2x4 rijstroken en gaat via een circa 1,4 kilometer lange landtunnel door de zuidelijke wijken van de voorstad Saint-Dénis. Daarna kruist de A1 de A86 ter hoogte van het Stade de France, maar heeft er geen directe uitwisseling mee. Daarna steekt de A1 met een viaduct met 2x3 rijstroken een zijkanaal van de Seine over, waarna de snelweg direct daarna weer even 2x4 rijstroken telt. Ter hoogte van de voorstad La Courneuve voegt verkeer vanaf de A86 in via een verbindingsroute. De A1 telt dan weer 2x4 rijstroken en verloopt deels verdiept langs het vliegveld Le Bourget.

Vervolgens komt men langs het knooppunt met de A3. Hier voegt veel regionaal verkeer in en de snelweg kent hierna een parallelstructuur vanwege het nabijgelegen knooppunt met de A104. Hier liggen kortstondig 15 rijstroken. Daarna volgt een groot vlechtwerk voor toegang naar de luchthaven Charles-de-Gaulle. Hier is sprake van een complexe ongelijkvloerse wegenstructuur. De A1 gaat dan met een serie tunnels onder 3 taxibanen en 2 landingsbanen van het vliegveld door, waarna direct het knooppunt met de N104 richting westen volgt. De A1 telt hierna 2x3 rijstroken, men verlaat hier het stedelijk gebied van de regio Parijs.

Picardie

De A1 voert dan een lang stuk met 2x3 rijstroken door het glooiende landschap van de regio Picardie. De A1 is direct na Charles-de-Gaulle al een tolweg, alhoewel verkeer vanuit Parijs het attractiepark Parc Astérix nog tolvrij kan bereiken, andere afritten hebben tolstations. Het hoofdtolstation volgt echter pas na Senlis. De A1 voert vervolgens door een regio met diverse regiostadjes zoals Creil en Compiègne, de valleien kennen hier vrij veel bebossing. Men kruist de vallei van de Oise, waarna een traject door meer open gebied volgt.

Tussen Roye en Péronne volgt een aansluiting op de A29. De hogesnelheidslijn naar het noorden ligt hier op korte afstand parallel aan de A1. Bij Péronne steekt men de vallei van de Somme over, waarna de A2 naar Cambrai, Valenciennes en Brussel afsplitst. De A1 telt ook hierna nog 2x3 rijstroken en voert over het Noord-Franse platteland. Nabij de stad Arras volgt een knooppunt met de A26, waarna kort daarna het tolstation volgt.

Regio Lille

Daarna voert de A1 door het stedelijk gebied van Noord-Frankrijk. Als eerste passeert men door de stedelijke regio rond de steden Lens en Douai. Hier kruist men ook de A21. De A1 voert dan vlak langs het vliegveld van Lille, waarna men het stedelijk gebied van Lille binnenrijdt. Hierna volgen twee knooppunten, eerst met de A27 richting Tournai, daarna met de A25 richting Dunkerque. Hier gaat de A1 over in de N356, de voie express door de stad Lille richting de Belgische E17.

Geschiedenis

De voorganger van de A1 was niet de N1, maar de N17. De N17 verliep oorspronkelijk van Parijs tot de grens met België nabij Lille en de A1 is bijna overal direct naast de oude N17 aangelegd. De voormalige N1 verliep westelijker, via Amiens en Calais.

Aanleggeschiedenis

Plannen voor een autoroute tussen Parijs en Lille werden in 1931 voor het eerst ontwikkeld door de "Compagnie des Auto-Routes". Deze plannen waren relatief concreet en werden tot 1934 verder uitgewerkt, maar het was één van de meerdere geplande autoroutes in Frankrijk in de jaren '30 waar de uitvoering uiteindelijk niet van startte voor de Tweede Wereldoorlog.

De A1 is één van de oudere snelwegen in Frankrijk en is voornamelijk aangelegd in de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw. Het eerste deel opende op 23 oktober 1954 tussen Carvin en Lille. In april 1958 opende het deel tussen Fresnes en Carvin, waarbij nadruk gelegd werd op het belang van de industriële regio in het noorden van Frankrijk. Op 30 december 1964 opende het eerste deel bij Parijs, tussen Le Bourget en Senlis. Op 29 november 1965 werd dit deel noordwaarts verlengd naar Roye. Op 17 december 1965 opende het deel tussen de Boulevard Périphérique in Parijs en St. Denis, het meest zuidelijke deel van de A1. In augustus 1966 volgde het deel van St. Denis naar Le Bourget, waarmee het Parijse deel voltooid was. Later dat jaar, op 16 december 1966, opende de verlenging van Roye naar Bapaume, waarmee de A1 steeds meer vorm begon te krijgen als lange-afstandssnelweg. Op 10 februari 1967 opende het knooppunt met de Boulevard Périphérique in Parijs. Op 29 november 1967 opende het laatste deel tussen Bapaume en Fresnes, waarmee de A1 in zijn huidige vorm voltooid was.

Verbredingen

De A1 is tussen Parijs en Lille integraal naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit begon eind jaren '60 vanaf Parijs naar het noorden. Tussen 1969 en 1974 is het deel tussen Aéroport Charles-de-Gaulle en Senlis naar 2x3 rijstroken verbreed. Begin jaren '80 is de verbreding verder uitgevoerd en tussen 1982 en 1986 is de A1 vanaf Senlis tot de splitsing met de A2 bij Bapaume in fases noordwaarts naar 2x3 rijstroken verbreed. Daarna lagen de werkzaamheden enige tijd stil, maar begin jaren '90 is begonnen om het resterende deel tot nabij Lille naar 2x3 rijstroken te verbreden, wat in fases tussen 1991 en 1994 is afgerond.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Carvin Lille (A25) 18 km 23-10-1954
Fresnes Carvin 18 km 00-04-1958
Le Bourget Senlis 35 km 30-12-1964
Senlis Roye 59 km 29-11-1965
Paris-Porte de la Chapelle (BP) Saint-Denis-Porte de Paris 2 km 17-12-1965
Saint-Denis N186 Le Bourget 5 km 00-08-1966
Roye Bapaume 45 km 16-12-1966
Saint-Denis-Porte de Paris Saint-Denis N186 1 km 21-12-1966
Bapaume Fresnes 27 km 29-11-1967

Toekomst

Voor de A1 zelf bestaan voorlopig geen spectaculaire plannen, afgezien van het uitbreiden van de overkapping in de voorsteden bij Parijs.

Er is wel gesproken over alternatieven voor de A1. Tussen Parijs en Amiens loopt al een goed alternatief in de vorm van de A16. Omdat deze bij Amiens afslaat naar het westen wordt er gestudeerd op een nieuwe snelweg parallel aan de A1 die vanaf de A16 bij Amiens richting de Belgische grens even ten westen van Lille moet lopen. Dit is echter een weinig concreet plan.

Verder bestaat een aantal plannen bij Parijs om de A1 te ontlasten. Zo wordt de A16 doorgetrokken tot aan de Francilienne. Deze weg zal het makkelijker maken om van de A1 naar de A16 te gaan en andersom.

Verkeersdrukte

De A1 is een belangrijke autosnelweg en daarmee is het gedurende het hele jaar een drukke route. Het hele jaar door is er sprake van een groot aanbod van vrachtverkeer, met name op het toltraject is de rechterrijstrook bijna voortdurend bezet door vrachtverkeer, waarbij de middelste rijstrook frequent wordt gebruikt door inhalende vrachtauto's. In de zomer kunnen toeristen bijdragen aan de drukte, maar de A1 kent niet de zomercongestie zoals op de autosnelwegen in Zuid-Frankrijk. Op Zwarte Zaterdag staat er meestal geen file op de A1.

Het tolvrije deel in de dichtbevolkte omgeving tussen Lille en de A26 bij Arras kan drukte opleveren. Daarna gaat het over het algemeen wel, totdat het richting Parijs steeds drukker wordt. Vooral het laatste deel door de voorsteden van Parijs is filegevoelig.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 185.000 voertuigen net ten noorden van de Boulevard Périphérique door de Tunnel du Landy. Door Saint-Dénis ten noorden van de A86 rijden dagelijks 130.000 voertuigen, wat na een paar kilometer is opgelopen tot 160.000 bij La Courneuve om daarna verder te stijgen naar 190.000 voertuigen bij Le Bourget. De A1 telt bij de parallelstructuur ten zuiden van Charles de Gaulle, op haar eigen hoofdrijbanen ruim 90.000 voertuigen. Met de parallelrijbanen van de A3 erbij rijden er in totaal 250.000 voertuigen.[1]

De intensiteiten dalen ten noorden van Parijs van ongeveer 90.000 naar 43.000 voertuigen bij Arras. Na het tolgedeelte stijgen de intensiteiten weer naar 107.800 ten oosten van Lens. Voor Lille stijgt dit verder naar 128.000 voertuigen per etmaal. Het deel door Lille telt 176.100 voertuigen per etmaal.[2]

Alternatieven

Direct langs de A1 verloopt de tolvrije N17 (deels D1017) naar Parijs. Een route door dorpjes door een saai landschap, die veel tijd kost. Een ander alternatief is de N2 tussen het Belgische Mons, via Maubeuge, Laon en Soissons naar Parijs. Deze route is iets minder saai, iets vlotter en daarmee een iets beter alternatief. Weer een ander idee kan zijn om vanuit België via Valenciennes over de A2 naar de A1 te rijden. Deze weg is echter (zoals veel wegen in het departement Nord) van matige kwaliteit en de route leidt langs het drukke Brussel.

Een echt goed alternatief is de A16. Deze route is landschappelijk fraai, een zeldzaamheid in Noord-Frankrijk, en gaat via Dunkerque, Calais, Boulogne en Abbeville naar Amiens, vanwaar de weg rechtstreeks naar Parijs loopt. Verkeer met een bestemming in het (zuid)westen van Frankrijk kan overigens beter afslaan bij Abbeville en de A28 naar Rouen en verder nemen.

Voor verkeer naar het (zuid)oosten van Frankrijk, is het aantrekkelijk om vanaf Arras de A26 te nemen, via Reims naar Troyes en verder naar Lyon. Deze route kent veel minder verkeersdrukte dan de A1-A6 via Paris en is meestal simpelweg het beste alternatief voor dit verkeer.

Voor verkeer op de A1 zelf bestaan op diverse plaatsen mogelijkheden om bij drukte of incidenten uit te wijken naar de parallelle A16. De eerste mogelijkheden doen zich al voor bij Carvin en Arras, bij de afritten 18 en 16 en het knooppunt met de A21 om naar Arras te rijden en aansluitend de N25 naar Amiens. Dit is wel een route die enige tijd kost en daardoor alleen bij serieuze vertraging op de A1 interessant is.

Een ander vlot alternatief kan worden gevonden vanaf afrit 14 en 13.1, waarvandaan de D929 en D938/D929 via Albert naar Amiens lopen, of even verderop via de snelweg A29 naar Amiens. Bij Amiens kan de A16 naar Paris worden genomen. Bij afrit 10 kan via de N31 naar de A16 worden doorgestoken en bij afrit 9 via de D200.

In noordelijke richting kan dezelfde verandering eenvoudig worden gemaakt vanaf afrit 6, 8, 9 en 12, maar is het minder interessant zolang de A24 niet is aangelegd.

Op andere plekken de A1 verlaten leidt vaak tot kleinere wegen, die ook tot vertraging leiden, en is meestal niet aan te raden. Voor verkeer dat precies van Lille naar het centrum van Paris moet kan de TGV een sneller alternatief zijn.

Tol

De A1 is een tolweg op het gedeelte tussen Arras en de aansluiting op de Francilienne. De A1 is in het beheer van Sanef.[3] In de praktijk is zowel in het noorden als het zuiden alleen het laatste stukje tolvrij.

Variabele tol

Op de A1 geldt een variabel toltarief op zon- en feestdagen voor verkeer richting Paris. Als men tussen 14.30 en 16.30 uur of tussen 20.30 en 23.30 uur tol betaalt krijgt men een korting van 25%. Daarentegen geldt tussen 16.30 en 20.30 uur een toeslag van 25%. Buiten deze tijden geldt het normale toltarief. Men wil hiermee de drukte van het terugkerend verkeer naar Paris spreiden.[4]

Bus/Taxistrook

Op 29 april 2015 is op de meest zuidelijke 5 kilometer, alleen richting Paris, een dynamische HOV strook in gebruik genomen. Tussen 6:30 en 10:00 uur mogen alleen bussen en taxi's op de linkerrijstrook, tussen de afslag naar de A86 en de aansluiting met de Boulevard Périphérique.[5]

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken lengte
Knooppuntsymbool.svg Boulevard Périphérique Knooppuntsymbool.svg A86 2x4 2 km
Knooppuntsymbool.svg A86 Le Bourget 2x3 6 km
Le Bourget Knooppuntsymbool.svg A3 2x4 4 km
Knooppuntsymbool.svg A3 Roissy 4+3+3+4 6 km
Roissy Knooppuntsymbool.svg A27 2x3 188 km
Knooppuntsymbool.svg A27 Knooppuntsymbool.svg A25 2x5 2 km

Kunstwerken

Grote kunstwerken in de Franse A1:

Externe links

Referenties

Autoroutes in Frankrijk

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A16A19A20A21A22A23A25A26A27A28A29A30A31A33A34A35A36A38A39A40A41A42A43A45A46A47A48A49A50A51A52A54A55A57A61A62A63A64A65A66A68A69A71A72A75A77A79A81A82A83A84A85A86A87A88A89

A103A104A105A106A115A120A126A131A132A133A134A139A140A150A151A154A186A203A211A216A304A311A313A314A315A320A330A340A344A350A351A352A355A391A400A404A406A410A411A430A432A450A466A480A500A501A502A507A515A516A517A520A551A552A557A570A620A621A623A624A630A631A641A645A660A680A709A710A711A712A714A719A750A811A813A837A844